Lise tercihleri için geri sayım
LGS kapsamında 2 Haziran’da gerçekleştirilen merkezi sınav sonuçları, 28 Haziran’da açıklanacak.
Eğitim / Sevim Büyüktaş Demir
Sonuçların açıklanmasının ardından tercih ve yerleştirme esaslarının yer aldığı kılavuz yayınlanacak. Kılavuzda yer alan tercih takvimine göre süreç işleyecek. Sınavla öğrenci alan özel okullar için de süreç, MEB’in sonuçları açıklamasıyla başlayacak.
ESAS OLAN ‘GENEL YÜZDELİK DİLİM’
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 2 Haziran’da gerçekleştirilen merkezi sınav sonuçları, 28 Haziran’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) internet sitesinden erişime açılacak. Ardından ‘Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’ yayınlanacak. Kılavuzda, tercih ve yerleştirme ilgili tüm esaslar yer alacak. Öğrenciler lise tercihlerini, sınav sonuç belgelerinde yer alan ‘Genel Yüzdelik Dilim’e göre yapacak. Tercih takvimi de kılavuzla birlikte açıklanacak. İlk merkezi yerleştirme için tercihler alınacak. İlk yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından taban puanlar ve boş kalan kontenjanlar ilan edilecek ve nakil dönemi başlayacak. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte hiçbir okula yerleşmeyen öğrenciler, İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları tarafından yerleştirme başvuruları alınacak.
ÖZEL OKUL PUANLARI 28 HAZİRAN’DA
Amerikan, Fransız, İtalyan ve Alman liselerinin aralarında bulunduğu yabancı ve özel liseler öğrencilerini LGS merkezi sınav puanıyla alacak. Bu okullar LGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 28-29 Haziran’da taban puanlarını ilan edecek. Özel okul kayıtları, 29 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirmeye esas nakil dönemi, MEB’in Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’nda yayınlayacağı tarihlere bağlı olarak belirlenecek. Herhangi bir özel okula kesin kayıt yapan öğrenciye resmi okullar için tercih ekranı açılmayacak. Ancak veli, öğrencinin özel okuldaki kesin kaydını sildirirse, resmi okullar için tercih yapabilecek. Aynı durum resmi okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler için de geçerli olacak.
YÜKSEKÖĞRETİMDE YAPAY ZEKÂ İLKLERİ
Sivil uygulamalardan araştırma çalışmalarına, eğitimden savunma sanayiine kadar çok çeşitli alanlarda son 1.5 yıldır devrim yaratan yapay zekâ teknolojisi, tartışmalara da neden oldu. Öğrenme süreçlerinde devrim yaratan yenilikçi bir teknoloji olan ChatGPT ve benzer yapılar, akademik performansı artırmaya yardımcı olsa da dünyada birçok eğitim kurumu tarafından yasaklandı. İşte tam bu noktada MEF Üniversitesi, eğitim süreçlerinde yapay zekâyı teşvik edici bir araç olarak kullanmak için birçok çalışmaya imza attı. “Bizde yapay zekânın kullanılmasını yasaklamak yasak” diyen MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, düzenlediği bir basın toplantısı ile bu çalışmalarını anlattı. Öne çıkan çalışmalar şöyle:
* MEF Üniversitesi ‘Yapay Zekâ Politika Belgesi’ hazırlandı. Yapay zekânın eğitime nasıl entegre edileceği politika belgesinde yazıldı.
* Maslak kampüsünün yanında Uniq İstanbul içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB destekli MEF Üniversitesi Teknoloji Merkezi MEFTek hayata geçirildi. Merkez; nesnelerin interneti, 3D modelleme, sanal gerçeklik, animasyon ve simülasyon tasarlama, oyun geliştirme gibi yeni nesil teknoloji alanlarından girişimcileri kabul ediyor.
* Öğrenci, akademisyen ve idari personelin en güncel yapay zekâ araçlarına erişimini sağlamak amacıyla Türkiye’de ve dünyada ilk örneği olan AI Café hayata geçirildi.
* 2017’den itibaren 3 prestijli uluslararası yayınevi tarafından hazırlanan yapay zekâ destekli uyarlanabilir öğrenme platformlarındaki tüm ders kitapları, satın alınarak öğrencilere ücretsiz olarak sunulmaya başlandı.
* 2019’dan itibaren her MEF öğrencisine LinkedIn Learning, edX ve Coursera’dan güncel yapay zekâ dersleri ile yılda 400 derse ücretsiz erişim sağlanıyor.
* 2021 yılında her bölüme uygun Yapay Zekâ Yan Dal programı açıldı. Tüm bölümlere Ekim 2023’te lisanslı ChatGPT-4 hesabı satın alındı.
YAPAY ZEKÂNIN KİTABI
MEF Üniversitesi Rektörü Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban ‘The Impact of ChatGPT on Higher Education: Exploring the AI Revolution’ (ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek) kitabını kaleme aldı. Kitap, 1950’lerden bu yana yapay zekânın yolculuğunu anlatıyor ve ChatGPT’nin öğrenme ve öğretme yöntemlerini nasıl devrimleştirdiğini derinlemesine inceliyor. Ön sözünü Amerikan Eğitim Konseyi Başkanı Ted Mitchell’in yazdığı kitap, Çince’ye de çevrilecek.