Darüşşafaka'da 8 yıllık tam burslu eğitim
Bu yıl 160’ıncı yılını kutlayan Darüşşafaka, depremzede öğrenciler için ek kontenjan ve ‘doğal afet bursu’nun yanı sıra yeni projeler de hayata geçirecek. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, depremzede öğrenciler için yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Oğuz Güleç’in açıklamaları şöyle...
Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr
EK KONTENJAN UYGULAMASI 2 YIL SÜRECEK
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen öğrencilerin 5’inci sınıftan 12’nci sınıfa kadar ortaöğretimine devam eden kardeşlerine, tam burslu ve yatılı olarak eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizin 18 kardeşine kapılarımızı açtık. Deprem bölgesinde ebeveyn kaybı yaşayan çocuklarımızın Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı eğitim almaları için Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle öğrenci kabul kontenjanını artırdık. Depremden etkilenmeyen 70 ilimiz için 120, afetten etkilenen 11 ilimiz için ise ek 100 kontenjan oluşturduk. Böylelikle Darüşşafaka Giriş Sınavı ile okula alınacak öğrenci sayımız 220’ye yükseldi. Bu uygulamamız, 2023-2024 ve 2024-2025 ders yılını kapsayacak şekilde iki yıl boyunca devam edecek.
DEPREM BÖLGESİNDE OKUYAN 100 ÖĞRENCİYE BURS
Darüşşafaka Giriş Sınavı ile okula alınacak 100 depremzede öğrenci, üniversite eğitimlerine de İş Bankası’nın desteğiyle devam edecek. Okulumuza alacağımız 100 öğrenci dışında, bölgede okuyan 100 öğrenciye de eğitim bursu vereceğiz ve uzaktan eğitimle destekleyeceğiz. Yine depremden etkilenen 48 öğrenciyi, lise hazırlık sınıfı açarak Darüşşafaka Lisesi’ne kabul etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunların yanı sıra depremden etkilenen ve üniversite eğitimlerine devam eden 40’a yakın mezun öğrencimize ‘doğal afet bursu’ sağladık. Deprem bölgesinden çok daha fazla öğrenciye ulaşmak amacıyla şu an Deprem Destek Kampanyamız da devam ediyor.
SINAV BAŞVURUSUNDA DÜŞÜŞ OLDU
Okulumuz deprem felaketinin yaşandığı illerden çok sayıda öğrenci alıyordu. Deprem sonrasında sınav başvurularımızda bir düşüş oldu. Biz, bölgedeki öğrencilerimize ulaşmak ve sınavımızı duyurmak için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye devam ediyoruz. Deprem felaketi öncesinde sınavımızı 31 ilde gerçekleşecekti. Deprem sonrasında il sayımızı 37’ye yükselttik ve depremden etkilenen tüm illeri sınav merkezlerimize dâhil ettik. 37 il dışından sınava katılacak öğrenci ve velilerinin en yakın sınav merkezine gelmek için yapacakları ulaşım masrafını Cemiyetimiz karşılayacak. Depremden etkilenen illerdeki öğrenciler, bulundukları illerde sınava girebilecek.
SOSYAL DUYGUSAL VE AKADEMİK DESTEK
Sınav yapmadaki temel nedenimiz, öğrencilerimize okulumuzun kapılarını açarken adaletli kriter ortaya koyabilmek. Sınavımız uygulanırken okul psikolog ve psikolojik danışmanlarımız öğrencilere eşlik edecek ve ilk seansta onları rahatlatmak amacıyla ‘oyunla başlangıç’ şeklinde bir organizasyon yapacaklar. Okulumuza yeni başlayacak depremzede öğrencilerimiz için sosyal duygusal destekle birlikte akademik destek programlarımız olacak. İstanbul Maslak’taki okulumuzun kapasitesini artırabilmek adına projelerimiz ve yatırım planlarımız var.
SADECE 4’ÜNCÜ SINIFLAR
Darüşşafaka Eğitim Kurumları Giriş Sınavı 21 Mayıs Pazar, saat 11.00’da düzenlenecek. Sınava katılmak isteyen adayların başvuru evraklarını Darüşşafaka Ortaokulu’na 15 Mayıs’a kadar elden veya posta yoluyla ulaştırması gerekiyor. Başvuru yapmayıp, sınav merkezlerine giden tüm öğrenciler sınava girebilecek. Bunun için öğrencinin kimliğinin yanında olması yeterli olacak. Başvuru evrakları, sınavdan sonra teslim edilebilecek. Sınava ilkokul 4’üncü sınıf öğrencileri başvurabiliyor.
UZMAN ÖĞRETMENLİK İÇİN GÖREV SÜRESİ 5 YIL
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, uzman öğretmenlik için 10 yıl görev şartının 5 yıla düşürüleceğini açıkladı. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’nın her yıl yapılacağını belirten Bakan Özer, “18 Mayıs itibariyle süreç başlıyor. 30 Mayıs-9 Haziran arasında başvuru alınacak. 17 Temmuz-8 Eylül arası eğitim verilecek. 19 Kasım’da sınav yapılacak, 24 Kasım’da da sonuçlar açıklanacak. Uzman Öğretmenlik için 10 yıllık kıdem aranıyordu, bunun 5 yıla indirilmesi ile ilgili çalışmayı tamamladık. Kıdem yılı 20 yıl ve üzeri olan uzman olmuş öğretmenlerimizin baş öğretmen olmak için bekleme süresi olan 10 yılı kaldıracağız” dedi. Bakan Özer, ayrıca öğretmen atamalarında bundan sonra mülakatın olmayacağını, atamaların KPSS puanı ile yapılacağını söyledi.
- Piyanonun dahisinden yeni bir başarı daha
- Yetenek savaşında yeni cephe: Şirketler yan hakları genişletiyor
- Sömestr (ara tatil) öğretmen seminerleri ne zaman? Öğretmen seminerleri çevrimiçi mi olacak? 2024 öğretmen seminerleri ne zaman başlayacak, ne zaman bitecek?
- 9 adayın yarıştığı okul başkanlığı seçimi genel seçimleri aratmadı
- Kürek sapından dünya ikinciliğine