Eğitim - KariyerTercihte istek sırası önemli

Tercihte istek sırası önemli

Paylaş
Tercihte istek sırası önemli

Eğitim uzmanı ve psikolojik danışman Cihan Yeşilyurt, tercihlerle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Üniversite adaylarına önemli tavsiyelerde de bulunan Yeşilyurt, "Adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapması daha sağlıklı olacaktır. Açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümler tercih listesine alınmamalı" dedi.

Aday öğrenciler, kaç tercih yapabilecek?

Haberin Devamı

Bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi toplamda 24 tercih hakkı var. Ama tamamını kullanmak zorunlu değil.

Tercih için başarı sıraları mı yoksa puanlar mı esas alınacak?

Üniversite adaylarının, tercihlerini oluştururken yükseköğretim programlarının başarı sıralarını göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

Tercih listesi hazırlarken teknik olarak nelere dikkat edilmeli?

İlk sıralarda başarı sırasının üzerinde ve en çok istenilen bölümler (ilk 4 ya da 5 tercih), orta sıralarda yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın olan bölümlere (5 ile 18’inci tercihler), son sıralarda ise yerleşme olasılığının çok yüksek olduğu (19 ve 24’üncü tercihler) bölümlere yer vermek uygun olacaktır.Adaylar, tercih edecekleri bölümü gerçekten isteyip istemediklerini sorgulamalı. Okumayı düşünmedikleri bölümleri kesinlikle tercih listesine almamalılar. Ayrıca puanları elverse bile, başarılı olma konusunda tereddütleri olan programı da tercihlerine yazmasınlar. Çünkü, tercih listesine alınan programa yerleştirilmeleri durumunda, adayın bir sonraki yıl OBP’si yani okul puanları yarı yarıya düşecektir. Adaylar bir yükseköğretim programına yerleştirilmişse aynı yıl yapılacak olan ek yerleştirmelere başvuru yapamazlar. Tercih yapılırken istek sırası önemli. Adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapması daha sağlıklı olacaktır. Açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümler tercih listesine alınmamalı. Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşulları, tercih kılavuzundan öğrencinin mutlaka okuması gerekiyor.

Haberin Devamı

Farklı alanlardaki (Sayısal-Eşit Ağırlık-Sözel-Dil) bölümlerden tercih yapılabiliyor mu?

Evet, adaylar her alandan istek sırasına göre tercih listesini oluşturabilirler.

Aileler tercihler konusunda öğrencilere nasıl yaklaşmalı?

Sınava hazırlık sürecinde ergenlik döneminin en zorlu dönemleri atlatılmış olsa bile unutmamak gerekir ki çocuklarınız ergenlik dönemini henüz bitirmedi. Ondan tipik yetişkin davranışları sergilemesini beklememek gerekiyor. Birçok öğrenci, üniversiteye girememe durumunda anne ve babalarının kendilerine yönelik sevgi ve güvenlerini kaybedeceklerini düşünüyor. Başarılı ya da başarısız her koşulda onların yanında olabileceğinizi onlara hissettirmelisiniz. Toplumdaki sınıf atlama çabası, ekonomik kaygıları giderme yolu hep ‘iyi bir meslek’ düşüncesini de beraberinde getiriyor. İyi bir meslek hedefine ise iyi bir üniversite yoluyla ulaşma çabası bazen ailelerin çocuklarına kaldıramayacakları sorumluluk yüklemelerine neden olmaktadır. Anne babalarda çok sık gördüğümüz bir davranış türü de belki motivasyon amaçlı başvurulan ama asla motivasyon yaratmayan, çocuğunun başarısını yakın çevredeki diğer çocukların başarısı ile karşılaştırma eğilimidir. Çocuğunuzu sadece kendisi ile karşılaştırmalısınız. Yani önceki başarısı ya da davranış biçimiyle şimdiki durumunu karşılaştırmak daha olumlu sonuç verecektir.

Haberin Devamı

Meslek seçimi için aday öğrencilere neler tavsiye edersiniz?

Meslek seçimi ve üniversite seçimi için adayların çok iyi araştırma yapmaları gerekiyor. Her şeyden öte adayların kendilerini de iyi tanımaları çok önemli. Kendilerine aşağıdaki soruları sorup cevaplarını bir kağıda yazmaları yol gösterici olacaktır.

Haberin Devamı

Nasıl bir yaşam beklentim var?

İletişim, ikna gücüm var mı?

Bilimsel araştırmalardan zevk alıyor muyum?m Çabuk karar verebiliyor muyum?

Ayrıntılardan sıkılıyor muyum?

İnsanlarla uyum içinde çalışabilir miyim?

30’lu yaşlarda kendimi nasıl bir iş yaşamı içinde hayal ediyorum?