Eğitim - KariyerDoğru tercih mutlu bir gelecek

Doğru tercih mutlu bir gelecek

Paylaş
Doğru tercih mutlu bir gelecek

YKS sonuçları, 16 Temmuz’da açıklandı. 25 Temmuz’da da 9 günlük bir tercih maratonu başlayacak. Tercih dönemi de en az sınav kadar önemli bir süreç. Aday öğrenciler, acele etmeden okulları incelemeli. Bölümler ve meslekler hakkında bilgi sahibi olmalı. Üniversite tercih rehberimizde, birçok uzmanın görüşlerine yer verdik.

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa'nın mesleklerle ilgili önerileri, aday öğrenciler için yol gösterici olacak. Üniversite adaylarına önemli tavsiyelerde bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, diplomanın çok kıymetli olduğunu ama tek başına her kapıyı açabilecek bir anahtar olmadığına dikkat çekti. YÖK Başkanı Özvar'ın altın değerindeki tavsiyelerini, aday öğrencilerin mutlaka okumasını öneriyorum.

Haberin Devamı

KILAVUZU İYİ OKUYUN

Aday öğrencilerin tercih süreci ilgili kafasında pek çok soru var. Özellikle bu sene ilk kez üniversite tercihi yapacak adayların telaşı bir başka. Tüm adaylar, tercih listesini hazırlarken bir uzmandan destek almalı. Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşullar, tercih kılavuzundan mutlaka okunmalı. Birçok aday, özel şartları okumadan tercih yaptığından kayıt yaptırırken sürprizlerle karşılaşabiliyor. Eğitim ve psikolojik danışman Cihan Yeşilyurt’a, aday öğrencilerin tercihlerle ilgili merak ettiği her şeyi sordum. Cihan Yeşilyurt’un cevaplarını rehberimizde bulabilirsiniz. Eğitim ve psikolojik danışman Mehmet Arslan da tercih döneminde en sık yapılan hataları ve bunları önlemenin püf noktalarını anlattı. Mehmet Arslan’ın kendine has üslubuyla kaleme aldığı bu yazıyı keyifle okuyacağınıza eminim.

Haberin Devamı

KONTENJANLAR NE OLDU?

Tercih dönemi denilince ilk akla gelen konulardan biri de kontenjanlar. Geçen yıl üniversitelere 1 milyon 89 bin kontenjan ayrılmıştı, bu yıl ise 1 milyon 21 bin kontenjan var. Geçen yıla göre kontenjanlarda yaklaşık 68 bin düşüş söz konusu. Kontenjanlardaki azalmanın en çok sözel ve eşit ağırlıktaki bölümleri etkileyeceği düşülüyor. Eğitim uzmanı Salim Ünsal’ın, kontenjanlarla ilgili verdiği çarpıcı bilgileri rehberimizde bulabilirsiniz.

YAPAY ZEKÂ VE MESLEKLER

Rehberimizin diğer önemli konu başlıklarından biri de yapay zekâ. Geleceğimizi şekillendiren bu devrimi göz ardı etmek mümkün değil. Kariyerini geleceğe hazırlamak isteyen aday öğrencilerin yapay zekâ odaklı mesleklere göz atmasında büyük fayda var. Yükseköğretimde yapay zekâ bölümleri daha önce açılmıştı. Bu yıl ‘veri bilimi ve analitiği’ ile ‘yapay zekâ ve makine öğrenmesi’ lisans düzeyinde ilk kez açıldı. Bunun yanında yeni açılan ön lisans programları da var. Yapay zekâ operatörlüğü, büyük veri analistliği, dijital dönüşüm elektroniği, robotik ve yapay zekâ, oyun geliştirme ve programlama, bulut bilişim operatörlüğü bunlardan sadece birkaçı. Bir de yapay zekâya meydan okuyan meslekler var tabii. Bazı meslekler duygusal zekâ, empati ve yaratıcılık gerektirdiği için her zaman tercih edilecek. Prof. Dr. Aslı Bugay’ın yapay zekânın asla yok edemeyeceği meslekler ve yapay zekâ odaklı bölümler hakkındaki açıklamalarını ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum. İster aşçılık tercih edin ister yapay zekâ mühendisliği. Önemli olan sevdiğiniz bölümü okumanız. Sınavda istediği sonucu alamayan adaylar da morallerini bozmasın, sınav her şey demek değildir. Aileler de bu süreçte çocuklarına destek olmalı, onların üzerinde baskı oluşturmamalı. Mutlu olabileceğiniz bir bölüm ve üniversitede okumanız dileğiyle...

Haberin Devamı