Dezavantajlı öğrencilere birebir ders
Türkiye’de akademik desteğe ihtiyacı olan ancak ailesinin geliri ve eğitimi yeterli olmadığı için bu destekten mahrum olan milyonlarca öğrenci var. COVID-19 salgını eğitimdeki fırsat eşitsizliğini daha da artırdı. Akademik desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin imdadına da gönüllü üniversite öğrencileri yetişti. // Sevim Büyüktaş Demir-POSTA
MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 2014’te başlattığı ihtiyacı olan öğrencilere Dersdem Birebir Ders Çalıştırma uygulamasını salgından sonra çevrimiçi ortama aktardı. Mart 2020’den bu yana 300’den fazla gönüllü, dijital ortamda 600’e yakın ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisiyle 2 bin 545 ders yaptı. Dersdem Birebir Ders Çalıştırma Projesi’nde 30’dan fazla üniversiteden hemen her branştan üniversite öğrencisi gönüllü çalışıyor.
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ
Üniversitenin tüm online eğitim olanaklarını bu projeye açtıklarını söyleyen MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, projeyi üniversitenin Okulda Üniversite Kulübü’nde görevli öğrencilerin yönettiğini belirtti. MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan ise “Amacımız eğitimde eşitlik ve adaletin sağlanmasına, başarılı ve erdemli nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak” dedi.
İSTANBUL DIŞINA YAYILDI
İstanbul’da yürütülen proje, Tunceli İl Milli Eğitim Müdürü Gürsel Ekmekci’nin istediği üzerine 2020-2021 eğitim öğretim yılından itibaren bu ilde uygulanmaya başladı. Tunceli’de yedi okulda uygulanan proje ile toplam 185 öğrenciye ulaşıldı. Şu an 108 öğrenciyle devam ediyor. MEF Üniversitesi; Edirne, Hakkari, Aydın, Şırnak il milli eğitim müdürlükleri ile de anlaşma imzaladı. Bitlis’le de yakın zamanda anlaşma yapılacak.
YETENEKLİLERE DESTEK
Projenin çalışma şartları yönünden zorluk yaşayan öğrenciler için memnuniyet verici olduğunu belirten Gürsel Ekmekci, “Sınava hazırlanan ve okul başarısını artırmak isteyen öğrencilerimiz için verimli bir çalışma” dedi. Tunceli’de yaptıkları çalışmalarda bu ilde çok başarılı öğrencilerin olduğunu fark ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Özcan, bu öğrenciler için ‘Dersdem Yetenek’ programını başlatacaklarını belirtti.
GÖNÜLLÜ EĞİTİCİLER ANLATTI
MEF Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği 4.sınıf öğrencisi ve proje başkanı Seza Öktem: Yüzlerce gönüllünün kendi enerjilerini ve heyecanlarını binlerce öğrencinin hayatında fark yaratmak üzere paylaşmaları eğitimde büyük bir örnek. Gönüllüler ve öğrenciler ile bizzat iletişim halinde olduğum son iki yıl boyunca her bir hikayenin kalbini ve özünü görme fırsatı edindim.
İstanbul Kültür Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 3.sınıf öğrencisi Elif Kesebir: Her zaman hayalim bir şeyleri zor elde etmiş öğrenciler ile bağlantı kurmaktı. Çünkü öğretmenliği zorluklarla baş ederek daha iyi öğrenebilirdim. İlk öğrencimin ailevi ve ekonomik sorunları vardı. Çekingen bir öğrenciydi. Kısa sürede büyük değişim gösterdi, utangaçlığını yendi. Başarılı ve sanata bağlı bir öğrenci oldu.
ÖĞRENCİLER NE DEDİ?
Gönüllü eğitici Zeynep Başak Cımbaz’ın öğrencisi Baran Gündüz Tunceli Çemişgezek Yatılı Bölge Okulu 8.sınıf öğrencisi: Uzaktan eğitimde en verimli dersim Zeynep Öğretmen’le yaptığım ders. Birebir bana özel ders verdiği için anlamadığım konuları hep anlatıyor. Zeynep Öğretmenimle iki saat ders yapıyoruz ama istesem daha fazla da yapabiliriz.
Gönüllü Eğitici Elif Fırat’ın öğrencisi Gazel Erol-Tunceli Pınarlar Ortaokulu 7.sınıf öğrencisi: Elif Öğretmen’in derslerime katkısı çok fazla. Benimle fazlasıyla ilgileniyor. Anlamadığım bir konu olunca defalarca anlatıyor. Elif Öğretmenimi çok seviyorum. Bu süreçte bana bir ışık olduğu için teşekkür ediyorum.
Gönüllü Eğitici Elif Fırat’ın öğrencisi Gazel Zilan Coşkun -Tunceli Pınarlar Ortaokulu 7.sınıf öğrencisi: Yüz yüze eğitim, uzaktan eğitimden daha iyi ama öğretmenlerimiz bu dönemde bize çok yardımcı oluyor. MEF Üniversitesi’nden Elif Öğretmen çok iyi biri. Bize en iyi şekilde ders verip, en iyi şekilde öğretiyor.