Eğitim - KariyerLGS'ye girecekler dikkat! İşte sınav stresi ile başa çıkmanın yolları

LGS'ye girecekler dikkat! İşte sınav stresi ile başa çıkmanın yolları

Paylaş
LGS'ye girecekler dikkat! İşte sınav stresi ile başa çıkmanın yolları

LGS merkezi sınava sayılı günler kala, hem öğrencilerin hem velilerin sınava dair stresi artmaya başladı. Bu stres öğrencilerin hem sınav öncesi hem de sınav anında performanslarını etkiliyor. Peki, neler yapılmalı ya da yapılmamalı? Eğitim ve psikolojik danışman Mehmet Arslan’ın tavsiyeleri ve sınavla ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler haberimizde… Sevim Büyüktaş Demir/Posta

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınav, 5 Haziran Pazar günü yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 236 bin öğrencinin sınav başvurusunu merkezi olarak yaptı ancak isteyen öğrenci sınava girecek. Sınava girmeyen öğrenciler de yerel yerleştirme kriterlere göre liselere yerleştirilecek. LGS sınav giriş belgeleri, sınav günü öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır olacak. Sınav sonuçları, 30 Haziran’da www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.

Haberin Devamı

DEĞİŞİKLİK YOK

LGS merkezi sınavda oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Sınav, iki oturum halinde uygulanacak. Öğrencilere hepsi çoktan seçmeli türünde toplam 90 soru yöneltilecek. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru yöneltilecek ve 80 dakika süre tanınacak.

VELİLERE VE ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER 

  • “İyi bir üniversiteye gitmek için iyi bir liseye gitmek zorundasın” söyleminden uzak durmak gerekiyor. Bu formül doğru mu? Yanlış değil ama mutlak doğru da değil. Ergenlik döneminde çocuklarımızın zihinsel ve bilişsel süreçlerinin gelişebileceğini, değişebileceğini unutmayalım.
  • Bu süreçte çocuklarımızı “Ders çalış, test çöz, sınav çöz, kaç saat ders çalıştın, kaç soru çözdün” gibi söylemlere maruz bırakmamak gerekiyor. Bu cümleleri söylediğimizde etkili oluyor mu? Çoğunuzun “Tabii ki hayır” dediğini duyar gibiyim. Peki o zaman ne yapacağız? Bu süreçte mümkün olduğunca dışarıda durup ‘gözlemci’ konumuna geçeceğiz. Bırakın, bu yönlendirmeleri öğretmenleri yapsın.

SONUCA GÖRE DUYGULAR DEĞİŞMESİN

  • Deneme ya da LGS sınav sonucuna göre, asla velilerimizin davranışlarında bir değişme olmamalı. Sonuca dayalı bir sevgi anlayışı oldukça tehlikeli. Farkında olmadan bazen sonuçlara dayalı olarak duygularımızda değişiklikler olabiliyor. Sınavı analiz etmek başka bir şey, buna bağlı olarak duygularımızı göstermek başka bir şey. Sizin ne düşündüğünüzden öte, çocuğumuzun bu durumu nasıl algıladığı çok daha önemli bir durum.
  • Çocuklarımıza zaman ayırmayı unutmayalım. Sadece ders değil, aynı zamanda başka konularda da konuşalım. Beraber film izleyelim, yürüyüşe çıkalım, spor yapalım. Yaşamımızın merkezinde sınav olmadığını çocuğumuzun anlaması gerekiyor.
  • Konu çalışmak yerine, her gün deneme sınavı çözmeyi unutmayın. Deneme sınavı çözmek marifet mi? Değil, aslolan sınavdan sonra yanlışların/hataların incelenmesidir. Unutmayın, ‘analizi yapılmamış sınav girilmemiş sınavdır.’
  • Hiçbir şekilde alışkanlıklarınızı sınava özgü değiştirmeyin. Ne giyinme ne beslenme ne de hayat tarzınızı. Fakat her gün yaptığınız sınav denemelerinden sonra eksikleriniz ile yüzleşin. Unutma, bu sınavda seni hedefine ulaştıracak olan şey, yaptığın doğrular değil, yaptığın/yapacağın yanlışlardır.
  • Bu süreçte mümkün olduğunca elektronik aygıtlardan (telefon, bilgisayar, sosyal medya) uzak kalın. Yürüyüş yapabilir veya kitap okuyabilirsiniz.

SORULARLA İNATLAŞMA

  • LGS sınavının 1’inci oturumdan sonra hemen 2’nci oturuma odaklanman gerekiyor. Sözel bölüm geride kaldı. Ve şunu unutma bu sınav, bir net ya da puan sınavı değil, bir sıralama sınavıdır. Eğer 1’inci oturum, zannettiğinden daha kötü geçmişse herkesin öyle geçmiş olabilir.
  • Ve sınavda asla sorular ile savaşma, inatlaşma. Gereksiz yere dakikalarca bir soruya zaman harcama. Hemen o soruyu orada bırakıp, diğer soruya geçmen gerektiğini bilmelisin. Bu sınavların aynı zamanda bir zaman sınavı olduğunu da unutma.
  • İyi bir geleceğin ya da iyi bir üniversitenin tek yolunun iyi bir liseye gitmek olmadığını bilelim. Bu sınavı gözümüzde ne kadar çok büyütürsek, hayatımızın merkezine ne kadar çok alırsak, kaygımız da bir o kadar artacak. Buna asla izin vermeyelim. Geri kalan süreci iyi değerlendirip, sonuca hep beraber bakalım. Sonucun, süreçten ibaret olduğunu unutmayalım.