Eğitim - KariyerYKS 2024 sonuçları açıklandı! Birinciler 5 ilden çıktı

YKS 2024 sonuçları açıklandı! Birinciler 5 ilden çıktı

Paylaş
YKS 2024 sonuçları açıklandı! Birinciler 5 ilden çıktı

3 milyon öğrencinin heyecanla beklediği, 8-9 Haziran tarihlerinde yapılan 2024-YKS’nin sonuçları açıklandı. TYT birincisi Mersin, AYT birincileri; İstanbul, Elazığ ve Rize’den öğrenciler olurken, YDT’nin 4 birincisi İstanbul, 1’i Ankara’dan çıktı.

3 milyon öğrencinin merak ve heyecanla beklediği, 8-9 Haziran’da gerçekleştirilen 2024-YKS’nin sonuçları dün açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, sınav birincilerini de paylaştı: “Temel Yeterlilik Testi (TYT) birincimiz Mete Genç (Mersin), Alan Yeterlilik Testi (AYT) birincilerimiz; eşit ağırlık alanında Berra Kuruş (İstanbul), sayısal alanda Arda Taşdemir (Elazığ), sözel alanda Fatih Emre Düzcan (Rize). Yabancı Dil Testi (YDT) birincileri; Sevgi Kırmızıbekmez, Yusuf Salih Orhan, Yunus Emre Aydoğan ve Mehmet Alp Güneş (İstanbul), Safiye Yaşar (Ankara).”

Haberin Devamı

SINAV İSTATİSTİKLERİ

ÖSYM Başkanı, üç oturumda uygulanan testlerdeki toplam 680 sorudan iptal edilen bulunmadığını bildirdi. Ersoy, sınav istatistiklerini de paylaştı. Buna göre adaylar en çok matematik ve fen bilimlerinde zorlandı. 6 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusuna ortalama bir doğru yanıt verildi. TYT’deki Türkçe ve sosyal bilgiler testlerinde kadın adayların doğru cevap sayısının ortalaması erkek adaylara göre daha yüksek oldu. Temel matematik ve fen bilimleri testlerinde ise erkek adayların doğru cevap ortalaması kadınlara göre daha yüksek çıktı.

İÇİMDE KELEBEKLER UÇUŞTU

Mersin’de özel bir lisede okuyan Süleyman Mete Genç, Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) birinci oldu. Tempoyu hiç düşürmeden ders çalıştığını anlatan Genç, “Uyuyordum, uyandırıp birinci olduğumu söylediler. Çok sevindim, içimde kelebekler uçuştu” dedi. Süleyman Mete, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne girmek istediğini söyledi. /Soner AYDIN/DHA

Haberin Devamı

SÜRPRİZ OLDU

Şubat depremi sonrası eğitimine Elazığ’da devam eden Malatyalı Yasin Arda Taşdemir, AYT oturumunda sayısal Türkiye birincisi oldu. Başarısını disiplinli çalışmaya borçlu olduğunu söyleyen Taşdemir, “Hedefim ilk bine girmekti, birincilik sürpriz oldu. Çocukluğumdan beri hayalim İstanbul Teknik Üniversitesi” diye konuştu. /Recep BAĞDAT/DHA

BEKLİYORDUM AMA İNANAMADIM

YKS, Alan Yeterlik Testi sözel alanda Türkiye 1’incisi olan Bahçeşehir Koleji Rize Kampüsü öğrencisi Fatih Emre Düzcan, özel ders almadan, öğretmenlerinin katkısıyla sınava hazırlandığını anlattı. “Bazı günler hiç soru çözmedim, sadece kitap okudum” diyen Düzcan, birincilik haberini teyzesinin verdiğini, beklediği bir sonuç olmasına rağmen ilk anda inanamadığını söyledi. Düzcan, “Hayalim hukuk fakültesine gitmek” dedi.

YÖK BAŞKANI’NDAN UYARI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, adayların ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre en uygun programlara yönelmesi tavsiyesinde bulundu. Özvar, “Tercih sürecinde, yapay zeka başta olmak üzere bu yıl ilk defa öğrenci alacak lisans ve ön lisans programlarını dikkatle incelemeniz faydalı olacaktır” dedi. ÖSYM Başkanı Ali Ersoy, “Tercih işlemleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında https://ais.osym.gov.tr üzerinden yapılacak” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

EBEVEYNLERE KILAVUZ

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci ve veliler için ilk kez ‘Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu’ hazırladı. Bakanlığın internet sitesindeki kılavuzda üniversite ve bölümlerle ilgili detaylı bilgilere ulaşılabilecek adresler, burs olanakları, diğer geçiş imkanları, tercihte dikkat edilmesi gereken hususlar ile sıkça sorulan sorular yer alıyor.

CEVAP KAĞITLARI ERİŞİME AÇILDI

ÖSYM Başkanlığı, 2024-YKS cevap kağıtları ve aday cevaplarını erişime açtı. Adayların TYT, AYT ile YDT sorularına verdiği cevaplar ve soruların doğru cevapları ile değerlendirme sonuçları https://ais.osym.gov.tr adresinden 10 gün süreyle incelenebilecek.