3. Sınıf Türkçe Konuları Nelerdir? 1. ve 2. Dönem 3. Sınıf Türkçe Konuları
Türkçe dersi tüm öğrencilere ilkokul 1. sınıftan itibaren verilen bir derstir. Ülkemizin ana dili Türkçe olduğundan okutulan en önemli ders Türkçedir. Türkçe dersinde başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarı yaparlar. 3. sınıfta görülen Türkçe dersinin konularını sizler için derledik.
Öğrenciler 3. sınıfta harfleri ve harflerin özelliklerini, isimler, zarfları, sıfat ve fiilleri öğrenirler. İkinci dönemde de büyük harflerin kullanımı, noktala işaretleri ve metin türleri ile ilgili eğitim alırlar.
3. Sınıf Türkçe Konuları Nelerdir?
3. sınıfa geçen öğrenciler bu sene içinde iki dönemde de Türkçe dersi görürler. Öğrenciler ilk dönem heceleri ve çeşitleri, harfleri ve özelliklerini, anlam bilgisini öğrenirler. Cümleleri yapılarına ve anlamlarına göre ayırmayı da ilk dönemde öğrenirler. 2. döneme geçtiklerinde de kendilerine büyük ve küçük harf kullanımı, noktalama işaretlerinin doğru kullanımı ve metin türleri öğretilir.
1. ve 2. Dönem 3. Sınıf Türkçe Konuları
- sınıfa geçen öğrenciler okul dönemi yaklaştığında Türkçe dersinde hangi konuları öğreneceklerini merak ederler. 3. sınıf öğrencilerinin Türkçe dersinde ilk dönem öğrenecekleri üniteler şu şekilde olur:
- Ünite: Harfler ve harflerin özellikleri: Heceler ve hecenin çeşitleri, Sözcükler ve sözcüklerin türleri, Yapılarına göre sözcükler, Anlamlarına göre sözcükler.
- Ünite: Anlam bilgisi: Zıt anlamlı sözcükler, Eş ve yakın anlamlı sözcükler, Deyimler, Eş sesli sözcükler.
- Ünite: İsimler, Sıfatlar, Zamirler, Fiiller, Haber kipleri, Fiil kipleri, Yapılarına göre fiiller.
- Ünite: Cümle çeşitleri ve cümle yapısı: Cümle ögeleri, cümle çeşitleri, Öge dizilişlerine göre cümleler, Yüksel tipine göre cümleler, Anlamlarına göre cümleler, Yapılarına göre cümleler, Anlatım özellikleri bakımından cümleler, Anlam özellikleri bakımından cümleler.
3. sınıf öğrencilerinin ikinci dönem Türkçe dersinde sorumlu tutulacakları konular ünite halinde şu şekilde sıralanabilir:
- Ünite: Büyük harf kullanımı: Durum eki olarak -de ve -da kullanımı, Bağlaç olan -de ve -da ekinin kullanımı, Ek olarak -ki kullanımı, İken ve ile kullanımı, Soru eki olarak -mi kullanımı, Birleşik sözcüklerin yazımı, Sayıların yazımı.
- Ünite: Noktalama işaretlerinin kullanımı: Noktalı virgül kullanımı, Soru işareti kullanımı, İki nokta kullanımı, Düzeltme işareti kullanımı, Kesme işareti kullanımı, Parantez kullanımı, Konuşma çizgisi kullanımı, Tırnak işareti kullanımı.
- Ünite: Metinler ve metin türleri: Bilgilendirici metinler, Hikaye edici metinler, Metnin konusu, Metnin başlığı, Metnin ana fikri, Akıllı işaretleri okuma, Karikatür okuma, Grafik ve tablo okuma, Kroki ve harita okuma, Görsel yorumlama, Hayali ve gerçek unsurlar.
Türkçe Dersi Neden Önemli?
Birçok öğrenci Türkçe dersinin neden olduğunu merak eder ve Türkçeyi zaten bildiğini düşünür. Fakat ana dilini bilen kişiler hayatın tüm alanında başarılı olan insanlardır. Türkçe dersi sayesinde bireyler okuma, anlama, anlatma ve anlamlandırma yeteneğini geliştirir. Anlama yeteneği gelişmiş kişiler diğer tüm dersleri daha iyi anladıkları gibi ikili ilişkilerde de daha başarılı olurlar.
Kelime dağarcığı geniş olan kişiler konuşulanları daha iyi anlarlar ve kendilerini de daha iyi ifade ederler. Türkçe dersi sayesinde toplum karşısında özgüven sahibi olurlar ve kendilerini daha iyi ifade ederler. Eğitim öğretim hayatı boyunca Türkçe dersi Türk dili ve edebiyatı, Dil ve Anlatım ve Türkçe dersi isimleri ile öğrencilere verilir.