Asgari ücrette ortak beklenti 7 bin 845 lira
Asgari ücret pazarlığı, dünkü ilk toplantıyla başladı. İşçi kesimi 7 bin 785 liranın üzerinde bir rakama imza atacağını ifade ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın anketine göre; kamuoyunun ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu. İşverenin asgari ücret beklentisi ise 7 bin lira.
Asgari ücret zammı için heyecanlı bekleyiş sürerken tespit komisyonu ilk toplantısını dün saat 14.00’te gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise Türkİş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı. Komisyon, ikinci toplantısını 14 Aralık’ta yapacak. Üçüncü toplantının tarihi henüz belli değil.
ANKET SONUÇLARI
Basına kapalı gerçekleşen ilk toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptırdığı asgari ücret anketinin sonuçları açıklandı. Daha sonra kamuoyu ile paylaşılan anket sonuçlarına göre; işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 536 lira, işverenin beklentisi ise 7 bin 50 lira olarak gerçekleşti. İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun ‘ortak beklentisi’ de 7 bin 845 lira oldu. Asgari ücretle çalıştığını belirten işçilerin asgari ücretten beklentisi de ortalama 7 bin 630 lira olarak hesaplandı.
İŞÇİ KESİMİNİN TALEP ETTİĞİ TUTAR
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı öncesi açıklama yapan Türkİş Başkanı Ergün Atalay ise “Pazarlık açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan başlayacak, onun üstüne nereye çıkabiliyorsak çıkacağız” dedi. Atalay, şöyle devam etti: “Toplumun büyük kesimini memnun edecek, komisyonu memnun edecek bir rakam olursa altına imza atarız. Razı gelmeyeceğimiz, toplumun ekseriyet kesiminin razı olmadığı, işçinin memnun olmadığı bir rakamın altına ne imza atarız ne de masaya otururuz.”
‘İŞSİZLİĞİ ARTIRIR MI?’ SORUSU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde akademik kadroyla yaptırdığı asgari ücret araştırmasında ‘Asgari ücretin artırılacak olması ile birlikte işsizlik oranı da artar mı?’ sorusu da soruldu. Katılımcıların yüzde 55’i asgari ücretin artırılmasının işsizliği artıracağı, yüzde 45’i ise artırmayacağı yanıtını verdi. İşverenlerin yüzde 68.8’i asgari ücretin artırılmasının işsizlik oranını da artıracağını düşünüyor. Araştırma kapsamında sorulan ‘Asgari ücret ile ilgili açıklamaları takip ediyor musunuz?’ sorusu üzerine işçilerin yüzde 80.4’ü açıklamaları takip ettiği, yüzde 19.6’sı takip etmediği cevabını verdi. İşverenlerin ise yüzde 81.9’u açıklamaları takip ettiği, yüzde 18.1’i takip etmediği yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 50’sini kadınlar, yüzde 50’sini erkekler oluşturdu. Araştırmaya katılanların yüzde 18.1’ini ilkokul ve altı, yüzde 18.1’ini ortaokul/ ilköğretim, yüzde 37.3’ünü lise ve dengi, yüzde 26.5´ini ise yükseköğretim ve üzeri eğitim alanlar oluşturdu.
ŞU ANDA NET 5 BİN 500 LİRA
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1.003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.