e-Twinning projesi: "İklimi değil, yaşam şeklini değiştir!"
İSTEK 1915 Çanakkale Okulları’nın proje ortağı olarak yer aldığı, 8 farklı ülkeden 32 öğretmenin de bulunduğu ve "Geleceğine Sahip Çık" sloganıyla düzenlenen e-Twinning projesi başladı. "İklimi Değil Yaşam Şeklini Değiştir" mottosuyla her ay farklı etkinlikler düzenleyen öğrenciler kasım ayında her okulun ağaç dikme etkinliği ile projelerine başladılar. 32 öğretmen ve 338 öğrencinin yürüttüğü proje ile pandemi sürecinden olumsuz etkilenen öğrencilerin doğayla aralarındaki bağın güçlendirilmesi ve iklim değişikliği konusunda daha bilinçli hale gelmeleri hedefleniyor.
8 farklı ülkeden 32 öğretmenin de bulunduğu ve ‘Geleceğine Sahip Çık’ sloganıyla düzenlenen e-Twinning projesi başladı. İSTEK 1915 Çanakkale Okulları’nın proje ortağı olarak yer aldığı e-Twinning projesinde, "İklimi Değil, Yaşam Şeklini Değiştir" mottosuyla her ay farklı etkinlikler düzenleyen öğrenciler kasım ayında her okulun ağaç dikme etkinliği ile projelerine başladılar.
32 öğretmen ve 338 öğrencinin yürüttüğü proje ile pandemi sürecinden olumsuz etkilenen öğrencilerin doğayla aralarındaki bağın güçlendirilmesi ve iklim değişikliği konusunda daha bilinçli hale gelmeleri hedefleniyor. Aralık ayında tüm ortak okulların katılımıyla işbirlikçi bir sözlük oluşturuldu ve böylece öğrencilere takvim üzerinde çevre ile ilgili kutlanan önemli günler hakkında bilgi verildi. Aynı ay içinde projede yer alan öğrenciler bulundukları şehirlerdeki kurum ve vakıflar ile röportaj yaptı, bölgelerindeki iklim değişiklikleri ve belirtilerini uzman kişilerden dinledi.
e-Twinning projesi kapsamında Ocak ayında ise işbirlikçi bir hikaye yazıldı. e-Twinning projesi ekibi, kitabı yazmadan önce Amerikalı çocuk kitabı yazarı ve iklim değişikliği üzerine hikayeleri olan Tracy Blom’u projesine konuk etti.
İstek okullarının öğrencileri ile kitap yazma üzerine sohbet eden Blom, bu temadaki kitabını da tanıttı. Şubat ve Mart aylarında projede uzman konuklar ağırlanmaya devam edildi.
e-Twinning projesinin şubat ayı takviminde ise Kutup Prensesi olarak bilinen Dr. Ebru Caymaz vardı. Dr. Ebru Caymaz, kutuplardaki tecrübelerini öğrencilerle paylaşırken Mart takviminde ise e-Twinning projesi konukları ise ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Figan Soykut, ÇEVKO Genel sekreteri Mete İmer ve ÇEVKO Eğitim Danışmanı Ethem Murat Anaç oldu. ÇEVKO ekibi, proje kapsamında öğrenciler ve eğitimciler için iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma sunumu gerçekleştirdi.
Proje hakkında bilgiler veren proje ortağı İSTEK 1915 Çanakkale Okulları Sosyal Bilgiler Öğretmeni Erdem Civelek, bu etkinliklerde asıl gayelerinin, üzerinde hiç düşünmeden yaşanan doğaya saygı ve sevgiyi öğrencilere kazandırmak olduğunu belirtti. Civelek, "Proje ile pandemi sürecinden olumsuz etkilenen öğrencilerimizin doğayla aralarındaki bağı güçlendirerek, doğanın aslında ‘gelecek’ demek olduğuna vurgu yapmak istiyoruz" dedi.
e-Twinning projesinin son ayında ise danışman öğretmenlerinin koordinatörlüğünde her bir öğrencinin etkinlikte görev aldığını aktaran proje kurucularından Fatma Kul, "Türkiye’nin daha yeşil, daha temiz ve daha yaşanılabilir bir ülke olması için herkesin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor, öğrencilerimiz bununla ilgili diğer proje ortaklarıyla farkındalık oluşturdular." diye konuştu.
Salihli 50.Yıl Ortaokulu İngilizce öğretmeni Fatma Kul ve Samsun Atakent Ortaokulu Sosyal Bilgiler öğretmeni Kemalettin Ak’ın koordinesinde yürütülen projede 8 farklı ülkeden öğretmenlerin yanı sıra Özel İSTEK 1915 Çanakkale Okulları Sosyal Bilgiler öğretmeni Erdem Civelek, Salihli 50. Yıl Ortaokulu Bilişim Öğretmeni Erkam Güneş, Süleymen Paşa A.İ.H.L İngilizce Öğretmeni Fulya Ayas, Sancaklar İ.H.O Sosyal Bilgiler Öğretmeni Seren Havrandere, Şehit Mehmet Çetin İ.H.O Sosyal Bilgiler Öğretmeni Serpil Doğan, Yunusemre Atatürk Ortaokulu İngilizce öğretmeni Seçil Köklü Gülseven yer alıyor.