Google News

Emlakçılar, konut kiralarda yüzde 25 artış sınırının kalkmasının piyasada bir etki yaratmayacağı görüşünde

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, kiralarda yüzde 25 sınırından önce de yasal bir düzenlemenin olduğunu belirterek, "1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasada ekstra bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Bundan sonra da en makul olan yöntem enflasyon ortalamasıdır." dedi.
27 Haziran 2024 , PerÅŸembe 16:18

AA / Muhabir:Nuran Erkul Kaya -Redaktor:Murat Aslan -Yayınlayan:Emine Konuk

FahiÅŸ yükseliÅŸler nedeniyle 2022'de konut kiralarının artış oranlarına yüzde 25 sınırı getirilmiÅŸti. Uygulama 2023'te bir yıllığına uzatıldı. Söz konusu süre 1 Temmuz'da sona erecek.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, düzenlemenin yeniden uzatılmasına iliÅŸkin bir çalışmaları olmadığını söyleyerek, bu sürenin uzatılmayacağı sinyalini vermiÅŸti.

 

TEMFED BaÅŸkanı Taylan, uygulamanın etkilerine ve 1 Temmuz'dan itibaren baÅŸlayacak sürece iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.

 

KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat 2023'te meydana gelen deprem sonrasında Ä°stanbul, Ankara, Mersin gibi birçok ÅŸehrin yoÄŸun göç aldığını hatırlatan Taylan, bazı fırsatçıların da bundan yararlanarak kiraları anormal ÅŸekilde yükselttiÄŸini söyledi. Taylan, "Åžu an hangi vatandaşımız, hangi tipte konut arıyorsa Türkiye'nin her yerinde bu ihtiyacını kiralık olarak karşılayabilir. 7-8 ay önce buna sahip deÄŸildik." dedi.

 

KÄ°RALARDA SIKINTI OLACAÄžI ALGISINI YARATMAK DOÄžRU OLMAZ

Talep fazlalığının ortadan kalktığını vurgulayan Taylan, şu an "kiralarda sıkıntı olacağı" algısını yaratmanın doğru olmayacağını ifade etti.

 

Taylan, yüzde 25 sınırından önce de bir yasal düzenleme uygulandığını anımsatarak, geçmiÅŸ yıllarda kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt Ä°çi Üretici Fiyat Endeksi (YÄ°-ÜFE) ortalaması alınarak yapıldığını anlattı.

 

Taylan, "1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasaya ekstra bir etki yaratacağını düÅŸünmüyorum. Bundan sonra da en makul olan yöntem enflasyon ortalamasıdır. Enflasyon ÅŸartlarına göre yıllık TÜFE ve YÄ°-ÜFE ortalamasının kira artışlarına yansıdığı anda ev sahipleri ve kiracılar çok karşıya karşıya gelmeden bu süreci geçirirler." diye konuÅŸtu.

 

Ev sahipleri ve kiracılara uyarılarda bulunan Taylan, tarafların Ticaret Bakanlığından da yetki belgesi almış yasal ofisler aracılığıyla kira sürecini yürütmelerinin faydalı olacağını dile getirdi.

 

Taylan, konut sayısının artırılmasının önemine de dikkati çekerek, "Özellikle alt ve orta gelir grubuna konut üretmek bizim gelecek için de en önemli ÅŸiarımız olmalıdır." dedi.

DEVAMINI GÖSTER