Eğitim - KariyerBir okulda olması gereken 5 koşul

Bir okulda olması gereken 5 koşul

Paylaş
Bir okulda olması gereken 5 koşul

Özel okullarda erken kayıt dönemi devam ediyor. Ebeveynler, çocukları için en iyi okul arayışında... Okul seçimi, ebeveynler için öğrencilerin geleceği üzerinde büyük bir etkiye sahip olan zor bir karar. Her anne-baba, çocukları için elinden gelen en iyi koşulları ve en iyi eğitim ortamını sağlamaya çalışır. Eğitimci Saadet Badem, ailelere okul seçerken dikkat edilmesi Depremde enkaz altından ailesi tarafından çıkarılan Yeliz Seyyar, gereken 5 önemli noktayı anlattı.

1) ULUSLARARASI PROGRAMLAR

Haberin Devamı

Okul tercihi yaparken, okul öncesi dönemden başlayarak lise öğretiminin sonuna kadar planlanmış ve uluslararası alanda kullanılan geçerli tekniklerin uygulandığı bir program olması önemli. Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate-IB) programının olduğu okullar tercih edilmeli. IB akreditasyonu olan okullar, öğrencilere günümüz okullarının kazandıramadığı Türkçe dilinde, öğrencilerin düşündüğünü kendi cümleleriyle yazma, okuduğunu anlama, zengin ve etkili konuşma becerileri kazandırıyor. IB, uluslararası geçerliliği olan dünyanın birçok ülkesinde uygulanan en önemli diploma programlarından biri.

2) TEKNOLOJİK OLANAKLAR

Okulların, her öğrenciye bir bilgisayarın düştüğü, araştırma ve bilgiye ulaşma amacına yönelik kullanımlarına açık, güvenli ve yüksek hızlı internet bağlantısına sahip bilgisayar ortamları sunması; öğrencilerin dijital becerilerini geliştirmelerine ve modern dünyaya hazırlanmalarına yardımcı olur. Ayrıca, öğrenme süreçlerinin sadece sınıf içinde değil, aynı zamanda uzaktan öğretim süreçlerinde de etkili olabilmesi için, okulun teknolojik altyapısının güçlü ve esnek olması büyük bir önem taşır. Bununla birlikte, yapay zekâ ve teknoloji odaklı eğitimlerin olması da okula artı bir değer katar.

Haberin Devamı

3) DONANIMLI ÖĞRETMEN KADROSU

Çocuğa rehberlik edecek öğretmenin seçimi, eğitim hayatı için en önemli konu. Öğretmenin uluslararası standartlarda öğretmen olduğunu kanıtlayan IB sertifikasına sahip olup olmadığı mutlaka araştırılmalı. Ayrıca, öğretmenlerin sürekli olarak güncel konularda bilgi sahibi olup olmadığı da önemli. Sevecen, sıcakkanlı ve çocukları anlama yeteneği olan idealist öğretmenler aranmalı. Ayrıca, çocuk gelişimi ve psikolojisi konusundaki bilgisi, etkili iletişim becerileri, üretkenlik ve çalışkanlık, eğitim felsefesi uyumu gibi faktörler de değerlendirilmeli.

4) SOSYAL VE SPORTİF ETKİNLİKLER

Okul seçimi yaparken akademik başarının yanında öğrencilerin sosyal ve sportif gelişimlerini destekleyen etkinliklere de dikkat edilmeli. Öğrencilerin kulüp faaliyetlerine katılımını sağlayan ve sosyal becerilerini geliştirmelerine, farklı disiplinlerde deneyim kazanmalarına yardımcı olan sisteme sahip bir okul tercih edilmeli. Okulun çeşitli kulüp seçenekleri sunması, öğrencilere sanat, bilim, dil ya da hizmet projeleri gibi alanlarda aktif rol alabilme fırsatı verir. Müzik ve sanat etkinlikleri, öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmelerine katkı sağlar. Okulun spor alanındaki başarıları da değerlendirilmeli.

Haberin Devamı

5) OKULUN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

Öncelikle okul, yatay ve bahçeye açılan bir bina olmalı. Tehlike anında kolay kaçış yollarının olduğu, en fazla 2 ya da en fazla 3 kat yüksekliği olan okullar tercih edilmeli. Okul binalarının depreme dayanıklılık raporu 2018’den sonra alınmış olmalı. Sınıflar ve koridorlarda yüksek tavan, doğal havalandırma ve doğal aydınlatmanın olmasına özen gösterilmeli. Tuvaletler, lavabolar ve yemekhane, çocukların rahat kullanabileceği malzemelerle donatılmalı. Derslikler dışında laboratuvarlar, kütüphane, atölyeler öğrenci sayısına uygun bir şekilde planlanmalı. Ders dışında oyun oynanacak açık hava alanı da yeterli düzeyle olmalı.

Haberin Devamı

MİLLİ EĞİTİM BURSLULUK SINAVI BAŞVURULARI 13 ŞUBAT’TA

Millî Eğitim Bakanlığı’nca 21 Nisan’da gerçekleştirilecek İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu yayımlandı. Sınava başvurular, 13 Şubat-1 Mart tarihleri arasında yapılacak. Sınava hem devlet hem de özel okullarda okuyan öğrenciler başvurabilecek. Sınavda 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri ile hazırlık sınıfı öğrencilerine 4’er seçenekli 80 soru sorulacak ve 100 dakika süre verilecek. 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerine ise 4’er seçenekli 100 soru sorulacak ve 120 dakika süre tanınacak. Sınav sonuçları, 17 Mayıs’ta ‘www.meb.gov.tr’ internet adresinden ilan edilecek.