Sağlam raporu olmayan kapatılacak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul’da eğitim editörleri ile bir araya geldi. Deprem bölgesindeki eğitim öğretim faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Bakan Özer, İstanbul’daki okullarda yeni başlayan proje ve özel okulların deprem güvenliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özer’in açıklamaları şöyle...
08 Nisan 2023 , Cumartesi 07:00
SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR / POSTA
500 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLU OKUL
Haberin Devamı
- Milli Eğitim Bakanlığı’nın deprem bölgesinde bulunan 20 bin 868 binasından (okul, pansiyon, öğretmenevi ve uygulama otelleri) 24 tanesi yıkıldı. Deprem bölgesinde, son 2 yılda 259 tane okulu güçlendirdik. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları deprem sınavından geçti.
- Göreve geldiğimden itibaren okulların güçlendirilmesine büyük öncelik verdim. Yıkılması gereken tüm riskli binaları boşalttırdım. Bu işlerin bir gün bile bekleme lüksü yok. Depremden önce çalışmalarımızı hızlandırmasaydık, birçok okulumuz yıkılacaktı.
- Deprem bölgesinde 2 katlı, 10 ve 20 derslikli 500 tane çelik konstrüksiyonlu okul yapacağız. 500 okul için 5 milyar TL yeni bütçe aldık. 3-4 ayda bitecek, bir sonraki eğitim öğretim yılına yetiştireceğiz. Bu okullarımızda kalıcı bir şekilde eğitim öğretim devam edecek.
İSTANBUL’DA DEPREME HAZIRLIK
- İstanbul’daki okullar çok güvenli. İstanbul’daki okulların güçlendirilmesi ve onarımı için son 2 yılda 27 milyar TL ödedik. Bakanlığın ödenekle ilgili hiçbir problemi yok.
- İstanbul’daki tüm okulların altına çadır, battaniye, uyku tulumu, aydınlatma ve ilk yardım gibi ihtiyaç malzemelerini depolamaya başladık. İhtiyaç olduğunda bu malzemeler kullanılacak. Bu çalışmayı daha sonra deprem riski olan illerdeki tüm okullarda yapacağız.
RAPORU BAKANLIK ÜCRETSİZ VERECEK
- Bütün özel öğretim kurumlarından sağlam raporu istiyoruz. Sadece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan raporu kabul ediyoruz. 25 Ocak’ta başlayan rapor süreci için özel okullara 3 ay süre verdik. Bu süre içinde sağlam raporu almayan özel okulları kapatacağız. Çünkü en güvenli yerlerin okullar olması lazım. Rapor her sene yenileniyor. Riskli olmayan okullar için de yeniden rapor istiyoruz. Rapor, bakanlık tarafından ücretsiz olarak verilecek.
- 2000’den önce yapılan tüm binaları kontrol ediyoruz. İstanbul’da 6 özel okul riskli bulunduğu için boşaltıldı. Eğitim öğretime devam eden bütün okullar sağlam. Şu anki rapor süreci okullar riskli olduğu için değil, bir kez daha kontrol etmek için. Ayağımızı sağlam basmalıyız. Amacımız kamu-özel ayrımı olmadan süreci bütüncül bir şekilde yürütmek.
- Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay’daki özel okullar, sağlam raporu olan başka bir özel okulun binasında öğrencilerine eğitim verebilecek ve ikili eğitim yapabilecek.
OKULLARDA 65 BİN DEPREMZEDE KALIYOR
- Malatya’da tüm ilçelerde okulları açtık. Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta bayramdan önce tüm ilçelerde eğitim öğretimi başlatacağız. Bazı ilçelerde okulları kullanamamızın nedeni, depremzedelerin kalıyor olması. Şu anda deprem bölgesindeki okullarda 65 bin kişi kalıyor. Okullarımızda kalan tüm depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 3 öğün yemek veriyoruz. Yatak ve tuvalet imkanı var, duş yeri de yapıldı.
- ‘Her yerde ve şartta eğitime devam’ mottosuyla hareket ediyoruz. İskenderun’a gelen 2 bin kişi kapasiteli ‘Karadeniz Lifeship Rauf Bey’ gemisini LGS sınavı ve YKS’ye hazırlanan depremzede öğrencilere tahsis ettik. Deprem bölgesinde 8’inci ve 12’nci sınıflar için açılan 3 bin 205 Destekleme ve Yetiştirme Kursu’nda 129 bini aşkın öğrenciye eğitim veriyoruz.
- Deprem nedeniyle nakillerini farklı illere aldıran öğrencilerden 25 bin 883’ü kendi şehrine geri döndü. Bunun 5 bin 695’i Kahramanmaraş’a, 4 bin 802’si de Hatay’a geri nakil alan öğrenci. Şartlar normalleştikçe deprem bölgesine dönüşler de artıyor ve artmaya devam edecek.