EkonomiAkaryakıtta usulsüz fatura bitecek

Akaryakıtta usulsüz fatura bitecek

Paylaş
Akaryakıtta usulsüz fatura bitecek

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan yaklaşık 15 milyar lira olduğu tahmin edilen vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, araçları otomatik olarak tanıyan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTSS) hayata geçiriyor.

Yeni sistem, 2.5 milyona yakın vergi mükellefine ait araçlarda zorunlu olacak. Tüketiciler ise sisteme gönüllü girecek. Yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, manuel plaka girişlerine izin vermeyerek usulsüz fatura kullanımını sonlandıracak.

Haberin Devamı

AKILLI ETIKET ZORUNLU

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle ilgili tebliğ dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğe göre akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen Taşıt Tanıma Okuma Cihazı (TTO) temin ederek 31 Aralık 2024’e kadar taktırmaları zorunlu hale geldi. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara da 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB); bir başka deyişle akıllı etiket takılması zorunluluğu getirildi.

YAKITI ALAN BAŞKA ARAÇ

Gelir vergisi mükellefleri akaryakıt harcamasını gider gösterebiliyor. Ancak akaryakıtı kullanan aracın da mükellefe ait olması şart. Manuel giriş sayesinde bazı mükellefler, kullanmadığı ya da kullandığından fazla akaryakıt harcamasına ait faturayı gider göstererek daha az vergi verme eğiliminde olabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlemeleri sonucunda rafineri dağıtım noktasından yakıt dolumuna kadar süren tüm işlemler otomatize edilerek denetim altına alınmıştı. Ancak, araç plakalarının akaryakıt istasyonunda sisteme manuel olarak işlenmesi nedeniyle usulsüz fatura kullanımı engellenemiyordu.

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

UTTS sayesinde bu usulsüz kullanım bitecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne entegre bir araç akaryakıt aldığında, pompa ağzındaki Taşıt Tanıma Okuyucusu, güvenli elektronik etiket üzerinden aracın plaka bilgisini otomatik algılayacak. Araç bilgileri, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a ve ilgili dağıtım şirketine UTSS yazılımı üzerinden iletilecek. UTSS Platformu, vergi mükelleflerine ait araçların aldıkları akaryakıtın bilgilerini anlık olarak toplayarak, ilgili plaka bilgilerinin hem dağıtım şirketlerine hem de Gelir İdaresi Başkanlığı’nda bulunan veri tabanına iletilmesini sağlayacak.

NASIL TEMİN EDILECEK?

Yerli ürünlerin kullanılacağı UTSS’nin kurulum aşamasından Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Akıllı etiketlerin montajı, yetkilendirilmiş akaryakıt dağıtım şirketleri, otomotiv satıcıları, taşıt tanıma entegratörü şirketleri ve muayene istasyonları tarafından yapılacak. Mevcut Taşıt Tanıma Sistemleri ise güncellenerek UTTS çatısı altında devam edecek. 31 Aralık 2024’ten sonra zorunlu olacak uygulamaya aykırı hareket edenler hakkında ceza hükümleri uygulanacak.

Haberin Devamı