Eğitim gönüllüleri çocukların umudu
İlköğretim çağındaki çocuklara okul dışı saatlerde, matematik, fen, sanat, okuma, İngilizce ve bilişim alanlarında, yüzlerce gönüllü ile ücretsiz eğitim desteği veren TEGV, 12 Kasım Pazar günü Hatay’da 4 konteyner kentteki 884 çocuğa bisiklet hediye etti.
Eğitim / Sevim Büyüktaş Demir
TEGV, geçtiğimiz temmuz ayında da 225 bisikleti konteyner kentteki çocuklara hediye etmişti. 28 yıldır temel eğitime destek olan TEGV’in projeleri sadece bununla bitmiyor. Konteyner kentlerdeki öğrenim birimleriyle yüzlerce çocuğa ışık tutan TEGV’in, son bir yıldaki çalışmalarını vakfın Genel Müdürü Sait Tosyalı ile konuştuk.
71 ETKİNLİK NOKTASI
Başta Suna Kıraç olmak üzere, eğitimin her şeyin başı olduğuna yürekten inanan bir grup sanayici, yönetici ve akademisyen, devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak için 28 yıl önce Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nı (TEGV) kurdu. İlköğretim çağındaki çocuklara okul dışı saatlerde, matematik, fen, sanat, okuma, İngilizce ve bilişim alanlarında, yüzlerce gönüllü ile ücretsiz eğitim desteği veren TEGV; 27 ilde 6 eğitim parkı, 41 öğrenim birimi ve 24 Ateşböceği ile toplam 71 etkinlik noktasında hizmet sunuyor.
DEPREMZEDE ÇOCUKLARA BİSİKLET
Depremden etkilenen illerde aktif olarak rol alan TEGV’in en anlamlı çalışmalarından biri de Umuda Pedal Derneği ile yaptığı proje oldu. 12 Kasım’da Hatay’da TEGV öğrenim birimlerinin bulunduğu 4 konteyner kentteki 884 çocuğa bisiklet hediye edildi. Bunun yanı sıra çocuklara güvenli bisiklet kullanma eğitimi de verildi. TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı, “Geçtiğimiz temmuz ayında 225 bisikleti ISO Konteyner Kentteki çocuklarımıza hediye etmiş; başka kaynaklar bulunca tekrar geleceğimizin sözünü vermiştik. Sözümüzü tuttuk. Birçok çocuğun ilk defa bisikleti oldu” dedi.
KONTEYNER KENTLERDE ÖĞRENİM
6 Şubat depremlerinin ilk saatlerinden itibaren bölgeye gittiklerini söyleyen Sait Tosyalı, “17 Ateşböceği Eğitim TIR’ı ile vatandaşlarımızın barınma, ısınma ve temel ihtiyaçlarına destek olduk. Çocuklarımızla sosyal duygusal etkinlikler yaptık. Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’taki 13 konteyner kentte kurduğumuz öğrenim birimlerimizde çocuklarımız gönüllerimizle ile etkinliklere başladı. Bu birimlerimizin 5’i Hatay’da bulunuyor. Üç konteyner kentteki öğrenim birimini Vehbi Koç Vakfı yaptı. Shell Türkiye de 12 konteyner kentteki öğrenim biriminin yapımını üstlenmişti, 10 tanesini bitirdi. Kalan 2 tane için de yer arayışımız sürüyor” dedi.
YENİ PROJELER
Şu anda 71 noktada faaliyetlerinin sürdüğünü anlatan Tosyalı, “Önümüzdeki sene 79 noktaya çıkıyoruz. Gaziantep, İstanbul ve Kocaeli Gölcük’te yeni bir öğrenim birimi açacağız. Diyarbakır’da 1998’den bu yana 88 bin çocuğumuza nitelikli eğitim desteği verdik. Yaşadığımız çeşitli mekân sorunlarına rağmen Diyarbakır’daki çalışmalarımızı azimle sürdürdük. Diyarbakır’daki yeni öğrenim birimini 6 Kasım’da Sur’da açtık” dedi.
ATEŞBÖCEĞİ HER YERDE
TEGV, eğitim parkı ve öğrenim birimlerinin bulunmadığı yerlerdeki çocuklara Ateşböceği (Mobil eğitim aracı) öğrenim birimleri ile ulaşıyor. 1999 Marmara Depremi sonrasında ‘Umut 2000 Projesi’ ile faaliyete geçen Ateşböceği Öğrenim Birimleri, deprem bölgelerinde çocukların eğitimine devam edebilmesi için yola çıkmıştı. Daha sonra bu araçlar geliştirilerek ‘Ateşböceği Projesi’ne dönüştürüldü ve tüm illere ulaşıldı. Ateşböceklerinin çok ilgi gördüğünü söyleyen Tosyalı, “Şu anda 24 Ateşböceğimiz aktif çalışıyor, birkaç ay içerisinde bu sayı 26 olacak” dedi.
DÖRT MEVSİM EĞİTİM
Türkiye’de mevsimlik tarım işçiliği, on binlerce ailenin nisan ve mayıs aylarında yaşadıkları bölgeleri terk ederek farklı bölgelere göç etmelerine neden oluyor. Bu göçe, genellikle çocuklar da aileleriyle birlikte katılıyor ve bu göçler kasım ayına kadar devam ediyor. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ailelerin çocukları da bu süreçte eğitimlerinden uzak kalabiliyor. TEGV de bu olumsuz etkiyi azaltmak için ‘Dört Mevsim Eğitim’ projesini başlattı. Eğitimler yaklaşık 4 hafta sürüyor. Çocukların öğrenim birimlerine ulaşımı servislerle sağlanıyor.