Hipotenüs nasıl bulunur? Hipotenüs hesaplama formulü ve örnekleri...
Sabit formülü üzerinden üçgende hipotenüs hesaplaması yapılır. Bu durum birbirini dik kesen kenar uzunluklarının karesinin toplamı üzerinden ele alınır. Özellikle üçgende en çok kullanılan formüller içerisinde yer aldığını söylemek mümkündür. Hipotenüs nasıl bulunur? Hipotenüs hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilenler.
Sadece üçgen değil aynı zamanda diğer farklı şekiller üzerinden hesaplama konusunda hipotenüs oldukça etkilidir. Başta hipotenüs kenarı olmak üzere birçok farklı kenarı bularak işlem yapma imkanı tanır. Temel bir formül kapsamında öne çıkan bu hesaplama, birbirine dik kesen kenarların karesinin toplamı eşliğinde karşı tarafın karesi ile hesaplama yapılır. Özellikle dik üçgenler üzerinden kenar bulmak, alan ve çevre hesaplaması yapmak gibi durumlar konusunda kullanılır.
HİPOTENÜS NASIL BULUNUR?
Hipotez hesaplaması daha çok dik üçgenler üzerinden gerçekleşmektedir. Çünkü hipotenüs birbirini dik kesen iki kenarın karşısındaki kenar olarak ifade edilmektedir. Günümüzde bu konuda sabit bir formül bulunur. Bu formül iki dik kenarın karesinin toplamı üzerinden, karşı taraf, yani hipotenüs kenarının karesine eşit şeklinde değerlendirilmektedir.
Aynı zamanda bu konuda formül kullanmadan sabit olarak ele alınan belirlenmiş hipotenüs kenarları uzunlukları bulunur. Bunlar 3, 4, 5, ve 6, 8, 10 üçgene gibi birçok farklı üçgen öne çıkmaktadır. Bu şekilde farklı sabitler üzerinden kolayca hipotenüs uzunluğunu bulmak mümkündür. Tabii eğer böyle bir sabit hipotenüs üçlemesi yok ise o vakit formül yazılmak suretiyle kolayca işlem yaparak hipotenüs ya da diğer kenarlar bulunabilir.
HİPOTENÜS HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ
Hipotenüs hesaplaması belirli bir formül üzerinden ele alınır ve gerçekleştirilir. Bu formül sabittir ve bütün farklı dik üçgenler üzerinden kullanılır. Bu doğrultuda birbirini dik kesen üçgenleri sırasıyla a ve b harfleri verilsin. Aynı şekilde hipotenüs ise c olsun. Bu şekilde rakamlar verildikten sonra hipotenüs formülü hesaplanabilir.
Hipotenüs hesaplama formülü; a² + b² = c²
Bu şekilde yukarıda verildiği gibi yapılacak hesaplama ile beraber bir dik üçgen üzerinden hipotenüsü bulmak oldukça kolaydır. Tabii bu konuda farklı rakamlarda verilerek bu hesaplamayı yapmak mümkündür. Önemli olan dik kenarların karesinin toplamı ile beraber hipotenüsün karesinin eşit olarak formülle yazılmasıdır.
Özellikle birçok farklı üçgende ya da diğer şekiller üzerinden kenarları bulmak, alan ve çevre hesaplaması yapma konusunda yaygın kullanılır. Tabii bununla beraber sabit olarak verilmiş farklı dik üçgen kenar uzunlukları da bulunmaktadır. Böylece hesaplama yapmadan bu üçgenlerin kenar uzunluklarını bularak farklı amaçlar altında kullanmak mümkün olur.