İkinci yeni akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? İkinci yeni akımı eserleri nelerdir?
İkinci yeni akımı edebiyatta önemli akımlar arasında yer almaktadır. Sanat sanat içindir anlayışını benimseyen bir topluluk olarak bilinmektedir. İkinci yeniciler bir şiir topluluğu olarak tanınmaktadır. 1950’li yılların başında ortaya çıkan İkinci Yeni akımı, Garipçilere ve Toplumcu Gerçekçilere tepki olarak ortaya çıkmıştır. İşte, İkinci Yeni akımı hakkında merak edilen tüm detaylar.
1950’li yılların başında ortaya çıkan bir şiir topluluğu olan İkinci Yeniciler, halk şiirine sırtlarını çevirmiştir. Şiire farklı bir anlam katmak onlar için büyük bir önem taşımaktadır. Somut kelimeler yerine soyutları getirmeyi tercih etmişlerdir. Akımın en önemli temsilcileri arasında Cemal Süreya, Sezai Karakoç, Turgut Uyar, Edip Cansever ve Ece Ayhan gibi isimler yer almaktadır.
İKİNCİ YENİ AKIMI NEDİR?
İkinci yeni akımı bir şiir topluluğu olarak bilinmektedir. Akımın temsilcileri sanat sanat içindir anlayışını benimseyen eserler ortaya çıkarmıştır. İkinci yeni temsilcileri için halk şiiri geri planda kalmıştır. Garip akımının bilinen bir diğer ismi ise Birinci Yeni akımı olarak ifade edilebilir. İlk olarak 1941 yılında Orhan Veli tarafından başlatılan Garip akımına tepki olarak oluşturulan bir akım olması nedeniyle ikinci yeni akımı ismini almıştır.
İKİNCİ YENİ AKIMI TEMSİLCİLERİ NELEDİR?
İkinci Yeni akımı ilk olarak Birinci Yeni akımına tepki olarak doğmuştur. Cemal Süreya ve diğer şairler tarafından oluşan topluluğa İkinci Yeni Akımı adı verilmiştir.
- Cemal Süreya
- Edip Cansever
- Ülkü Tamer
- Metin Eloğlu
- Ece Ayhan
- İlhan Berk
- Turgut Uyar
İKİNCİ YENİ AKIMI ESERLERİ NELERDİR?
İkinci Yeni akımında birçok eser yazılmıştır. İkinci Yeni hareketinin ortaya çıkmasında etkili olan şairlerden birisi de Ülkü Tamer olarak bilinmektedir. Şiirlerinde sıklıkla imgesel anlatım tekniklerini kullanmıştır.
Ülkü Tamer: Soğuk Otların Altında, Virgülün Başından Geçenler, Ezra ile Gary, Gök Onları Yanıltmaz, İçime Çektiğim Hava
İlhan Berk: Galata, Şeyler Kitabı
Cemal Süreya: Güvercin Curnatası, Folklor Şiire Düşman
Turgut Uyar: El Ele Okuyalım, Korkulu Ustalık, Büyük Saat
Metin Eloğlu: İstanbullu, Nedircik Yavrusu, Bu Yalnızlık Benim
İKİNCİ YENİ AKIMININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
İkinci yeni akımının yazarları sanat sanat içindir anlayışını benimsemiştir. Sade bir dil yerine ağır ve sanatlı bir dil kullanmayı tercih etmişlerdir. Şiirde içerik ve anlamdan çok üslup ve imgeye önem vermişlerdir.
İkinci yeni akımı yazarlarına göre şairin ne anlattığından çok nasıl anlattığının önemli olduğunu söylemek mümkündür. Şiirde ölçü ve ahenk önemli değildir onun yerine anlatım zenginliği ve musiki ön planda tutulmaktadır.
Eserlerde sıklıkla yabancılaşma, yalnızlık ve var oluş gibi bireysel konuların yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır. Şiirlerinde sanatlı ve ağır bir dil kullanmayı tercih etmişlerdir. İkinci Yeni akımı eserlerinde sürrealist ögelere oldukça fazla yer verilmektedir.
Şiirlerde konu ve olay yer almamaktadır. Anlam bütünlüğünün şiir için gerekli olmadığını düşünmüşlerdir. Hayal olguları ve duygu ön planda tutulmuştur.