Eğitim - KariyerPozitif bölen sayısı nasıl bulunur? Pozitif bölen sayısı hesaplama formulü ve örnekleri...

Pozitif bölen sayısı nasıl bulunur? Pozitif bölen sayısı hesaplama formulü ve örnekleri...

Paylaş
Pozitif bölen sayısı nasıl bulunur? Pozitif bölen sayısı hesaplama formulü ve örnekleri...

Özellikle matematik sorularında öğrencilerin karşısına en çok çıkan konular İçerisinde pozitif bölen sayılar gelir. Bunlar genel olarak ortaya çıkan asal çarpanların üstlerine bir eklenmesi ile beraber bulunur. O yüzden öncelik olarak belli bir sayıdan asal çarpanlarının ortaya çıkarılması gerekir. Pozitif bölen sayısı nasıl bulunur? Pozitif bölen sayısı hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilenler.

Asal çarpanlar matematikte en sık karşılaşılan konular içerisinde yer alır. Bununla birlikte pozitif bölen sayısını ortaya çıkarabilmek için ise bir sayının asal çarpanlarına kadar inmesi gerekir. Daha sonra buradan asal çarpanların üstlerine yapılacak ekleme ile beraber çarpma işlemi gerçekleşmektedir. Böylece o sayının pozitif bölen sayılarını kolayca bulmak mümkündür. Özellikle bir sayının pozitif bölenlerini tek tek bulmaya çalışmak ciddi zorluk yaratabilir.

Haberin Devamı

POZİTİF BÖLEN SAYISI NASIL BULUNUR?

Basit şekilde Yapılacak işlem ile beraber günümüze pozitif bölen sayısı sonucu elde edilir. Özellikle bunu uzun yoldan gerçekleştirmek oldukça fazla süreye sebep olur. Bunun önüne geçebilmek için ise belli bir formül bulunmaktadır. Bu formül genel çerçevede belli bir sayının Öncelikle asal çarpanlarına kadar inmek üzerinden öne çıkar.

Obeb ve Okey kullanılmak suretiyle asal sayılar elde edilebilir. Daha sonra asal sayıların üsleri birer arttırılarak birbirleri ile çarpılır.

Ortaya çıkan sonuç ise pozitif bölen sayısı olur. Örneğin bir sayının asal çarpanlarında 3 tane 2 olabilir. Böyle durumlarda ise 2³ şeklinde bir asal çarpan miktarı ortaya çıkar. Böylece 3 üzerine bir eklenmek suretiyle 4 olur ve diğer asal çarpanların üsleri ile çarpma işlemi gerçekleşir.

Haberin Devamı

POZİTİF BÖLEN SAYISI HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

Pozitif bölen sayısı hesaplama formu üzerinden ele alınır ve ortaya çıkarılır. Bu konuda belli bir işlem yapılması ile beraber daha sonra formül kullanılır. Öncelikle bir sayının asal çarpanları elde edilir. Asal çarpanlarının üslerine bir eklenir. Yapılan ekleme ile beraber üsler birbirleriyle çarpılır ve sonuç olarak pozitif bölen sayısı elde edilir. Bunu bir örnekle ele almak gerekirse 20 sayısı öne çıkabilir.

Bu kapsamda 20 sayısının asal çarpanları 2 ve 5 olarak öne çıkar. Ancak aynı zamanda iki tane iki olduğu için 2² biçiminde ifade edilir. Elbette bu durumda 5¹ şeklinde öne çıkar. Bu şekilde yukarıda verilen asal çarpanların üstlerine bir eklenerek pozitif bölen sayısı bulunur.

(2 + 1) x (1 + 1) = 6

Görüldü gibi 20 sayısının Toplamda 6 tane pozitif bölen sayısı olduğu görülür