Eğitim - KariyerTercihler 25 Temmuz'da başlıyor

Tercihler 25 Temmuz'da başlıyor

Paylaş
Tercihler 25 Temmuz'da başlıyor

Üniversite adayları, tercihlerini 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM'nin internet adresinden yapacak. Adayların 24 tercih hakkı var ama tümünü doldurmak zorunlu değil. Adaylar, puana değil başarı sıralamalarına göre tercih yapacak. Adayların, güncellenen YÖK Atlas verilerine göz atmalarında fayda var.

Adaylar tercihlerini T.C. kimlik numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacak. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce ÖSYM’nin sitesinde yer alan kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor. Üniversite adaylarının 24 tercih hakkı bulunuyor. Ancak tamamının doldurulması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca 4 programı gösterebilir. Sonuç belgesinde her adayın başarı sıraları yer alıyor. Adaylar bu başarı sırasına göre tercih yapacak. Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyin. Bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirmeyle yerleşen (ek yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kaydolan adayların, 2025-YKS’ye girdikleri takdirde, OBP’lerinin çarpılacağı katsayı yarıya düşürülecek.

Haberin Devamı

TABLOLARIN ANLAMI

Yayımlanan kılavuzda yükseköğretim programları iki tablo halinde veriliyor. Tablo-3 iki yıllık ön lisans programlarını, Tablo-4 ise 4 yıllık programları gösteriyor. Öncelikle hangi tablodan tercih yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Her programın karşısında ise özel koşullar bulunuyor ve bunları da dikkate almalısınız.

YAPAY ZEKÂ ODAKLI YENi BÖLÜMLER

YÖK, yapay zekâ, yapay zekâ çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak için yeni lisans ve ön lisans programları açtı. Aday öğrencilerin, yeni açılan bu bölümleri incelemesinde fayda var. Bu yıl ilk kez öğrenci alacak lisans ve ön lisans bölümleri şöyle:

Lisans programları: Veri bilimi ve analitiği ile yapay zekâ ve makine öğrenmesi

Haberin Devamı

Ön lisans programları: Yapay zekâ operatörlüğü, büyük veri analistliği, otonom sistemler teknikerliği, dijital dönüşüm elektroniği, robotik ve yapay zekâ, oyun geliştirme ve programlama, bulut bilişim operatörlüğü, imalat yürütme sistemleri, kurumsal bilişim uzmanlığı, insansız araç teknikerliği, ön-yüz yazılım geliştirme, arka-yüz yazılım geliştirme

EK YERLEŞTEK YERLEŞTiRME

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2024-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

KAYITLAR 19 AĞUSTOS’TA

YKS sonuçlarına göre, bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihleri arasında olacak. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları gerekiyor. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar, kayıt haklarını kaybedecek. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak.

Haberin Devamı

KILAVUZDA BİR İLK

Bu yıl ilk kez kılavuzda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu yer alıyor. TYÇ logosu, diplomaların yurtdışında daha hızlı tanınmasına ve istihdam imkanlarının artırmasına olanak sağlarken, yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurtdışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kazanımlarının karşılıklı doğrudan tanınmasında, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde de kolaylık sağlıyor.