Eğitim - KariyerLise tercih maratonu başladı

Lise tercih maratonu başladı

Paylaş
Lise tercih maratonu başladı

LGS kapsamında 2 Haziran’da yapılan merkezi sınavın sonuçları açıklandı. Lise tercihleri, 28 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları da 22 Temmuz’da açıklanacak. Sınava katılan 992 bin 906 öğrenciden 352’si tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.

203 BİN 638 KONTENJAN

Haberin Devamı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavın sonuçları, ‘meb.gov.tr’ adresinden öğrenebilecek. Merkezi sınava katılan 992 bin 906 öğrenciden 352’si tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Geçen yıl sınava katılan 1 milyon 30 bin 195 öğrenciden, 562’si şampiyon olmuştu. Bu yıl sınava katılım oranı yüzde 95.61. Öğrencilerin yüzde 83.85’i yerel, 16.15’i ise merkezi yerleştirme sınav puanıyla kayıt yaptıracak. Bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu okulların kontenjanı da 203 bin 638.

OKULA ONAYLATILACAK

Sınav sonuçlarıyla birlikte ‘2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’ da yayınlandı. Kılavuzda, tercih ve yerleştirmeyle ilgili tüm esaslar yer alıyor. Lise tercihleri, 28 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında olacak. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak. Öğrenciler tercihlerini sınav sonuç belgelerinde yer alan ‘Genel Yüzdelik Dilim’e göre yapacak. Lise tercihleri, e-okul üzerinden olacak. e-Okul üzerinden kontenjan tabloları ile 2023’te bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler görülebiliyor. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Aksi halde tercihler geçersiz sayılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

3 GRUPTA YERLEŞTİRME

Öğrenciler; ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere 3 grupta tercih yapabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrencilerin ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 grupta tercih hakkı bulunuyor. Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapacak. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek. Yerel yerleştirmeyle tercihlerini yapan öğrenciler; istemeleri hâlinde sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek. Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için okul türü ya da il sınırlaması yok.

Haberin Devamı

YEREL TERCİH ZORUNLU

Sınavla öğrenci alan okulların ekranının açılması için yerel tercih yapmak zorunlu. Aksi halde sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Sınavla öğrenci alan okullar ekranını açabilmek için bir tane de olsa yerel tercih yapılmalı. Sınavla öğrenci alan liselerden birine yerleşme durumunda, yerel tercih dikkate alınmayacak.

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?

Sınavla öğrenci alan okullarda LGS sınav puanı eşitliği durumunda sırasıyla şu kriterlere bakılarak, yerleştirme yapılacak.

1) Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü
2) Sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü
3) 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı
4) Tercih önceliği
5) Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olan

Haberin Devamı

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Sınavsız yerleştirme olarak da tanımlanan yerel yerleştirme okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanına göre yapılacak. Yerel tercihte 5 okul hakkı var ama hepsini doldurmak zorunlu değil. Yerel yerleştirmede, okul başarı puanı yüksek olan öğrenciler ile 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

3 RENKLİ KAYIT ALANI

Yerel yerleştirme tercih ekranı şu şekilde olacak.

* Yeşil renk, ‘Kayıt Alanı’: Öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları

* Mavi renk, ‘Komşu Kayıt Alanı’: Öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları

* Kırmızı renk, ‘Diğer’: Öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.

Haberin Devamı

2 KEZ NAKİL UYGULAMASI

Yerleştirme sonuçlarının 22 Temmuz’da açıklanmasının ardından okulların taban puanları ve boş kontenjanları açıklanacak. Nakiller döneminde tercihlerde dikkat edilecek nokta, okulların puanı olacak. İlk merkezi yerleştirmede okulların yüzdelik dilimlerine bakılmıştı ama burada okulların puanlarına bakılacak. İki kez nakil uygulaması olacak. İlk nakil uygulaması için başvurular 22-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak ve sonuçlar 29 Temmuz’da açıklanacak. Aynı gün okulların boş kontenjanları açıklanacak ve ikinci nakil uygulaması başlayacak. İkinci nakil için başvurular, 2 Ağustos saat 17.00 ’ye kadar yapılacak. Sonuçları ise 5 Ağustos’ta açıklanacak. Nakil döneminde herhangi bir tercihine yerleşen öğrenci, önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılacak.

DEPREMZEDELERE ‘POZİTİF AYRIMCILIK’

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrenciler için tanınan ayrıcalıklar şöyle:

* Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaöğretim ‘kayıt alanları’na göre tercihte bulunabilecek. Ayrıca bu illerin dışındaki diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise ‘kayıt alanı’ndan tercih edebilecek.

* Yerleştirme tercihi yapmış ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup/olmama durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

* Sınavla öğrenci alan okullar için her 30 kontenjana 1 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Yerleştirmeye esas tüm nakillerde ek kontenjan kullanılmayacak.

ÖZEL OKULLARDA TERCİH SÜRECİ

Özel okullar ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları 28 Haziran-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Bir özel okula kesin kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek. Nakiller döneminde özel okullar tekrar kayıt alabilecek.