45 bin öğretmenin atama takvimi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart’ta duyurduğu 45 bin öğretmen atamasının detayları belli oldu.
Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr
Öğretmen adaylarının ön başvuru ve sözlü sınav merkezi tercihleri, 27 Mart-1 Nisan tarihleri arasında alınacak. Sözlü sınavlar, 7-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak, sonuçlar ise 18 Nisan’da açıklanacak. Atama tercihleri, 2-6 Mayıs tarihleri arasında alınacak, sonuçlar ise 8 Mayıs’ta duyurulacak. Öğretmenler 1 Eylül’den itibaren de göreve başlayacak.
EN FAZLA KONTENJAN SINIF ÖĞRETMENLİĞİNE
103 alanda branş için atama yapılacak. En fazla öğretmen ataması yapılacak beş alan ise şöyle: Sınıf öğretmenliği 7 bin 878 kontenjan, rehberlik 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi 2 bin 604 kontenjan. Alanlara başvuru için 50 taban puanı esas alınacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 45 bin öğretmen atamasının son 20 yılda bir defada yapılan ilk ve en büyük öğretmen ataması olduğunu söyledi.
DARÜŞŞAFAKA’DAN DEPREM BÖLGESİNE EK KONTENJAN
SINAV 21 MAYIS’TA
Anne ve/veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere tam burslu ve yatılı kolej eğitimi sunan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2023 Giriş Sınavı, 21 Mayıs’ta Türkiye’nin 37 ilinde düzenlenecek. Her yıl yaklaşık 120 öğrenciye sekiz yıl boyunca tam burslu eğitim veren Darüşşafaka, depremden etkilenen 11 il için kontenjanını artırdı. 70 il için 120, afetten etkilenen 11 il için ise ek 100 kontenjan oluşturuldu. Böylelikle sınav ile okula alınacak toplam öğrenci sayısı 220’ye yükseldi.
ÖĞRENCİLERE PSİKOLOG DESTEĞİ
Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, “Depremden etkilenen çocuklarımıza sınav yapmadaki temel nedenimiz, adaletli bir kriter ortaya koyabilmek ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek. Onlar için bu sınav, puan barajı olmayan bir sıralama sınavı olacak. Sınavımız uygulanırken, okul psikolog ve psikolojik danışmanlarımız öğrencilere eşlik edecek ve ‘oyunla başlangıç’ şeklinde bir organizasyon yapacaklar” dedi.
SADECE 4’ÜNCÜ SINIFLAR
Sınava katılmak isteyen adayların başvuru evraklarını, Darüşşafaka Ortaokulu’na, 15 Mayıs Pazartesi gününe kadar elden veya posta yoluyla ulaştırması gerekiyor. Depremden etkilenen öğrenciler, başvuru evraklarını gönderemeseler bile bulundukları illerde veya depremden sonra ikamet etmeye başladıkları diğer illerde sınava girebilecekler. Sınava ilkokul 4’üncü sınıf öğrencileri başvurabiliyor.
ÜCRETSİZ ONLINE EĞİTİM
Uğur Kurs, online eğitim platformu Uğur Dijital’i 5’inci sınıftan 12’nci sınıfa kadar tüm depremzede öğrencilere açtı. Uğur Dijital’de her hafta 8’inci ve 12’nci sınıfların Türkiye sıralamalarını görebilecekleri online deneme sınavları, video içerikli konu tekrarları, güncel sınav müfredatına uygun konu testleri bulunuyor. Depremzede 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik, haftada 3 gün 4’er saat canlı ders olacak. Depremzede öğrenciler, Uğur Okulları veya Uğur Kurs’a ulaşarak, eğitim platformuna kullanıcı kaydını oluşturabilir.
YKS BAŞVURUSU İÇİN İKİNCİ ŞANS
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 17-18 Haziran’da yapılacak, sonuçlar da 20 Temmuz’da açıklanacak. YKS başvuruları, 23 Mart’ta bitmişti. YKS başvurusunu yapamayan adaylar, 27 Mart-3 Nisan tarihleri arasındaki ‘geç başvuru günleri’nde başvuru yapabilecek. Geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda sınav ücreti, sadece ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile yatırılacak. Bankalardan ücret ödemesi yapılmayacak.