Eğitim - KariyerOkul çağı çocuklarında disleksi sorunu

Okul çağı çocuklarında disleksi sorunu

Paylaş
Okul çağı çocuklarında disleksi sorunu

İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin, ikinci dönem içerisinde okumaya başlamaları beklenir. Ancak bazı çocuklar okuma-yazmada oldukça geri kalabilir. Bu durumun nedeni de genellikle disleksi olabiliyor. Okul çağı çocuklarının yüzde 10’unda görülen disleksi, doğru desteklerle aşılabilir.

HASTALIK DEĞİL

Haberin Devamı

Disleksi, zekâsı normal ya da normal üstü olan bireylerde dinleme, konuşma, akıl yürütme, okuma ve yazma becerilerinde sorunlar yaşamasına neden olan bir özel öğrenme güçlüğü olarak tanımlanıyor. Disleksi, ülkemizde nüfusun yüzde 10-12’sinde görülüyor. Uzmanlar, disleksinin bir hastalık olmadığına özellikle dikkat çekiyor. Nörogelişimsel bir problem olan disleksi, 0-6 yaş arasında da gözlemlenebiliyor. Genellikle ilkokulda okuma-yazma etkinliğinin başlaması ile doğru tanı konuluyor. Bu noktada sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanın gözlemleri ve yönlendirmeleri çok önemli.

DOĞRU TANILAMA

Disleksinin tedavisi eğitimdir. Doğru desteklerle dislektik bireyler, çok başarılı öğrenciler ve yetişkinler olabiliyor. Ülkemizde disleksi ile ilgili çalışmalar, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı bir kurum olan Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde (RAM) yapılıyor. Öğrenci, RAM’daki testler sonucunda uygun görülürse devlet hastanelerinin psikiyatri servislerine yönlendiriliyor. Disleksi tanısı alan çocuklar, RAM tarafından verilen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ile MEB Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde ihtiyacına uygun eğitimi alıyor. Okullarda kaynaştırma bütünleştirme uygulamaları yoluyla da eğitim alma imkanı bulunuyor.

Haberin Devamı

DİSLEKSİ BELİRTİLERİ

* Okuyamama, okuduğunu anlamama, tersten okuma
* Hecelemede zorluk
* Bazı harfleri yazarken veya okurken karıştırma (p-b, b-d, k-t, y-h, 6-9, 2-5)
* Uzun ve zor kelimeleri okuyamama
* Bozuk yazı ve yazarken de bazı harf ve hecelerin atlanması
* İşlem yapamama
* Benzer ve zıt kelimeleri kavrayamama.

DİSLEKTİK DAHİLER

NASA’da çalışan her iki kişiden birinde disleksi var. BBC’nin araştırmasına göre, sıfırdan milyoner olanların yüzde 40’ı dislektik. Alanlarında birer dahi olan Albert Einstein, Agatha Christie, Richard Branson, Jamie Oliver, Muhammed Ali, Leonardo da Vinci, Thomas Edison, Mozart, Steven Spielberg, Tommy Hilfiger ve Walt Disney gibi isimlerin ortak özelliği dislektik olmaları.

NELER YAPILMALI?

Ebevenylerin ve öğretmenlerin disleksi tanısı konulan bir çocuğa nasıl yaklaşması gerektiğine dair uzmanlar şu önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

* Karar verme becerileri desteklenmeli ve kendini yönetebilmeleri sağlanmalı. ‘Olsun, ben sana yardımcı olurum’ yerine ‘yardım istersen buradayım’ denmeli.
* Ev ödevleri, açık yönergeli ve ip ucu bol olmalı. Sesli materyaller kullanılmalı.
* Eğitim materyalleri sarı saman kağıda veya açık mavi kağıda basılmış olmalı.
* Kısık ışıkta ve sade bir şekilde düzenlenmiş odada ders çalışmalı.
* Sesli kitap dinleme fırsatı yaratılmalı.
* Yüzme, piyano çalma, orf, masa tenisi, dart, eşleştirme kartları, denge tahtası, boşluk doldurma, sözcük avı oynama, küpler, hatırlama oyunları kullanma, trambolin, hikaye tamamlama ve uçurtma uçurma gibi etkinlikler yapılmalı.

SORBONNE ÜNİVERSİTESİ’Nİ İSTANBUL’A GETİREN PROGRAM

Bireylerin kişisel ve profesyonel hedeflerini gerçekleştirmelerine destek olacak eğitim programları düzenleyen BMI Business School, geçen yıl Paris Sorbonne Üniversitesi ile yöneticiler için ‘International Executive MBA’ programını düzenlemişti. 18 ay süren yüksek lisans programına Eylül 2022’de başlayan katılımcılar, Haziran 2024’te mezun olacak. Programda başarılı olanlar, uluslararası geçerliliği olan Paris Sorbonne Üniversitesi’nin işletme yüksek lisans (Executive MBA) diplomasına sahip oluyor. International Executive MBA eğitimlerinin yeni dönemi de 14 Ekim 2024 itibarıyla başlayacak. Programla ilgili değerlendirmede bulunan BMI Akademik Danışmanı ve Executive MBA Koordinatörü Dr. Emirhan Altunkaya, “Paris Sorbonne Üniversitesi ile yaptığımız iş birliğiyle küresel ve güçlü bir programı Türkiye’ye taşımıştık. Profesyoneller, yurtdışına çıkmadan işletme yüksek lisans yapabilecek. Üniversite aynı programı Paris kampüsü dışında Pekin, Rio ve İstanbul’da yapıyor” dedi.

Haberin Devamı