Düğün takıları gelinin mi damadın mı? Yargıtay kararı değişti! Uzman isim akıllardaki soruyu cevapladı
Düğünde takılan altınlar kime ait, sorusu cevap buldu. Yargıtay takı kavgasına son verecek bir karar verdi. Çiftlerin boşanmasıyla birlikte ortaya çıkan ziynet eşya anlaşmazlığı konusunda Yargıtay emsal nitelikte bir karara imza attı. Eski Yargıtay kararının yeniden şekillendiğini söyleyen Avukat Cansen Erdoğan, “Daha önceki kararda kime ne takıldığına dikkat edilmeden tüm ziynetler kadına aitti. Yeni karar ise erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olması yönünde!” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
Elif Bayram
Elif Bayram / Posta.com.tr – Düğünlerde takılan altınlarla ilgili süregelen tartışmalara Yargıtay'dan yeni bir karar geldi. Bir boşanma davası yüksek mahkemeye gidince "ziynet eşyaları kime takılıyorsa onda kalır" denildi. Bu kararın boşanma süreçlerinde sıkça karşılaşılan takı iadesi konusundaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturacağını belirten Avukat Cansen Erdoğan, yeni kararın önemini posta.com.tr'ye anlattı.
TAKILAR KRİZE NEDEN OLDU
Düğünlerde takılan takı geline mi ait yoksa damada mı? Bu soru yıllardır tartışma konusu. Ancak Yargıtay’ın son kararıyla birlikte bu soruya net bir yanıt geldi. Sivas’ta yaşayan bir çift tanışmalarının ardından evlenmeye karar verdi. Zamanla çiftin arasında anlaşmazlıklar başlayınca kadın boşanma davası açtı. Davada düğünde takılan takılar krize neden oldu.
Davacı kadın, çeyrek altınlardan bileziklere kadar düğünde kendisine takılan bütün takıları istedi. Altınların geri ödenememesi halindeyse altınlar kadar para talep etti. Davalı damat ise bu miktarda ziynet eşyası bulunmadığını ve kendi geleneklerine göre takılan eşyaların erkek tarafına ait olduğunu söyleyerek davanın reddedilmesini istedi.
ORTAK KESEDE TOPLANIYORSA CİNSİYETE GÖRE
Yerel Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. Genç kadın ise karar itiraz etti. Dosya Yüksek Mahkeme’ye gitti. Yargıtay, ‘düğünde takılan takılar kadınındır’ dediği içtihadı bozdu. ‘Ziynet eşyaları düğünde kime takılıyorsa ona aittir’ dedi. Bu kararla beraber eğer takılar gelin ve damada takılmayıp düğün töreninde ortak kesede toplanıyorsa cinsiyete göre nitelik aranacak.
Avukat Cansen Erdoğan
Avukat Cansen Erdoğan, düğünlerde takılan takılar ve boşanma süreçlerinde karşılaşılan sorunlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Avukat Erdoğan, “Bir toplumu oluşturan en önemli öğe, hiç kuşkusuz ailedir. Toplumu şekillendiren, geliştiren çekirdek kurum olan ailenin kuruluşu, nikah ile gerçekleşmektedir. Düğünlerde gelin ve damada gerek yakınları gerekse de diğer davetliler tarafından takı ya da para hediye olarak verilmektedir. Bundaki temel amaç da hayatlarını birleştiren ve daha yolun başında olan çifte bu masraflı süreçte destek olmaktır” dedi.
DÜĞÜN TAKILARI GELİNİN Mİ? DAMADIN MI?
Avukat Cansen Erdoğan, Yargıtay’ın düğünlerde takılan takılarla ilgili yeni kararını değerlendirerek, “Düğünlerde takılan takılar, paralar kısacası verilen hediyeler meselesi, ayrılık- boşanma hallerinde, karşılaşılan en sık sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha önceleri “Düğünde veya düğün sebebiyle takılan/verilen ziynet eşyaları-nakit para, kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır" düşüncesinde olan Yargıtay, vermiş olduğu yeni bir kararla bu düşüncesini değiştirdi” diye konuştu.
YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU
Düğünde takılan takıların kadına ait olduğu görüşünün değiştiğini vurgulayan Avukat Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 04.04.2024 tarihli, 2023/5704 Esas ve 2024/2402 Karar sayılı kararı ile ziynet eşyalarının mülkiyetine ilişkin içtihatta önemli bir değişiklik yapmıştır. Buna göre; Eğer taraflar arasında ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda bir anlaşma mevcutsa, paylaşım bu anlaşmaya göre yapılacaktır. Anlaşma yoksa, yerel örf ve adet kurallarının varlığı iddia ediliyorsa, bu da ispatlanabiliyorsa, paylaşım bu kurallara göre yapılacaktır. Bunun dışında kural olarak erkeğe ve kadına takılan veya verilen ekonomik değeri olan her şey, o şeyin takıldığı kişiye ait kabul edilecektir. Ancak, takılar içinde sadece bir cinsiyete özgü (kadına ya da erkeğe) olan bir şey varsa, o takı o cinsiyete verilmiş sayılır. Eğer takılar her iki cinsiyete de uygun ise takı, takının takıldığı kişiye ait kabul edilecektir.