Eğitim - KariyerAvrupa Yetenek Zirvesi 30 ülkeden gençleri bir araya getirdi

Avrupa Yetenek Zirvesi 30 ülkeden gençleri bir araya getirdi

Paylaş
Avrupa Yetenek Zirvesi 30 ülkeden gençleri bir araya getirdi

Avrupa Yetenek Zirvesi'nde, bilişim alanında yetenekli gençlere doğru dijital araçların nasıl sağlanacağı konusu masaya yatırıldı.

Yunanistan'ın başkenti Atina’da gerçekleştirilen ve Yunanistan Eğitim Bakanı Niki Kerameos ile Yunanistan Çalışma ve Sosyal İlişkiler Bakanı Kostis Hatzidakis’in de birer konuşma yaptığı, Huawei'in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, Avrupa’nın yaklaşık 30 ülkesinden bilişim alanında başarılı öğrenciler katıldı. Organizasyonda Türkiye’den de Ankara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Murat Efe, Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Mehmet Göktürk, Erzurum Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Merve Yıldırım ve Huawei Türkiye Seeds For the Future 2022 Projesi mezunu Ahmet Ozan Özgen yer aldı.

Haberin Devamı

Toplantının ikinci bölümünde kadınların bilişim alanında daha fazla istihdam edilmesine yönelik politikalar konuşuldu. Katılımcılar kamu, özel sektör ve üniversitelerin iş birliği ile üretilen başarılı örnekleri paylaştı. Toplantıda ayrıca öğrencilerin iş başvuruların kabul alındığı özel bir oturum da düzenlendi.

HER YIL 32 BİN YENİ YAZILIMCIYA İHTİYAÇ VAR

Türkiye Bilişim Derneği, bilişim sektörünün 2023’te 160 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklendiğini açıkladı. Bu rakam içerisinde yazılım sektörünün payının ise 50 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ise Aralık 2022 itibarıyla yazılım sektörünün her yıl 32 bin yeni yazılımcıya ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Ancak dernek, bu alandaki üniversite mezunlarının bu ihtiyacı tam olarak karşılamadığının da altını çiziyor.

Haberin Devamı

TÜBİSAD’ın 2021’de yayınladığı, ‘Bilgi ve İletişim Sektörü Pazar Verileri Raporu’ ise 2020’den 2021’e kadar, ülkemizdeki yazılım sektörünün yüzde 92 oranında büyüdüğüne işaret ediyor. Bilgi teknolojileri sektöründe yerli yazılım ürünlerinin kullanımı, yabancı yazılım ürünlerine kıyasla yüzde 82’lik bir ağırlık oranına sahip.

Avrupa Yetenek Zirvesi 30 ülkeden gençleri bir araya getirdi

Yazılım endüstrisinin gelişimi ve büyüklüğü, endüstrilerin dijital dönüşümü açısından da büyük önem teşkil ediyor. Huawei Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yetenek Geliştirme Programı, yeni yazılım profesyonelleri yetiştirmek ve bilişim sektörü ekosistemine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen bir eğitim hareketi olarak faliyet yürütüyor. Gelecek için Tohumlar (Seeds for the Future), Bilişim Akademisi, Ar-Ge Kodlama Maratonu, üniversite iş birlikleri ve küresel yarışmalar ayakları bulunan program kapsamında çeşitli projeler hayata geçiriliyor.

Gelecek İçin Tohumlar adıyla 2008 yılında başlatılan program, ülkelerin yerel bilişim yeteneklerini geliştirmeyi, bilgi akışını daha kolay hale getirmeyi, katılımcıların bilişim sektörünü daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı, bu sektöre yönelik ilgiyi artırmayı ve dijital toplumun oluşumuna katkı sağlamayı amaçlıyor. 30 Haziran 2021 itibarıyla, dünya çapında 131 ülke ve bölgede uygulandı ve yaklaşık 9 bin öğrenci programa dahil oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’de ise ‘Seeds for the Future’ projesi 2015 yılında başladı ve her yıl 10 ila 15 başarılı öğrenci, Çin’deki eğitim ve gelişim sürecine dahil edildi. 2021 yılında, elektronik ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinden toplam 586 üniversite öğrencisi programa başvuru yaptı. Adaylar arasından 50 öğrenci, programa kabul edildi.

Seeds for the Future 2022 programı, 25 Temmuz - 1 Ağustos 2022 tarihleri arasında, Şile’de özel olarak hazırlanan bir haftalık eğitim kampında hayata geçirildi. Öğrenciler program kapsamında; 5G, yapay zeka, bulut bilişim sistemleri ve yeşil enerji konularında verilen eğitimlere katıldı. Programda ayrıca, Çin ve Türk kültürünü tanıtıcı aktiviteler de yer aldı. Bu sene 5 bin başvuru arasından başarılı 20 üniversite öğrencisi eğitim kampına dahil oldu.

BİLİŞİM AKADEMİSİ'NE 27 ÜNİVERSİTEDEN ÖĞRENCİ

Lise ve üniversitelerle ortaklaşa yürütülen proje çerçevesinde, öğrencilerin gelecekteki iş yaşamlarına katkı sağlamak amacıyla, tüm dünyada geçerliliği olan eğitim ve sertifikasyon kursları veriliyor. Dünya genelinde bugüne kadar 170 bin'den fazla öğrenci sertifika alırken, toplam bin 971 üniversite ile işbirliği gerçekleştirildi. Toplam 27 üniversitede yaklaşık 3 bin 200 öğrenci bu eğitimlerden faydalanıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Yetenek Zirvesi 30 ülkeden gençleri bir araya getirdi

DOĞU BÖLGELERİ YAZILIM HAREKETİ BAŞLADI

Şubat 2022'de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde düzenlenen toplantı ile resmi olarak başladı. Yazılım Hareketi eğitim programı ile Türkiye'nin doğu bölgelerinde öğrenim gören bilişim alanında yetenekli öğrencilerin gelişimine katkı sağlanması amaçlanıyor. Programın devamı niteliğindeki Güneydoğu Anadolu Buluşması ise Kasım 2022’de Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe 500 öğrenci ve ilgili fakültelerin öğretim üyeleri katıldı. Ocak 2022'de de Erzurum Atatürk Üniversitesi ile ortak akademik çalışmalar özelinde bir ön anlaşma yapıldı.

KÜRESEL YARIŞMALARA KATILIM DESTEĞİ

Haberin Devamı

2019'dan bu yana Uluslararası Üniversite Programlama Yarışması'nın (ICPC) sponsorluğunu üstlenen Huawei, üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Matematik Yarışması'nı, ABD'li üniversite öğrencilerinin katılabildiği Matematik Modelleme Yarışması'nı (MCM) ve matematik, fizik, kimya alanlarında düzenlenen uluslararası bilgi olimpiyatlarını da destekliyor. Küresel katılıma açık benzer organizasyonlar da dönemsel olarak devam ediyor.