Eğitim - KariyerEğitim vaatleri gençlerin 'Oy'unu belirliyor

Eğitim vaatleri gençlerin 'Oy'unu belirliyor

Paylaş
Eğitim vaatleri gençlerin 'Oy'unu belirliyor

Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM, KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi ile ‘Siyasi Partilerin Eğitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Araştırması’nı yaptı.// Sevim Büyüktaş DEMİR-Posta

Araştırma kapsamında 1950’den itibaren 90’a yakın seçim bildirgesi incelenerek, 70 yıllık tarihsel bir süreçte eğitim vaatlerinin genel eğilimleri ortaya kondu. 3 bin kişiyle yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarını ve önerilerini paylaşan TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, şunları söyledi.

Haberin Devamı

SONUÇLAR

Siyasi partilerin seçim kampanyalarında eğitimde fırsat eşitliği, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi ve YÖK’ün kaldırılması gibi vaatler yer alıyor. Gençlerin yüzde 67’si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştireceğini belirtiyor.

Her 10 öğrenciden yaklaşık 7’si oy tercihinin seçim vaatleri ile değişebileceğini söylüyor. 18-24 yaş arasındaki her 2 gençten 1’i seçim döneminde siyasi parti çalışmalarına bakarak oy verenlerden oluşuyor. Her 10 kişiden 8’i eğitim seviyesi yükselirse Türkiye’nin güçlü bir ülke olacağını düşünüyor.

Her 3 kişiden 2’si para ve statü sahibi olmak için iyi bir eğitimin şart olduğunu ifade ediyor. Gençlerin yüzde 84’ü imkanı olsa çocuklarının veya kendilerinin yurt dışında eğitim almasını istiyor.

Haberin Devamı

Toplumun yüzde 74’ü, gençlerin ise yüzde 83’ü çocuklarının istediği eğitimi alamamasından korkuyor.

Toplumun genelinde en sorunlu eğitim kademesi ‘lise’ olarak görülüyor. 2021-2022 yılında açık öğretim liselerine geçen öğrenci sayısı 6 kat arttı. Gençlerin yüzde 45’i üniversite okumak için harcanacak parayı iş kurmak için kullanmayı tercih ediyor.

ÖNERİLER

Lise 11’inci sınıfta ‘standart lise diploması’ ile mezuniyet olmalı. Mezun öğrenciler, okul başarı puanına göre meslek yüksekokulları, önlisans ve açık öğretim programlarına geçiş yapmalı.

12’nci sınıf ise tamamen üniversiteye hazırlık olmalı ve 12’nci sınıftan mezun olanlara ‘ileri lise diploması’ verilmeli. Yüksek öğretim sınavı tek sınav ve yılda en az iki kez yapılmalı.