Eğitim - KariyerTercih döneminde sık yapılan hatalar

Tercih döneminde sık yapılan hatalar

Paylaş
Tercih döneminde sık yapılan hatalar

Eğitim ve psikolojik danışman Mehmet Arslan, üniversite tercih döneminde en sık yapılan hataları ve bunları önlemenin püf noktalarını anlattı.

Puana değil, başarı sırasına odaklan

Haberin Devamı

Sonuçlar açıklanır açıklanmaz hemen puanlara bakıyoruz. “Puanım çok iyi ama sıralamam kötü ya da puanım kötü ama sıralamam iyi” gibi ifadeler kullanıyoruz. Tercihlerde bakmamız gereken tek veri: Sıralama

Tercihin ölüsü, dirisi olmaz

"Ama bak, ölü tercih yapmışsın, düşük puanlı bir bölümün altına yüksek puanlı bölüm yazılmaz, yoksa üstteki tercihin ölür." Adı üzerinde, tercih. Düşük puanlı bir bölümün altına yüksek puanlı bölüm yazılabilir mi? Elbette yazılır. Tercihim ölür mü? Asla ölmez, hatta yaralanmaz bile. Adı üzerinde bu senin tercihin. Tercihlerine hiç kimsenin müdahalesine izin verme.

‘Özel koşullar ve açıklamaları’ mutlaka okumalısın

Adı üzerinde, özel koşul. Bölümlerin karşısındaki bazı sayılar var. Ve biz bu sayıların ne olduğuna hiç bakmıyoruz bile. O sayıları bazen hiç okumuyoruz ya da gözümüzden kaçıyor. Bu koşullar, bazen üniversite ücretlerini bazen bölümün bulunduğu şehri/ilçeyi bazen boy, kilo, sağlık raporu ölçütlerini yazan çok özel açıklamaları içeriyor. O yüzden ‘aman ha!’ diyoruz ve bu koşulları mutlaka okuyoruz.

Haberin Devamı

Listeni puana göre değil, isteğe göre sırala

Tercihlerini yaptıktan sonra yüksek puandan düşük puana göre sıralarsan ne olur? İsteklerini göz ardı edersin. O yüzden tercihlerini puana göre, değil isteklerine göre sıralamalısın.

Ortaöğretim Başarı Puanın (OBP) yarıya düşecek

Kazandığın bölüme kayıt yaptır ya da yaptırma, o bölüme yerleştiğin anda ertesi yıl Ortaöğretim Başarı Puanın yarısı düşecek. O yüzden gitmek istemediğin bir bölümü sakın yazma.

Nasıl olsa bu bölüm gelmez

Emin olun tam da orası gelir. Listeye yazdığınız her bölüme gidecekmiş gözüyle bakmalısınız. Sırf listenin sonunda olsun diye asla gitmeyeceğiniz bölümleri yazmayın.

Hayatın heba olacağına, puanın heba olsun

Sırf puanımız yüksek diye, istemediğimiz ama puanı çok daha yüksek olan bölümleri yazmaktan kaçınalım. ‘Aman puanın heba olmasın’ diyenlerden de uzak duralım.

Vakıf üniversiteleri ücretleri

Kılavuzda üniversite ücretleri olmadığı için tercih yapmadan önce mutlaka ilgili üniversitenin web sitesi üzerinden ücretlerine bakmak ve ona göre tercih yapmak da fayda var. Sonradan "ben bunu bilmiyordum ama" demeyin.

Haberin Devamı

"2024-YKS tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir"

Bu ifadeyi görmeden tercih işlemlerini bitirmek ya bitirdiğimizi sanmak bizi hayal kırıklığına götürebilir. Bu cümleyi okuduktan sonra gönül rahatlığıyla tercihlerinizi teslim edebilirsiniz.