Dik üçgenin alanı nasıl bulunur? Dik üçgenin alanı hesaplama formulü ve örnekleri...
Matematiksel işlemlerde en sık karşılaşılan formüller içerisinde dik üçgen gelir. Aynı zamanda dik üçgen alanı bularak geometrik birçok şeklinde alanı bulunabilir. Bu bağlamda birbirine dik kesen iki kenarın çarpılması ve daha sonra ikiye bölünmesi eşliğinde dik üçgenin alanını bulmak mümkündür. Dik üçgenin alanı nasıl bulunur? Dik üçgenin alanı hesaplama formülü ve örneklerini sizler için derledik.
Özellikle Bir üçgenin dik kenarı var ise kolayca kenar uzunlukları üzerinden alanını bulmak mümkündür. O yüzden söz konusu dik üçgen olduğu zaman iki farklı kenar uzunlukları biliniyorsa hemen sonuca gidilebilir. Bu doğrultuda birbirini 90 derece açıyla dik olarak kesen iki uzunluk birbiriyle çarpılarak daha sonra ikiye bölmek suretiyle alan hesaplaması yapılır. Böylece bu alan ile birlikte kenar uzunlukları ve diğer birçok farklı sonuca gitmek mümkündür.
DİK ÜÇGENİN ALANI NASIL BULUNUR?
Dik üçgenin alanını bulmak oldukça kolaydır. Genelde iki uzunluğu birbirine dik kesmesi ile birlikte ortaya çıkan üçgen dik üçgen olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu durum 90 derece kesişme noktası olarak ele alınır. Genel çerçevede ise birbirine dik kesen iki uzunluğun çarpılması ile birlikte ikiye bölünmesi doğrultusunda dik üçgen alanı ortaya çıkarılır.
Aynı zamanda eğer dik üçgen kenarlardan biri bilinmiyorsa, pisagor işlemi üzerinden sonuca gidilebilir. Böylece pisagor formülü eşliğinde dik üçgen kenar uzunlarından biri bulunur ve bundan sonra alan formülü eşliğinde kolayca işlem yapılabilir.
Genelde bilindiği gibi kare söz konusu olduğunda ya da dikdörtgen olduğu zaman iki kenarın çarpımı ile alan ortaya çıkar. Ancak dik üçgen bir kare veya dikdörtgenin yarısı kadar alana sahiptir. O yüzden bu alan hesaplaması doğrultusunda birbirini dik kesen kenarlar çarpılarak ikiye bölünür. Sonuç olarak dik üçgenin alanı hesaplanmış olur.
DİK ÜÇGENİN ALANI HESAPLAMA FORMÜKE VE ÖRNEKLERİ
Söz konusu dik üçgenin alanını hesaplaması olduğunda belli bir formüle sahip olduğunu eklemek gerekir. Ancak genelde bu formülü yazmadan zaten kolayca dik üçgen alan hesaplaması yapılabilir. Ancak bu durum formu ile birlikte gerçekleştiğinde örnek üzerinden ele almak mümkün. Örneğin dik üçgenin bir kenarı ‘a’ ve diğer kenarı ise ‘b’ olsun.
Dik üçgen alan hesaplaması; (a x b) /2
Bu şekilde yukarıda verilen örnek formül ile beraber sabit olarak tüm dik üçgenlerin alanını hesaplamak mümkün. Ancak genel çerçevede zaten dik üçgenin birbirini kesen iki kenar uzunlukları biliniyorsa, bunlar çarpılarak ikiye bölünmesi doğrultusunda kolayca sonuca ulaşılabilir.