Eğitim - KariyerSon tüyolar! LGS için büyük gün yarın

Son tüyolar! LGS için büyük gün yarın

Paylaş
Son tüyolar! LGS için büyük gün yarın

Milyonlarca öğrencinin daha iyi bir lise eğitimi almak için ter dökeceği LGS sınavı yarın yapılacak.

Sınava girmek zorunlu değil. Sınava bir gün kala adaylar, ders çalışmak ve test çözmek gibi hazırlıklara son vermeli. Psikolojik Danışman Prof. Dr. Aslı Bugay Sökmez, adaylara hem sınav kaygısını azaltacak hem de süreci doğru yönetecek önemli tavsiyelerde bulundu

Haberin Devamı

15 DAKİKA KURALI

1 milyondan fazla öğrencinin girmesi beklenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınav, iki oturum halinde yarın yapılacak. Birinci oturum, 09.30’da ikinci oturum ise 11.30’da başlayacak. Öğrencilere hepsi çoktan seçmeli toplam 90 soru yöneltilecek. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacak. Sınav başladıktan 15 dakika sonra öğrenci okula alınmayacak. Sınavın ilk 30 ve son 15 dakikasında sınav salonundan çıkmak yasak. Sınava katılım zorunlu değil. Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Bu nedenle cevabından emin olmadığınız soruyu boş bırakın. Sınav sonuçları, 28 Haziran’da www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.

Haberin Devamı

BUGÜN NELER YAPMALISIN?

* Bugün, çalışmayıp dinlenebilirsin.
* Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmamalı, dışarıda yemek yememeli, metabolizmanın tepki vermesine sebep olacak yağlı ve ağır yiyecekler tüketmemelisin.
* Gün içerisinde açık havada, özellikle yeşil bir alanda 1-2 saat zaman geçirebilirsin.
* Sınav günü giyeceğin kıyafeti hazırlamalı, eşofman tarzı rahat ve pamuklu kıyafetler seçmelisin.
* Sınav günü yanında olması gereken nüfus cüzdanı, kalem, silgi ve su gibi materyalleri hazırlamalı, şeffaf bir kalem kutusunun içine yerleştirmelisin.
* Uyumadan önce sıcak bir duş almak, bünyenizi dinlendirip, gece rahat uyumanızı sağlayacak.

SINAVA GİDERKEN BUNLARI UNUTMAYIN!

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunacak. Öğrenciler sınava giderken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi, geçerli kimlik belgesi ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracak. Geçerli kimlik belgesi ve onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrenciler, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, barkodlu-karekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabilecek. Sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilecek.

Haberin Devamı

SINAV SONRASI İÇİN AİLELERE ÖNERİ

Sınavını tamamlayıp okuldan ayrılan öğrencileri ebeveynleri güler yüzle karşılamalı. Sınavı nasıl geçmiş olursa olsun öğrenciler, tüm yıl boyunca emek verdikleri bir sınavdan çıkmış olacağı için olumlu cümleler duymaya ihtiyaç duyacaklar. Eğer öğrenciler, sınav hakkında konuşmak istemiyorsa, bu konuda ısrarcı olunmamalı, sınav sonrası onlara iyi gelecek aktivite

ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

Psikolojik Danışman Prof. Dr. Aslı Bugay Sökmez, sınav öncesi ve sınav anı için öğrencilere önemli uyarılarda bulundu:

* Sınavdan önceki gece nefes ve gevşeme egzersizleri yapılması daha rahat sınava girmeye yardımcı olacaktır.
* Öğrencinin sınav anında kendi özgüvenini yükseltebilmesi için bildiği sorudan başlaması ve bilmediği soruları en sona bırakması önemli. Bu sayede öğrenci bildiği soruları yaptıkça sınav sorularına dair yeterlilik duygusu yükselecek ve sınav kaygısı azalacak.
* Nefes ve gevşeme egzersizleri yapın. Bu tür egzersizler kaygıyı kontrol etmek için çok faydalı olacak. Bu egzersizler Youtube’dan bile öğrenilip kolaylıkla yapılabilir.
* Sınavda aklınıza korku ve kaygı hissetirecek olumsuz düşünceler gelebilir. Örneğin ‘yapamıyorum’ ‘kesin kazanamayacağım’ gibi düşüncelere sürüklenip dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin. Bu düşünceler gelirse “şimdi bunları düşünmenin sırası değil, sizle sonra ilgileneceğim” deyip onları gönderin. Sizi esir etmesine yavaş yavaş içine çekmesine izin vermeyin.
* Sınavda boş ümitlere kapılıp şıkları iyice okumadan cevaplamayın. Örneğin -1 buldunuz şıklarda 1 varsa ‘herhalde 1 dir’ deyip ani kararlar vermeyin.
* Kontrolü elinize alın. Siz istemeseniz ayaklarınız kendi başına yürüyebilir mi? Tıpkı ayaklarınız hareket ettiren siz olduğunuzu gibi sınavında kendi kontrolünüzde olduğunu hatırlayın!

Haberin Devamı