Bu ekonomi haberlerini kaçırmayın: Ekonomi Postası
Türkiye’de ve dünyada öne çıkan ekonomi haberleri. Navigasyonla şarj istasyonu geliyor. Yüksek Hızlı tren için geri sayım başladı. Havaş çalışanları yeni bir döneme geçiyor. Türk Uyku Derneği’nin araştırmasında belirlenen günlük uyku ortalaması ile internette geçirilen süre eşitlendi. Çamaşır ve ütüden bıkanlar için yeni bir uygulama geliştirildi.
Elektrikli araç kullanıcıları şarj istasyonlarını ‘navigasyon uygulaması’yla bulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,“Şarj istasyonlarının ortak bir portaldan yönetimi için navigasyon uygulamasını hayata geçireceğiz. Navigasyon uygulamasında, Türkiye’nin her yerine ulaşabileceğiniz elektrikli şarj istasyonlarını görebileceksiniz. Ayrıca Otopark Yönetmeliği çerçevesinde alışveriş merkezlerinin otoparklarında ve genel otoparklarda şarj ünitesini zorunlu hale getirdik” diye konuştu.
Ankara- Sivas YHT’ye geri sayım
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, dün Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının 90-104 kilometreleri arasında enerjili deneme sürüşünü gerçekleştirdi. Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesine gelen Turhan, istasyonda bulunan yüksek hızlı trene bindi ve bir süre aracı kullandı. Bu yıl hayata geçirilecek olan projenin toplam yatırım maliyetinin 9 milyar 749 milyon lira olduğu bildirildi. Yüksek Hızlı Tren, Ankara ile Sivas arasında 12 saat olan seyahat süresini, 2 saate indirecek.
Çamaşır ve ütüden bıkanlar için
Çamaşır yıkamak, ütü yapmak özellikle evinde çok fazla zaman geçiremeyenler için ciddi bir vakit kaybı ve yorgunluk sebebi oluyor. Ama mobil uygulamalar bu ihtiyaca da çözüm üretiyor. 2015 yılında kurulan İspanyol startup şirketi Mr Jeff, mobil uygulaması aracılığıyla kolayca erişilebilen bir çamaşırhane hizmeti sunuyor. Kuru temizleme, ütü ve çamaşır yıkama olarak üç ayrı hizmeti bir arada sunan Mr Jeff, aylık sabit bir ücret karşılığı kıyafetlerinizi istediğiniz adres ve saatte alıp, yıkayıp, ütüleyip 48 saat içinde teslim ediyor.
Günün 7.7 saatini internette geçiriyoruz
Türkiye’de insanların internette geçirdikleri süre ile uyku süreleri eşitlendi. Günün 7.5 saatini internette, 7.5 saatini de uykuda geçiriyoruz. Bu süre Türk Uyku Derneği’nin araştırmasında belirlenen günlük uyku ortalaması ile aynı. Dijital Türkiye 2020 raporuna göre, Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 74’ü, yani 62.7 milyonu internet kullanıyor. Bir yılda internet kullanıcıları 2.4 milyon, cep telefonu kullanıcısı 2.6 milyon, sosyal medya kullanıcısı sayısı da 2.2 milyon arttı.
Telefonlar hep elde
16-64 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 89’u akıllı telefon kullanırken, yüzde 67’si diz ya da masa üstü bilgisayara sahip. Tablet bilgisayar kullananların oranı da yüzde 45. Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, raporda Türkiye’nin e-ticaret potansiyelinin de ortaya konulduğunu belirterek, “Rapora göre, 16-64 yaş grubundaki kişilerin 46.2 milyonu mal ve hizmet satın almak için internette arama yapıyor” dedi.
Havaş çalışanları APPRON ile mobile geçiyor
Havaş, kurum içi iletişimi güçlendirmek ve 4 binden fazla çalışanını tek bir platformda buluşturmak hedefiyle geliştirdiği APPRON uygulamasını kullanmaya başladı. Sektörde bir ilk olan APPRON ile Havaş çalışanları, seyahat, izin, avans, bordro ve nakil işlemlerinden, yönetici ekranıyla bağlı ekiplerine ilişkin raporlamalara, çalışma takvimi, etkinlik, duyuru ve haberlere kadar iş süreçlerinde ihtiyaç duydukları tüm bilgilere cep telefonlarından tek tuşla ve anında ulaşabiliyor. Kullanıcı dostu ara yüze sahip uygulama, çalışanların ofis dışından da kişiselleştirilmiş bilgilere ulaşabilmesine imkan sunuyor.
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir