LGS'de ikinci şans
LGS yerleştirme sonuçları, 22 Temmuz’da açıklanacak. LGS sonuçlarıyla istediği liseye yerleşemeyen ya da daha iyi bir okulda eğitim almak isteyenler için nakil dönemi ikinci bir şans olacak. İki dönem halinde yapılacak olan nakillere ilk başvurular, 22 Temmuz’da başlayacak. Peki, nakil uygulaması nedir, kimler katılabilir ve hangi kurallar geçerli olacak? Nakil tercihlerini yapabilmek için bu uygulamanın esaslarının bilinmesi büyük önem taşıyor.
Sevim Büyüktaş Demir / Eğitim
İLK NAKİL DÖNEMİ 22 TEMMUZ’DA
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirme sonuçları, 22 Temmuz’da ‘meb.gov.tr’ adresinde ilan edilecek. Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından okulların taban puanları ve boş kontenjanları açıklanacak. İki kez nakil uygulaması olacak. İlk nakil uygulaması için başvurular 22-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak ve sonuçlar 29 Temmuz’da açıklanacak. Aynı gün okulların boş kontenjanları açıklanacak ve ikinci nakil uygulaması başlayacak. İkinci nakil için başvurular, 2 Ağustos saat 17.00’ye kadar yapılacak. Sonuçları ise 5 Ağustos’ta açıklanacak.
KONTENJANLARI TAKİP EDİN
Nakil döneminde özel okullar tekrar kayıt alabilecek. Nakil uygulamasında kontenjanı dolu okulları da tercih edebileceksiniz. Çünkü aralarında Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş Erkek gibi liselerden bile nakil döneminde kayıt çeken öğrenciler oluyor. Bu öğrenciler kendilerine burs veren özel okulları tercih ediyor. Yerleştiği okuldan memnun olmayanlar da bu süreçte özel okullara geçiyor. O yüzden de kontenjanları bakanlık sitesinden takip etmeniz gerekiyor.
TÜM ÖĞRENCİLERE AÇIK
Nakil uygulamasına tüm öğrenciler katılabiliyor. Nakil uygulamasına yerel ya da sınavla alan bir okula yerleşen, özel okula kesin kayıt yaptıran ve tercihlerinin hiçbirine yerleşemeyenler ile tercih yapmayan öğrenciler katılabilecek.
* Nakiller döneminde tercihlerde dikkat edilecek nokta, okulların puanı olacak. İlk merkezi yerleştirmede okulların yüzdelik dilimlerine bakılmıştı ama nakil döneminde okulların puanlarına bakılacak.
* Her 2 nakil döneminde merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
* Yerleşen öğrencilerden okul değiştirmek isteyenlerin, nakil döneminde tekrar yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etme zorunluluğu yok.
* Bir ortaöğretim kurumunda kaydı olmayan veya yerleşemeyen öğrencilerin, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ya da pansiyonlu okullar grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu.
* Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, nakil tercih dönemlerinde ‘kayıt alanı’ndan okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, nakil tercihlerinde ilk okulu ‘kayıt alanı’ndan seçmek şartıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 2 okul seçilebilecek.
* Nakil döneminde herhangi bir tercihine yerleşen öğrenci, önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılacak ve kaydı yeni yerleştiği okula geçecek.
* Tercih listelerini oluştururken kendi puanınızdan çok yüksek okulları yazmamanız faydalı olacak.
* Öğrenciler, istemeleri hâlinde nakil başvuru dönemlerinde Mesleki Eğitim Merkezleri veya Açık Öğretim Kurumlarını da tercih edebilecek.
* Özel okula kayıt yaptıranlar, nakil uygulamasına katılabilir. Bunun için özel okuldan kaydınızı sildirmenize gerek yok. Sınavla öğrenci alan liselerden birine yerleşirseniz de okul ödediğiniz ücreti iade etmek zorunda.
NAKİL BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?
Tercih işlemi, öğrenci ve velisi tarafından e-okul üzerinden veya herhangi bir ortaokul/ imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek. Tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Aksi halde tercihiniz geçersiz sayılacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylama işleminden önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Düzeltme veya iptal işlemi için tercih süresi içinde yapabilirsiniz. Bunun için de okul müdürlüklerine başvuracaksınız.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE OLACAK?
Hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca 6-14 Ağustos tarihlerinde yerleştirme başvuruları alınacak. Bu dönemde de genel olarak meslek ve imam hatip liselerinde boş kontenjan oluyor. Ya bu okulları tercih edeceksiniz ya da açık lise ile özel okula gideceksiniz.