Özel okul mu devlet okulu mu?
Çocuğunun en iyi şekilde eğitim almasını isteyen veliler okul seçiminde büyük tereddütler yaşıyor. Aileler, çocuklarını devlet ya da özel okula göndermeleri konusunda seçim yapmakta zorlanıyor
Ozan Çorumlu / EĞİTİMCİ
Dershanelerin kapanması, temel liselerin ortaya çıkması ve devletin özel okul teşviklerini de arttırması ile birlikte özel okul fiyatları makul seviyelere geldi diyebiliriz. İlerleyen dönemlerde bu fiyatların daha da düşebileceğini öngörmek yanlış olmaz. Fakat bu realite ‘özel okul mu, devlet okulu mu’ sorunsalını çözmeye tek başına yetmiyor elbette. Lafın başında şunu söylemek gerekiyor. Bu sorunun tek bir cevabı kesinlikle yok. Her devlet okulu kötü olmadığı gibi, her özel okul da iyi değil.
Yeni okula başlayacak çocuklar için ‘özel okul mu, devlet okulu mu’ sorusu daha da önemli. Büyük bir marka olmuş, ismi herkes tarafından bilinen bir özel okulun eğitim kalitesinin şubeden şubeye dahi değişebildiğini bilmek gerekiyor öncelikle. Adı sanı pek duyulmamış fakat eğitim kalitesi gerçekten iyi düzeyde olan devlet okullarının sayısı da az değil. Burada iş veliye düşüyor. Çok iyi bir araştırma gerekiyor. Sadece ‘ambalaja’ bakarak karar vermemek hayati önem taşıyor.
OKULLARI TEK TEK GEZİN
‘Özel okul mu, devlet okulu mu’ sorusuna genel hatlarıyla avantaj ve dezavantajları kulaktan dolma bir şekilde teraziye koyarak karar vermek en büyük hata olur. Aşağıda saydığım tüm avantaj ve dezavantajlar okuldan okula büyük farklılıklar gösterebilir. Yani bir devlet okulunda çok iyi bir yabancı dil eğitimi, kaliteli bir rehberlik servisi de olabilir. Bir özel okul maddi olarak çok uygun halde olabilir, idarecilerin tutumları öğretmenleri arka plana atmayabilir.
Tüm bu sebeplerden dolayı hangi sınıf için olursa olsun okul seçiminde kesinlikle özel mi, devlet mi sorusunu başlangıçta bir kenara bırakmak, ‘okul’ bağlamında düşünmek ve okulları tek tek gezmek gerekiyor.
Özel okulların avantajları
* Yabancı dil eğitimi
* Sosyal, kültürel, sanat ve spor aktiviteleri
* Öğretmenlerin öğrenci takibi
* Sınıf mevcutlarının azlığı
* Teknolojik donanım
* Tam gün olmaları
Devlet okullarının avantajları
* Maddi yükümlülük çok daha az
* Az maliyette daha iyi eğitim alma ihtimali
* Öğrenciye daha fazla zaman kalması
* Sorumluluk bilincini daha fazla tetiklemesi
* Sosyal, kültürel ve maddi farklılıkların yaşanması