Eğitim - KariyerOkullara karşı ön yargılı olmayın

Okullara karşı ön yargılı olmayın

Paylaş
Okullara karşı ön yargılı olmayın

Eğitim uzmanı Salim Ünsal, LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih yapacak olan öğrencilere, “Liselerle ilgili ön yargı taşımayın” diye seslendi. Ünsal, “Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse o lise daha iyidir, puanı düşük olan daha kötüdür şeklinde bir algıyla tercih yapmak doğru değil” dedi.

Türkiye´nin ilk ve tek medya lisesi olarak dünya standartlarında eğitim veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından 17 Temmuz’da sona erecek tercih dönemi sürerken, alanın duayen ismi, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ı ağırladı. Ünsal, Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

ŞANS ARTIRACAK LİSTE

Tercih listesini, kendi yüzdelik diliminin biraz daha yukarısında olan okullardan başlayıp, biraz daha aşağısında olan okullardan oluşturmak, şanslarını arttıracaktır. 10 tercihi dolduramayabilirler. Önemli olan en son yazdıkları okula yüzdelik dilimde ne kadar uzak olup olmadıkları. Alt sıralarda yazdıkları okulların yüzdelik dilimlerinin, kendi yüzdelik diliminden daha aşağısında olan yerlerden olması, yararlı olacaktır.

HANGİ TÜR OKUL?

Yüzde 3-5’lik dilimdelerse, fen lisesi de dahil tüm lise türlerini seçmek gibi bir avantaj olabiliyor. Yüzdelik dilimleri biraz daha aşağıdaysa, mesleki ve teknik anadolu liseleriyle, anadolu imam hatip liselerinin de içinde bulunduğu bir tercih listesi oluşturmak gerekiyor. Hangi tür okula gireceklerini belirlesinler. Kariyerlerini hangi yönde yönlendirecekler, üniversitede hangi alanda mutlu olurlar, bunlarla ilgili ön hazırlık yapmaları, o tür bir liseye gitmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

ALGIYLA TERCİH YAPMAYIN!

Liselerle ilgili ön yargı taşımayın. ‘Bir lisenin puanı veya yüzdelik dilimi yüksekse, o lise illa daha iyidir, puanı ondan biraz daha düşük olan daha zayıf bir lisedir’ şeklinde bir algı doğru değildir. Puan veya yüzdelik dilim üzerinden bir algıyla tercih yapmak, çok doğru olmayabilir. Önemli olan okulların onları ne kadar değerli hissettirdiği, akademiye geçişte katkı sunup sunmayacakları, kendi kişisel gelişimine katkı sağlayıp sağlamayacakları. Öğrencinin kendisine de çok fazla iş düşüyor. O gayreti gösterecekleri okullara yönelmelerini tavsiye ederim.

NAKİL SÜRECİ OLACAK

Acele bir tercih listesi oluşturup, teslim etmek yerine okulları araştırarak, bilmedikleri hususları uzman desteğinden yararlanarak tercihlerini yapmalarını öneriyorum. İlk yerleştirmede sonuçlar istedikleri gibi gelmediği takdirde, 22 Temmuz’da başlayıp, 2 hafta devam edecek bir nakil süreci olacak. Hedefledikleri okula ilk yerleştirmede yerleşemiyorlarsa, nakil sürecinde tekrar o geçmek istedikleri okullara geçebilme şansını yakalayacaklardır.

36 ŞANSLI ÖĞRENCİ

Haberin Devamı

Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilere hazırlık sınıfı dahil 5 yıllık eğitim veriyor. Özel müfredatıyla yapay zeka, robotik kodlama ve yazılım derslerinin yanında öğrencilere ulaşım, burs, staj ve yemek dahil birçok imkan sunuyor. Öğrencilerini en iyi üniversitelerde okuyabilecek bir akademik eğitimle yetiştirmeyi hedefleyen lise, bu sene LGS ile 36 öğrenci alacak.