Eğitim - KariyerDenklik kriterleri yine değişti

Denklik kriterleri yine değişti

Paylaş
Denklik kriterleri yine değişti

YÖK’ün yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyenlere yönelik 15 Mart’ta yaptığı ‘denklik’ değişikliği tartışmalara neden olmuştu. Eleştiriler YÖK’ün yeni kararlar almasına neden oldu. Denklik yönetmeliğini YKS başvuruları son bulduktan sonra değiştiren YÖK, önce yurtdışında okuyacaklar için ek başvuru süreci başlattı, ardından da yaptığı yeni düzenleme ile dünya sıralamalarında ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verileceğini, ilk 1000’dekilerden mezun olanların ise YKS’ye girme şartının bulunmadığını açıkladı.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTE İÇİN BAŞARI SIRASI

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 15 Mart’ta yayımladığı yönetmelik değişikliğine göre, bu yıldan itibaren yurtdışındaki üniversitelerde başarı sırası barajı olan bölümleri okuyacaklar için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girme şartı getirilmişti. Yani öğrencilerin mezuniyet sonrası denklik alabilmesi için YKS’ye girmiş olmak ve ilgili bölümler için geçerli olan başarı sırası barajına ulaşmak gerekiyor. Denklik yönetmeliğinin YKS başvuruları son bulduktan sonra değişmesi, tartışmalara neden olmuştu. YÖK, bunun üzerine yurtdışında üniversite okuyacaklar için mağduriyet yaşanmaması adına 25-28 Mart tarihleri arasında ek başvuru süreci başlatmıştı. YÖK, YKS ek başvuru süreci bittikten sonra yurtdışında üniversite okumak isteyenleri ilgilendiren önemli bir düzenleme daha yaptı. YÖK’ün denklikle ilgili yeni düzenlemeleri şöyle:

Haberin Devamı

İLK 400’E DOĞRUDAN DENKLİK VERİLECEK

YÖK tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecek. İlk 400’de olanların YKS’ye girme zorunluluğu yok. Böylelikle Harvard, Cambridge, Stanford, Yale, Oxford ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyacak öğrencilerin denklik alması için YKS’ye girmesine gerek kalmadı. YÖK’ün dikkate aldığı dünya üniversiteleri sıralamalarını yapan kuruluşlar ise şöyle: ARWU (Academic Ranking of World Universities), CWTS Leiden Ranking, QS World University Rankings ve THE (Times Higher Education). Bu 4 sıralama kuruluşundan 3’ünde ilk 400’de olma şartı var.

İLK 1000’DE YKS ŞARTI YOK

Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000’de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak. İlk 1000’de olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek.

Haberin Devamı

YKS’YE KİMLER GİRECEK?

Dünya sıralamalarında ilk 1000’de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk bölümlerde okuyacaklar için YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu olacak. YKS’deki ilgili programın başarı sıralaması şartını sağlayan öğrencilerin denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak. Denklik başvurularında, başarı sıralaması şartı aranmayan diğer bölümler için ise YKS’ye girme zorunluluğu olmayacak.

BAŞARI SIRALARI

Dünya sıralamalarında ilk 1000’de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk bölümlerde okuyacak öğrencilerin YKS başarı şartını yerine getirmesi gerekiyor. İşte, o başarı sıraları:

* Tıp: En düşük 50 bininci
* Diş hekimliği: En düşük 80 bininci
* Eczacılık: En düşük 100 bininci
* Hukuk: En düşük 125 bininci

Haberin Devamı

ESKİ SİSTEM NASILDI?

YKS’de diş hekimliği, eczacılık, tıp, hukuk, mühendislik ve öğretmenlik programlarında başarı sırası barajı var. Bu bölümleri tercih edecek öğrencilerin YKS’de aranan başarı sırasında olmaları gerekiyordu. Aksi halde bu bölümleri tercih edemiyorlardı. Yurtdışı için geçerli kural da YÖK’ün 5 Eylül 2023 tarihli kararına göre tanıdığı ARWU (Academic Ranking of World Universities), CWTS Leiden Ranking, QS World University Rankings ve THE (Times Higher Education) tarafından yapılan üniversite sıralamalarının en az 2’sinde ilk 1000’de yer alan üniversitelerde okudukları takdirde denklik sorunu bulunmuyordu.