Uzaktan eğitim için ipuçları
Öğrenciler, corona virüs nedeniyle daha önce alışık olmadıkları bir öğretim şekli olan uzaktan eğitimle karşılaştı. Nasıl çalışabilecekleri konusunda öğrencilerin kafasında bazı soru işaretleri oluştu. Uzaktan eğitim yoluyla bireysel çalışma yapacak olan öğrenciler için yararlı olabilecek önemli ipuçlarını uzmanına sorduk. Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr
Corona virüs önlemleri kapsamında, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri 23-27 Mart arasında TRT ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden uzaktan eğitim görecek. Corona virüs seyrine göre de süreç uzayabilir. EBA’da okul öncesinden 12’nci sınıfa kadar tüm seviyelerdeki öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunulan, bin 600’den fazla ders ve 37 binin üzerinde etkileşimli içerik var. 5 binden fazla kitap ve 240 binden fazla soru da öğretmen ve öğrencilere açık. EBA’nın yanı sıra bazı özel okulların da zengin içeriği sahip online uygulamaları bulunuyor. Öğrencilerin bu zengin içeriklerden verimli bir şekilde faydalanması için dikkat etmesi gereken önemli noktalar var.
Bakandan uyarı: Çocuklara destek olun
Uzaktan eğitimin ortak bir iş olduğunu söyleyen Mili Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ailelere şu önemli uyarıyı yaptı:
Muhakkak evde bir çalışma zamanı ayarlasınlar ve muhakkak öğrencilerle, çocuklarla beraber bir ortam oluştursunlar. Belli saatlerde, özellikle bizim televizyon saatleri çocukların daha dingin oldukları, daha sakin oldukları saatlerde seçildi. O saatlerde oturup çocuğa destek olsunlar. Anne, babalardan beklentimiz çocuklarına biraz daha fazla destek olmaları. Öğretmenlik yapmalarını tabii ki beklemiyoruz.
Bu süreçte nelere dikkat edilmeli?
Uzaktan eğitim sürecinde evde çalışma yaparken erteleme ve dikkat dağınıklığı, yapılması gerekenleri gerçekleştirmeyi engelleyebiliyor. Televizyon izlemek kestirmek ve sosyal medyada zaman geçirmek buna örnek. TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş öğrencilerin evde çalışma yaparken daha üretken olmaları için kullanabilecekleri birkaç önemli ipucu verdi:
1- Aktif çalışma stratejilerini deneyin
Aktif çalışma, çalışma süresi öncesinde, sırasında ve sonrasında sorular sormak ve bu sorulara cevaplar vermek olarak özetlenebilir. Uzaktan eğitim videosunu izlemeye başlamadan önce kendinize şu soruları sorun:
- Konunun önemli olan kısımları ile ilgili notlar almak için kalem ve defterim hazır mı?
- Uzaktan eğitim videolarını nasıl izleyeceğimi biliyor muyum? (Videoları 3-5 dakikalık parçalar halinde izleyin, videoyu durdurun ve aklınızda kalanları mutlaka yazın. Çalışma belleğinin kapasitesi sınırlı olduğu için, daha uzun süreli olarak dinlediklerinizi aklınızda tutmak mümkün değil.)
- Ne öğrenmek üzereyim?
- Bu konunun gerçek yaşantı ile bağlantısı nedir?
- Bu konuda neler biliyorum? Uzaktan eğitim videosunu izlerken kendinize şu soruları sorun:
- Az önce izlediğimi/ okuduğumu anlıyor muyum?
- Anlatılanları ve gösterilenleri yorumlayabilir miyim?
- Yazmam gereken anahtar kelimeler veya fikirler var mı? Bu kelimeler ve fikirler neden önemli? Eğitimi izledikten ve materyali okuduktan sonra kendinize şu soruları sorun:
- Bu çalışma oturumundan sonra 3-5 soru hazırlayabilir miyim? Eğitimi izledikten sonra mutlaka konuyla ilgili 3-5 soru hazırlayınız ve soruları elinizdeki kaynakları kullanarak bireysel olarak cevaplayın. Hazırladığınız soruların cevaplarını bireysel olarak verdikten sonra elinizdeki kitap ve diğer güvenilir kaynakları kullanarak cevaplarınızı kontrol edin.
- Eğitim videosu ile ilgili ödevleri yaptım mı?
2- İyi bir gece uykusu uyuyun
Her yaştan öğrenci, her gece en az 8 saat uyku uyumalı. Beynin yenilenmesini ve gün boyunca öğrenilen tüm bilgileri işlemeye hazır olmasını sağlamanın en iyi yolu iyi bir gece uykusu uyumak.
3- Belirlenmiş bir çalışma alanına sahip olun
Çalışmak için mutlaka bir alan oluşturun. Yatağınızı uyumak için ayırmaya çalışın ve içinde çalışmaktan kaçının. Çalışma alanınızı temiz ve düzenli tutun.
4- Yemek yemeyi ve su içmeyi unutmayın
Vücudunuz (ve beyniniz) formda kalmanıza yardımcı olmak için yakıta ihtiyaç duyar. Çalışırken yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar ve su alın. Ancak dersinizden fazla zaman harcamamak için önceden hazırlandıklarından emin olun.
5- Zaman çizelgesi oluşturun
Bir zaman çizelgesi oluşturmak zamanınızı düzenlemenize yardımcı olur, molalarınızı planlar ve özellikle çalışmak için birden fazla konunuz olduğunda kullanışlı olur. Hatırlamanız ve sık sık başvurmanız için programınızı yazılı olarak not edin. Her gün çalışmak için ne kadar zaman harcadığınıza ilişkin makul sınırlar belirleyin ve çalışma oturumunuzu yönetilebilir zaman bölümlerine ayırın.
6- Bir zamanlayıcı kullanın
Zamanı takip edebilmeniz ve oluşturduğunuz zaman çizelgesine bağlı kaldığınızdan emin olmak için bir zamanlayıcı kullanın. Bir zamanlayıcı kullanmak, elinizdeki işe odaklanmanıza, zamanlayıcı kapanana kadar çalışmaya bağlı kalmanıza yardımcı olacak.
7- Ailenizle sohbet edin
Uzaktan eğitim sürecinde her gün elbette sadece ders çalışarak geçirilmemeli. Bunun dışında kalan zamanlarda her gün 30 dakika ailenizle birlikte kaliteli zaman geçirin. Birlikte spor yapın, oyun oynayın (bilgisayar oyunları değil) dersle, okulla ilgili olmayan, hayatta başarılı olmak için gerekli olan ilişki değerleri, spor, sanat, kültür, güncel olaylarla ilgili sohbet edin.