LGS tercihleri 3 Temmuz'da başlıyor
LGS kapsamında 4 Haziran’da gerçekleştirilen merkezi sınav sonuçları, dün açıklandı. 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin katıldığı sınavda, 562 kişi 500 tam puan alarak şampiyon oldu. Tercih kılavuzu, 26 Haziran’da yayımlanacak. Tercihler ise 3-19 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları da 24 Temmuz’da açıklanacak.
SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR / POSTA
TERCİH KILAVUZU 26 HAZİRAN’DA
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 4 Haziran’da gerçekleştirilen merkezi sınav sonuçları, dün Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinden erişime açıldı. Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, 26 Haziran’da yayımlanacak. Kılavuzda tercih ve yerleştirme ilgili tüm esaslar yer alacak. Tercihler ise 3-19 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Lise tercihlerinde esas olan ‘Genel Yüzdelik Dilim’dir. Öğrenciler tercihlerini sınav sonuç belgelerinde yer alan ‘Genel Yüzdelik Dilim’e göre yapacak. Sınav itirazları, sonuçların yayınlanmasından itibaren beş iş günü içinde ÖDSGM resmi internet sayfasında (https://odsgm.meb.gov.tr) yer alan e-itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek.
SINAVA KATILIM YÜZDE 82
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin LGS sınav kaydını otomatik olarak yapmıştı. LGS sınavına ise 1 milyon 30 bin 195 öğrenci katıldı. Yani 216 bin 234 öğrenci sınava girmedi. 8’inci sınıf öğrencilerinin yüzde 82’si sınava katılmış oldu. Sınavda, 562 kişi 500 tam puan alarak şampiyon oldu. Testlerdeki net ortalaması geçen yıla göre artış gösterdi. Yerleştirme sonuçları, 24 Temmuz’da açıklanacak.
ADRESE DAYALI YERLEŞTİRME
Sınava girmeyen 216 bin 235 kişi ve sınavla öğrenci alan liselere yerleşemeyen öğrenciler, yerel yerleştirme kriterlerine göre liselere alınacak. Yerel yerleştirme, adrese dayalı olarak yapılıyor. Bu yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğüne ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Bu yıl 8’inci sınıftan 1 milyon 246 bin 429 öğrenci mezun oldu. Bu öğrencilerin yaklaşık 200 bini, LGS sınav puanıyla öğrenci alan okullara yerleşecek. Yani 8’inci sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 15’i sınavla öğrenci alan liselere yerleşmiş olacak.
ÖZEL LİSELERİN KAYIT DÖNEMİ
Amerikan, Fransız, İtalyan ve Alman liselerinin aralarında bulunduğu yabancı ve özel liseler öğrencilerini LGS merkezi sınav puanıyla alacak. Bu okullar 27 Haziran’da taban puanlarını ilan edecek. Özel okulların kayıtları ile devlet liselerinde tercih dönemi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çakıştı. Özel okul kayıtları, 27 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Herhangi bir özel okula kesin kayıt yapan öğrenciye resmi okullar için tercih ekranı açılmayacak. Ancak veli, öğrencinin özel okuldaki kesin kaydını sildirirse, resmi okullar için tercih yapabilecek. Aynı durum resmi okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler için de geçerli olacak.
ŞAMPİYONLAR ANLATTI
‘58 ÖĞRENCİMİZ 1’İNCİ OLDU’
Bahçeşehir Koleji’nin 58 öğrencisi, LGS sınavında 500 tam puan alarak şampiyon oldu. Büyük gurur yaşadıklarını söyleyen Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, “Türkiye’de coğrafya gözetmeksizin 65 ilimizde aynı müfredat ve öğretmen kalitesiyle öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Güncel eğitim modellerimizi, en değerlilerimiz öğretmenlerimizin büyük desteği ve çabasıyla öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Tüm kadromuzla yaptığımız bu titiz çalışmaların sonucunu LGS ve YKS gibi merkezi sınavlarda elde ettiğimiz başarılarla görüyoruz. Bu yıl LGS’de 27 ilde bulunan 43 kampüsümüzden toplam 58 Türkiye birincimiz var” dedi.
BAŞARININ SIRRI DÜZENLİ ÇALIŞMA
LGS şampiyonu olan Bahçeşehir Koleji Siirt Kampüsü öğrencisi Cansu Ela Eren, “Okuma alışkanlığım sayesinde girdiğim sınavlarda soruları daha çabuk anladım. Yeni nesil sorularda önemli olan okuduğunu anlamak. Bunun yanında işin sırrı çok çalışmak değil, düzenli ve verimli çalışmak. Hedefim, yazılım alanında uzmanlaşıp en iyiler arasında olmak” dedi. Bir diğer şampiyon, Bahçeşehir Koleji Mimaroba Kampüsü’nden Ekin Esma Ermiş ise, “Bu süreçte planlı çalıştım. Bazen yorulduğum dönemler oldu ama çalışmaya devam ettim. Sınava hazırlanacak arkadaşlara tavsiyem, yorulsalar da çalışmayı bırakmamaları. Astrofizik mühendisliği okumayı hedefliyorum” diye konuştu.