YKS'de son düzlük
ÖSYM tarafından 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS’ye sayılı günler kaldı. Son dönemece girilirken, üniversite hayali kuran öğrenciler için heyecan dorukta. Uzmanlar kalan sürede yeni konular öğrenmek yerine, bilinen konuların pekiştirilmesini ve bol soru çözülmesini öneriyor.
Haber: Sevim Büyüktaş Demir
AYT’NİN KATKISI FAZLA
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında, ilk olarak cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), pazar günü sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonraki oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Her adayın girmesinin zorunlu olduğu TYT; alan ayrımının olmadığı, bu nedenle her öğrencinin tüm sorulardan sorumlu olduğu bir test. TYT puanının hesaplanabilmesi için adaylar, Temel Matematik Testi veya Türkçe Testi’nde en az 0.5 ham puan almalı. YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasında TYT’nin katkısı yüzde 40, AYT’nin ise yüzde 60. Peki, sınavda başarılı olmak için kalan süre nasıl değerlendirilmeli, sınavda nelere dikkat edilmeli?
MEB’İN DENEME SINAVLARINI ÇÖZÜN
Üniversite Tercih Merkezi Koordinatörü Onur Soğuk’un YKS tüyoları şöyle:
* Sınava sayılı günler kala adaylar, yeni konu öğrenmeyi bırakmalı, bilinen konuları pekiştirmeli ve bol deneme çözmeli. Denemede yanlış yapılan soruların çözümleri mutlaka öğrenilmeli.
* Denemelerde inişler ve çıkışlar yaşanabilir. Bu adayların moralini bozmamalı. Çünkü yayınlar birbirinden farklı, bazen zor denemeler çıkabilir. Bir de stres arttığı için son denemelerde hatalar fazla olabilir.
* Son yıllarda YKS’de çıkmış olan sorular mutlaka çözülmüş olmalı. Bunun yanında Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayınladığı deneme sınavları ve testlere göz atmakta fay var. Çünkü YKS için oluşturulacak soru havuzu, MEB’in müfredatı doğrultusunda hazırlanan ders kitaplarındaki konu, kazanım, etkinlik ve örnekleri kapsayacak. MEB ve ÖSYM, YKS soru havuzu için ortak çalışacak.
* Adaylar, AYT’nin daha çok puan getirdiğinin farkında olmalı. Özellikle son günlerde AYT kısmında eksiklikler varsa onlara çalışılmalı.
* Zihni ya da bedeni yoracak aktivitelerden kaçınılmalı. Onun yerine müzik dinleyebilir, açık havada yürüyüş yapabilirsiniz.
ZOR SORU İLE VAKİT KAYBETMEYİN
* Sınav başlar başlamaz her öğrenci stresli olacaktır. Öğrencilerin bunun bilincinde olması gerekiyor. Hatta ilk birkaç soruda bocalayabilirler. Bu noktada adaylar sakin kalmalı. Bir ya da iki soru çözdükten sonra stres azalacaktır.
* Türkçe testinde anlama dayalı yoğun sorular için önce bu testten başlanmalı. Türkçe testini başka bir testten sonra çözmek riskli olabilir.
* Matematik testinde öğrencilerin yaptığı en büyük hata, zor diyebileceğimiz sorular için çok zaman harcaması. Öğrenciler, standart sapmadan dolayı zor soruların daha fazla puan getireceğini düşünüyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Standart sapma, o testin özelinde çıkarabileceğiniz kadar fazla net çıkarmak demek. Sınavda zor soru değil, çok soru çözen kazanacak. Onun için adaylar, zorlanacakları soruları en sona bırakmalı, zaman kalırsa tekrar o sorulara dönmeli. * TYT ile AYT bir gün arayla yapılacak. Öğrencilerin AYT’ye psikolojik olarak sağlam girmeleri için TYT’den sonra sorular üzerine tartışmaması gerekiyor.