LGS maratonu yarın başlıyor
LGS’nin önemli aşamalarından biri olan merkezi sınav, yarın yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin, sınav kaydını otomatik olarak yaptı. Fakat sınava katılım zorunlu değil.
Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr
LGS’nin önemli aşamalarından biri olan merkezi sınav, yarın yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin, sınav kaydını otomatik olarak yaptı. Fakat sınava katılım zorunlu değil. Özel Erol Altaca Okulları Eğitim Yöneticisi Ecem Bektaş ile öğrencilerin ve velilerin LGS merkezi sınavla ilgili merak ettiklerini konuştuk. “Sınavda, 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Bu yüzden de bilmediğiniz soruları boş bırakın” diyen Ecem Bektaş’ın açıklamaları şöyle...
İKİ OTURUM ARASI 45 DAKİKA
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, yarın iki oturum halinde yapılacak. Öğrencilere hepsi çoktan seçmeli toplam 90 soru yöneltilecek. Birinci oturum olan sözel bölüm 09.30’da başlayacak. Birinci oturumda; 20 Türkçe, 10’ar tane de T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden olmak üzere toplam 50 soru yöneltilecek. Bu bölümün cevaplama süresi 75 dakika olacak. 45 dakikalık aradan sonra ikinci oturuma geçilecek. İkinci oturum sayısal bölüm ise 11.30’da başlayacak. İkinci oturumda öğrencilere matematik ve fen bilimlerinden 20’şer soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek. Adaylar, 8’inci sınıfın birinci dönem konularından sorumlu olacak.
MOLADA SINAV KRİTİĞİ YAPMAYIN
İki oturum arasında 45 dakikalık bir mola olacak. Bu molada sınav soruları hakkında konuşmayın, sınavın kritiğini yapmayın. Çünkü molanın ardından bir başka oturuma daha gireceksiniz. ‘Hata mı yaptım?’ diye düşünerek moralinizi bozabilirsiniz. Bu yüzden de 45 dakikalık molada, arkadaşlarınızla sınav dışında başka konuları konuşun.
YEREL YERLEŞTİRME İLE KAYIT SEÇENEĞİ
Milli Eğitim Bakanlığı, 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin, sınav kaydını otomatik olarak yaptı. Sınava katılım zorunlu değil. Sınava girmek istemeyen öğrenciler, yerel yerleştirme şartları doğrultusunda liseye yerleştirilecek. Sınava katılmak isteyen öğrencilerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek yok. Deprem bölgesindeki öğrenciler, isterlerse bölgelerindeki illerinde, istemezlerse farklı illerdeki istedikleri okullarda sınava girebilecek. Diğer illerdeki öğrenciler, kendi okullarında sınava girecek.
SONUÇLAR 26 HAZİRAN’DA
Sınav giriş belgesi, 26 Mayıs’tan itibaren e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden açıklanmıştı. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak sınav salonunda hazır bulundurulacak. Öğrencinin ayrıca bir şey yapmasına gerek yok. Sınav sonuçları, 26 Haziran’da www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, bilgilerin bakanlık internet adresinde yayınlanmasından itibaren en geç 5 gün içinde MEB Ölçme ve Değerlendirme Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasında yer alan e-itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek.
TAKILDIĞINIZ SORULARDA ‘TURLAMA TEKNİĞİ’
Sınavda takıldığınız, uğraştığınız halde çözemediğiniz sorularla inatlaşmayın. Bu tür durumda ‘turlama tekniği’ni uygulamanız doğru olacak. Bir testteki kolay ve az zor soruları 1’inci turda çözerek, diğerlerini 2’nci tura bırakmaya ‘turlama tekniği’ deniliyor. Çözemediğiniz soruların yanına bir işaret koyun. İkinci tura geçtiğinizde bu sorulara tekrar bakın. Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlayın. Deneme sınavlarında önce hangi testten başlıyorsanız sınavda da bu sırayı bozmayın. Son dakika sınav taktiğinde yapılan değişiklikler doğru olmaz. 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. O yüzden bilmediğiniz soruları boş bırakmalısınız.
SINAVA GİDERKEN UNUTMA
Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunacak. Sınav başladıktan 15 dakika sonra öğrenci sınava alınmayacak. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracak. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrenciler, şeffaf ve ambalajı çıkarılmış pet şişede su getirebilecek.