YKS'ye 7 hafta kala AYT'yi ihmal etmeyin
ÖSYM tarafından 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS için adaylar hazırlıklarını sürdürüyor.
Eğitim / Sevim Büyüktaş Demir
Ancak birçok aday hazırlık sürecinde hatalar da yapıyor. Örneğin, bazı adaylar YKS’nin ilk oturumu olan TYT’ye daha yoğun hazırlanırken, ikinci oturum olan ve sonuçları lisans programlarına yerleştirmelerde kullanılan AYT’yi ihmal edebiliyor. TYT ve AYT ile ilgili bilinmesi gerekenleri özetledim
TYT’DE ALAN AYRIMI YOK
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında, ilk olarak 8 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi (TYT) 9 Haziran Pazar sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT) öğleden sonra oturumunda da Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Her adayın girmesinin zorunlu olduğu TYT; alan ayrımının olmadığı, bu nedenle her öğrencinin tüm sorulardan sorumlu olduğu bir test. TYT puanının hesaplanabilmesi için adaylar, Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0.5 ham puan almalı. TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı yüzde 40. TYT; okuma, yorum yapabilme ve analiz edebilme becerilerini ölçer.
HIZLI VE DOĞRU ÇÖZÜM ÖNEMLİ
TYT’de Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alacak. 120 soru için öğrencilere 165 dakika süre verilecek. Son yıllarda yeni nesil dediğimiz soru tiplerinin artmasıyla beraber zamanı ‘yönetme becerisi’ önem kazandı. Bu nedenle soruların cevaplarını bilmek dışında, hızlı ve doğru çözebilmek TYT için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri. Aday öğrenciler TYT hazırlığı yaparken zaman tutarak çalışmalı. TYT konuları için daha çok branş denemeleri yapılmalı. TYT’ye girecek her öğrenci, TYT’deki alt testlerin her birine ne kadar süre ayıracağını önceden planlamalı ve çalışmalarını buna göre yapmalı.
AYT’DE BİLGİ ÖN PLANDA
yıllık lisans bölümü okumak isteyen adayların girdiği AYT’de, 160 soru için 180 dakika süre veriliyor. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alıyor. AYT’te ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların, ilgili testlerin en az birinden, en az 0.5 ham puan alması gerekiyor. AYT’nin YKS puan türlerinin hesaplanmasındaki katkısı ise yüzde 60. TYT’nin aksine AYT zamanın değil, bilginin daha önem kazandığı bir test. AYT’de okuma ve yorum yapabilme becerisinin yanında işlem yapabilme ve ezber becerisi de ölçülüyor. İşlem yeteneğini geliştirebilmek için farklı kaynaklardan birçok soru ve denemenin çözülmesi önemli. Sözel dersler için ise haftalık ve aylık tekrarların yapılması, özetlerin ve notların çıkarılması bu becerileri artıracak
TÜRKİYE’DEN MEZUN OLUP ABD DİPLOMASI ALACAKLAR
EK EĞİTİM VE SINAVDAN MUAFİYET
Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, ABD’deki Diş Hekimliği Eğitim Programları Akreditasyon Komisyonu (CODA) tarafından akredite edildi. Böylece Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin mezunları, ABD’deki diş hekimliği mezunlarıyla aynı haklara sahip olacak. Amerika’da diş hekimliği yapmak isteyen bir hekim, oradaki okullardan veya CODA Akreditasyonu’na sahip bir okuldan mezun değilse, öncelikle diplomasının Amerika makamları tarafından tanınması gerekiyor. Bunun için de sınavların ve 17 aylık eğitimin olduğu zorlu bir süreci tamamlaması şart. CODA Akreditasyonu sayesinde Yeditepe Üniversitesi mezunları, tüm bu prosedürü geçmiş oldu.
‘AVRUPA İLK, DÜNYADA İKİNCİ’
İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, “Diş Hekimliği fakültemizden 1 Şubat 2024 tarihinden sonra mezun olan ve olacak tüm öğrencilerimizin diplomaları, ABD diplomasının geçerli olduğu tüm ülkelerde tanınacak. CODA tarafından akredite edilen Avrupa’da ilk, dünyada ise ikinci üniversiteyiz. Almanya’dan Japonya’ya birçok uluslararası öğrenci de okulumuzu tercih edecek. Eğitim ciddi bir iş. Eğitimde eğer dünyayla yarışmazsanız, memlekete hiçbir katkı sağlamazsınız” dedi.