"2024’te daha çevik ve esnek olacağız"
Sigorta şirketleri, ekonomik durumun belirsizlikleriyle mücadele ederken bir yandan da geleceğe yönelik tahminler yapmak ve müşterilerine güvenilir koruma sağlamak için yoğun çaba sarf ediyor.
Bu noktada sektörün ekonomik durumu yakından izlemesi ve gelecekteki riskleri değerlendirirken bu değişkenleri de göz önünde bulundurması gerekiyor. Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu, 2024 yılında biraz daha sağlam ve daha kısa vadeli stratejiler geliştireceklerine dikkat çekerek, “Yıllık stratejiler yerine aylık stratejilerle daha çevik ve daha esnek olmak durumundayız” dedi.
YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE BÜYÜME
2023’ün çok zor bir yıl olduğunu dile getiren Neciboğlu, sigorta sektörünün yine de zorlukların üstesinden geldiğini söyleyerek, “2022’deki ekonomik dalgalanmaların hengâmesiyle uğraşırken, tam işleri bir miktar yoluna koyacakken maalesef 2023 başında muazzam bir felaketle karşı karşıya kaldık. Sigorta sektörü de neredeyse yılın ilk yarısını deprem konusuyla geçirdi. Reasürans şirketlerimizin desteğiyle sıkıntıların üstesinden geldik. Hazirandan sonra özellikle kurdaki aşırı yükselme, mali gelirlere olumlu katkılar sağladı. Her ne kadar enflasyondan etkilenen prim artışları olsa da reelde yüzde 30’un üzerinde bir büyüme görüyoruz. Bu da son derece sevindirici. 2022 yılına kadar her zaman 100 dolar civarında sabitlenmişken Türkiye’de ilk kez pirim tutarı kişi başı 165 dolara gelmiş oldu. Hâlâ çok küçük, çünkü gelişmiş ülkelerde bu rakam 3300 dolarlar civarında. Gidecek çok yolumuz var ama yine de bir artış yaşandı” dedi.
KATILIM SİGORTACILIĞI HIZLI İLERLİYOR
sigortacılığının dünyada 50 yıllık geçmişi olmasına rağmen Türkiye’de 2017de başladığını belirten Neciboğlu, “2010’dan bu yana katılım sigortacılığı prensipleriyle çalışan bir şirketiz. 2017’den bu yana ülkemizde 3’ü hayat, 4’ü hayat dışı olmak üzere katılım sigortacılığı yapan 7 şirket var. Hayat sektöründe yine pencere usulü katılım sigortacılığı yapan şirketler de var. Toplam pazar payımız 2023’te yüzde 5,4. Dünyada bu konuda çok gelişmiş ülkeler var. Türkiye’de katılım sigortacılığı dünyaya göre biraz daha hızlı ilerliyor. Neova Sigorta toplam katılım sigortacılığı payının yaklaşık yüzde 50’sini tek başına yapıyor. Bu alanda gidilecek çok yol var” dedi.
HER GEÇEN GÜN PAZAR PAYIMIZ ARTIYOR
Neova’nın kasko ile anılan şirketlerden biri olduğunu ve özellikle son iki yılda bu alanda ivmesini çok arttırdığını söyleyen Neciboğlu, şöyle devam etti: “Daha gidecek çok yolumuz var. Özellikle özel binek otomobilde adette yüzde 6 gibi bir pazar payına ulaştık ve 8. sıraya geldik. 2024’te de bu şekilde devam ediyoruz. Kamyonet için de şu an çok iyi bir tarife oluşturduk. Dolayısıyla kamyonette de her geçen gün pazar payımız artıyor. Biz bu anlamda son derece rekabetçiyiz ve hızlıyız. Sisteme ve tarife modellerine de yatırım yapıyoruz. Yeni ürünümüzle elektrikli araçlarda da iddialıyız” dedi.
KASKODA DİKEN ÜZERİNDEYİZ
Kaskonun, sigorta sektörünün lokomotiflerinden olduğunun altını çizen Neciboğlu, “Kaskoda 2022’de sektör çok ciddi zarar yazdı. Ülkemizde enflasyon hesaplamalarında bir sepet var fakat biz sigortaladığımız unsurlara baktığımızda başta araç ve gayrimenkul geliyor. Aslında araç ve gayrimenkulün enflasyonu, açıklanan enflasyonun çok üzerinde. Dolayısıyla bu anlamda da araç fiyatlarındaki artış, yine servislerdeki işçilik maliyetindeki artış, yedek parça, kurdaki dalgalanma maliyetlerimizi çok arttırdı. 2023’te dosya maliyetlerinde yüzde 120’nin üzerinde artış gözlemledik. Şimdi açıklanan enflasyon ya da yaşadığımız enflasyon bunun çok altında ama dosya başına maliyetler ocak ve şubatta da artmaya maalesef devam etti. 2024’te kaskodaki prim üretim artışının 2022 ve 2023 kadar yüksek olacağını düşünmüyorum ama yine kaskoda diken üzerinde bir noktadayız” dedi.
UĞUR GÜLEN BİR DÖNEM DAHA TSB BAŞKANI
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Seçimli Olağan Genel Kurul’u geçen hafta yapıldı. Genel Kurulda yapılan seçim sonucunda Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen 56 oy alarak yeniden başkan oldu. Eylül 2023’ten bu yana TSB Başkanlığını sürdüren Gülen, seçim sonucuyla ilgili yaptığı konuşmasında, “Sektörümüz için önceliğimiz sigortalılık oranlarının artırılması, deprem, sürdürülebilirlik ve eğitim konuları üzerine yoğun bir şekilde çalışarak, ülke ekonomimize katma değer sağlamaya devam etmek” dedi.
PRİM ÜRETİMİ YÜZDE 105 ARTTI
Konuşmasında sektörün güncel bilgilerini de paylaşan Gülen, son 3 yılda yeni kurulan 10 şirket ile birlikte toplamda 71 şirketi ve paydaşlarıyla Türkiye sigorta sektörünün tüm yaşanan zorluklara rağmen istikrarlı büyümesini 2023 yılında da sürdürdüğünü ve aktif büyüklüğünün 1.4 trilyon TL seviyelerini aşarken, prim üretimin ise bir önceki yıla göre yüzde 105 oranında artarak 483 milyar TL’ye ulaştığının altını çizdi.
GÜNDEM YOĞUN
Sektörün gündeminin yoğun olduğunun altını çizen Gülen, “En başta sektörümüzün uzun yıllardır büyük zarar gördüğü trafik sigortasında sorunların çözümü için serbest tarifeye geçişin yolları için çalışıyoruz. Bunun yanında branş bazında finansal sigortalar, yangın sigortası, sağlık sigortası ve hayat sigortalarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.
- Beyoğlu'nda İremşan'a sokak ortasında kabusu yaşatan sapıklardan akılalmaz savunma!
- Kırıkkale'nde sahte rapor skandalı! 2'si doktor 10 kişi gözaltına alındı
- İzmit'te TÜPRAŞ rafinerisinde patlama! Dumanlar yükseliyor, ekipler gönderildi
- Kamu ihalelerinde "yapay zekayla" rekabet analizi yapılabilecek
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Köksüz insan istikametini kaybeder