Eğitim - Kariyer'Yatay geçiş'le istediğin bölümde okuma şansı

'Yatay geçiş'le istediğin bölümde okuma şansı

Paylaş
'Yatay geçiş'le istediğin bölümde okuma şansı

Sınava girmeden bölüm ya da üniversite değiştirmek isteyen öğrenciler için bahar dönemi yatay geçiş başvuruları başladı. Merkezi yerleştirme puanı ve genel not ortalaması ile aynı programı ya da eşdeğer olarak kabul edilen bir bölümü başka bir üniversitede okumak mümkün.

Birçok sebepten dolayı üniversiteyi kazananlar daha sonra farklı bölüme ya da üniversiteye geçiş yapmak istiyor. Üniversite sınavına girmeden bunu gerçekleştirmenin yolu da yatay geçiş. Yatay geçiş öğrencinin okuduğu üniversitede başka bir bölüme geçmek için yapılabildiği gibi başka bir üniversitede farklı bölüm ya da okuduğu bölüm için de olabilir. Öğrenciler merkezi yerleştirme puanı ile yalnızca bir defa yatay geçiş yapabilir. Öğrenci dilerse bir sonraki yatay geçiş döneminde eski programına dönebilir.

Haberin Devamı

KAYIT DONDURMAK ENGEL DEĞİL

Bazı vakıf üniversitelerinde eğer öğrencinin puanı yüzde 100 burslu programa denk geliyorsa yine burslu okuyabilir. Ancak her üniversitede bu farklılık gösteriyor. Üniversitelerin yatay geçiş başvuru tarihleri de farklı. Yatay geçiş yapacak olan öğrencilerin ilgili üniversitenin web sayfasından bunu kontrol etmesi gerekiyor. Kayıt donduranların da yatay geçiş hakkı bulunuyor. Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki bölümde aldığı ve başarılı olduğu dersleri saydırması da mümkün.

BU KURALLARA DİKKAT!

Her öğrenci yatay geçiş yapamaz. Yatay geçişin kendi kuralları bulunuyor. İşte o kurallar:

  • Öğrencinin puanı geçmek istediği bölümün taban puanına eşit ya da yüksek olmalı. Bunun için de kayıt yapılan yılın puanları ve puan türleri dikkate alınıyor.
  • Yatay geçiş için mevcut üniversitede en az bir dönem okumuş olmak gerekiyor. Bunun dışında hazırlık sınıfı dâhil her sınıfta yatay geçiş mümkün.
  • Genel not ortalaması ile de aynı programı ya da eşdeğer olarak kabul edilen bir bölümü başka bir üniversitede okumak mümkün. Bunun için de genel not ortalamasının 4.00 tam not üzerinden en az 2.50 veya 100 üzerinden en az 60 olması gerekiyor.
  • Geçmek istediğiniz üniversite yabancı dilde eğitim yapıyorsa bu yeterliliğe sahip olmanız gerekiyor.
  • Aynı yükseköğretim kurumunda aynı bölümün birinci öğretimden ikinci öğretime yatay geçiş yapılabiliyor. Ancak, ikinci öğretime geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.
  • Üniversitelerde ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde 10’una giren öğrencilerin birinci öğretim programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş hakkı var.
  • Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim bölümlere yatay geçiş için öğrencinin genel not ortalaması, 100 üzerinden 80 olmalı. Ya da kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekiyor.
  • Merkezi yerleştirme puanına göre özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlara başvuru yapılamaz.
  • Sınavsız geçişten yararlanarak yerleşen öğrenciler merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş yapabilirler.