Eğitim - KariyerAyrımcılık kız çocuklarını başarısızlığa itiyor

Ayrımcılık kız çocuklarını başarısızlığa itiyor

Paylaş
Ayrımcılık kız çocuklarını başarısızlığa itiyor

Dünyada yaklaşık 130 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. Yoksulluk, çocuk yaşta ve zorla evlilik, çocuk işçiliği, cinsiyetçi yaklaşımlar, eğitim maliyetleri ve aile içinde yüklenen sorumluluklar gibi birçok etken kız çocukların eğitime erişimlerine engel oluyor.

11 Ekim, 2012’de Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kız Çocukları Günü olarak kabul edildiğinden bu yana, kız çocuklarının yaşadıkları ayrımcılığa dikkat çekmek üzere kutlanıyor. Yıl 2022, kız çocukları hâlâ ayrımcılığa uğruyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) son yayınladığı rapor da bunun göstergelerinden biri.

Haberin Devamı

ÖZGÜVENLERİ ZEDELENİYOR

UNICEF’in yayınladığı yeni bir rapor, kız çocuklarının cinsiyetçi yaklaşımlar nedeniyle matematikte erkek çocuklarının gerisinde kaldığını gösteriyor. 100’den fazla ülkeyi kapsayan rapora göre, erkek çocuklarının matematik becerileri edinme şansının kız çocuklarından 1.3 kat daha fazla. Öğretmenler, ebeveynler ve akranlar tarafından sıklıkla benimsenen olumsuz cinsiyet normları, kız çocuklarının matematik eğitimini olumsuz etkiliyor. Rapora göre, bu durum kız çocukların özgüvenini zedeliyor ve onları başarısızlığa sürüklüyor.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kız çocukları matematik öğrenme konusunda erkeklerle eşit yeteneğe sahip. Sahip olmadıkları şey, bu kritik becerileri kazanmak için eşit fırsatlar. Kız çocuklarının ilerlemesini engelleyen cinsiyete dayalı kalıp yargıları ve normları ortadan kaldırmalı ve her çocuğun okulda ve hayatta başarılı olmak için ihtiyaç duydukları temel becerileri öğrenmelerine yardımcı olmak için daha fazlasını yapmalıyız” dedi.

Haberin Devamı