Lise tercih dönemi 4 Temmuz'da başlıyor
Türkiye genelinde 1 milyondan fazla öğrencinin girdiği LGS sınavının sonuçları açıklandı. 193 öğrenci, tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci oldu. Lise tercihleri için başvurular 4 Temmuz’da başlayacak ve 20 Temmuz saat 17.00’ye kadar sürecek. Yerleştirme sonuçları da 25 Temmuz’da açıklanacak.
SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR / POSTA
500 PUANLI 193 ŞAMPİYON
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 1 milyon 31 bin 799 öğrencinin katılımıyla 5 Haziran’da gerçekleşmişti. LGS sonuçları, dün Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) www.meb.gov.tr internet adresinden açıklandı. Sınava 48 farklı ilden katılan 193 öğrenci, tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
MEB sonuçlarla birlikte ‘Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu’ da yayımlandı. Rapora göre, önceki yıllarda olduğu gibi yıl da kız öğrenciler matematik dışındaki tüm alt testlerde, erkek öğrencilerden daha başarılı.
20 TEMMUZ’DA BİTECEK
LGS sonuçlarıyla birlikte ‘2022 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’ da yayımlandı. LGS kapsamında yapılacak tercihler, 4 Temmuz’da başlayacak ve 20 Temmuz saat 17.00’ye kadar sürecek. Öğrenciler; Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.
Yerel yerleştirme tüm öğrenciler için zorunlu olacak. Sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 25 Temmuz’da açıklanacak.
MERKEZİ YERLEŞTİRME
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme olacak. Öğrencilerin sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okul tercih etme hakkı bulunuyor. Sınav puanıyla yerleştirmelerde, aynı okulu tercih eden öğrencilerin puanlarının eşit olması durumunda sırasıyla şu 7 kritere bakılacak.
1- Ortaokul Başarı Puanı (OBP)
2- 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne
3- 7’nci sınıf YBP üstünlüğüne
4- 6’ncı sınıf YBP üstünlüğüne
5- 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına
6- Tercih önceliğine
7- Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılacak.
YEREL YERLEŞTİRME
Liseye geçecek öğrencilerin yaklaşık yüzde 85’i yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullara kayıt olacak. Bu yerleştirmede, öğrencilerin ikamet adreslerine, okul başarı puanı üstünlüğüne ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine bakılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı üstünlüğü dikkate alınacak.
İLK EKRAN YEREL YERLEŞTİRME
Öğrenciler, ilk olarak ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ekranından tercih yapacak. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler, en fazla 5 okulu tercih edebilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek. Pansiyonlu okullar için de 5 okul tercih hakkı bulunuyor.
NAKİLLER 2 DÖNEMDE YAPILACAK
Geçen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak. Yerleştirmeye esas 1’inci nakil dönemi 25-29 Temmuz’da, 2’nci nakil dönemi ise 01-05 Ağustos tarihleri arasında olacak. Her dönemde, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
192 BİN 962 KONTENJAN
Türkiye genelinde 2 bin 323 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu kapsamda, sınavla öğrenci alan okullara toplam 192 bin 962 öğrenci alınacak. Anadolu liselerine 65 bin 866, fen liselerine 38 bin 850, sosyal bilimler liselerine 10 bin 380, Anadolu imam hatip liselerine 39 bin 676, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 38 bin 190 kontenjan ayrıldı.
ÖZEL OKULLAR TABAN PUANLARINI AÇIKLADI
Yabancı ve özel liseler de öğrencilerini LGS merkezi sınav puanıyla alacak. Bu okullar LGS sonuçları ile birlikte kendi taban puanlarını da dün açıkladı. Taban puanlara okulların web sitelerinden ulaşılabilir.
Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi’ne göre, özel okullar kayıt işlemlerini 30 Haziran-20 Temmuz arasında yapacak. Özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercih yapabilecek.
SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN ÖZEL OKULLARIN KAYIT TAKVİMİ
- Taban puan ilanı: 30 Haziran 2022
- 1’inci ön kayıt dönemi: 30 Haziran/1-2-3 Temmuz 2022
- 1’inci kesin kayıt dönemi: 4 Temmuz 2022
- Serbest kayıt dönemi: 5-6-7-8 Temmuz 2022
- Yerleştirmeye esas 1’inci nakil dönemi: 25-29 Temmuz
- Yerleştirmeye esas 2’nci nakil dönemi: 01-05 Ağustos