Özel okullarda online eğitim tartışması
İstanbul’da hava koşulları nedeniyle eğitim kurumları, 14 Mart Pazartesi gününe kadar tatil edilmişti. Valilik öğretmenlerin idari izinli sayıldığını ve okulların online ders veremeyeceğini tüm okullara bildirmişti.Bazı özel okullar, bu karara rağmen online eğitime devam etti. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy ve sendikanın İstanbul temsilcilerinden Duygu Ergen, bu kararı değerlendirdi.
KARARA UYULMADI
“...bütün eğitim kurumlarındaki eğitim faaliyetlerine 14 Mart 2022 Pazartesi gününe kadar ara verilmesine...” Bu açıklamaya göre kamu ve özel fark etmeksizin tüm öğretim kurumlarında öğretmenler idari izinli olur ve çalıştırılamazlar. Açıklama bu kadar açıkken, online ders yapılamaz. İstanbul’da yaklaşık 200 kurum, bu kararı çiğnedi. Samsun’da yüz yüze eğitimin yasaklandığı ilçelerde, okula öğretmen ve öğrenciler çağrıldı. Eğer eğitime ara verildiği belirtiliyorsa, online eğitimin de yapılamayacağı netleştirilmeli.
DERS PROGRAMI YOĞUN
Velilerin, öğretmenlerin koşullarından çoğunlukla haberi yok. Veliler, okula ödedikleri ücrete paralel olarak öğretmenlerin maaş aldığını düşünüyor. Ülkemizde sınav odaklı bir eğitim sistemi var. Velilerin büyük çoğunluğu, öğrenci ne kadar çok derse girerse o kadar başarılı olur fikrine inanıyor. Bu kadar çok dersin çocukların gelişimine uygun olup olmadığı ciddi anlamda ele alınmalı. Özel öğretim kurumlarının büyük çoğunluğundaki ders programları, hem öğrenciler hem öğretmenler için sınırları aşan bir yoğunluk oluşturuyor.
REDDETME HAKLARI VAR
Öğretmenler bu gibi durumlarla ilgili şikayetlerini, CİMER ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirmeli. Öğretmenler haklarının peşine düştüklerinde, sendika da eş zamanlı olarak il ve ilçe müdürlüklerine ulaşıp gerekenin yapılması noktasında bir baskı oluşturuyor. Öğretmenlerin online dersleri reddetme hakları var. Ancak öğretmen ‘işsiz kalırım’ düşüncesiyle buna pek yanaşmıyor. Mecbur bırakıldıklarını düşündükleri bir uygulama olursa kanıt toplamalılar ve sendikalarına başvurmalılar.
ASGARİ ÜCRET ÖDENİYOR
Azımsanamayacak sayıda öğretmen, asgari ücretin altında veya sigortasız çalıştırılıyor. Yasal olmadığı halde 10 aylık sözleşmelerle çalıştırılan ve yılın iki ayında maaş alamayan öğretmenler var. Çok az sayıda özel okul dışında, kurumların çoğu asgari ücret civarında maaş veriyor. Asgari ücretin biraz üzerinde ödeme yapan kurumların çoğu da sigortayı asgari ücretten gösteriyor. Bu kurumlar devletten vergi, SGK’dan da prim kaçırıyor.
TABAN MAAŞ UYGULAMASI
- Öğretmenler için daha önce yürürlükte olan taban maaş uygulaması geri gelmeli. Hiçbir kurum taban maaş sınırının altında öğretmen çalıştırmamalı. Özel okuldaki öğretmenin taban maaşı, devlet kurumlarında çalışan öğretmenin taban maaşına eşitlenmeli.
- Maaş karşılığı haftada 20 ders saati olmalı. 20 saat üzerinde planlanan her ders de ek ders olarak ücretlendirilmeli.
- Sene başında tek seferde ödenmesi gereken eğitim öğretim ödeneği (kırtasiye ücreti) istisnasız tüm öğretmenlere ödenmeli.
- 2024 YDS SONUÇLARI AÇIKLANDI MI? YDS sonuçları ne zaman açıklanacak, 2024 YDS sonuç sorgulama ekranı
- YDS SORU KİTAPÇIĞI YAYINLANDI MI? YDS sınav soru kitapçığı ne zaman açıklanacak? 2024 YDS 2 soruları ve cevap anahtarı
- Piyanonun dahisinden yeni bir başarı daha
- Yetenek savaşında yeni cephe: Şirketler yan hakları genişletiyor
- Sömestr (ara tatil) öğretmen seminerleri ne zaman? Öğretmen seminerleri çevrimiçi mi olacak? 2024 öğretmen seminerleri ne zaman başlayacak, ne zaman bitecek?