EkonomiEnkaz altındaki değerli eşyalara ne olacak? Uzman anlattı: En az 3 kişi gerekiyor!

Enkaz altındaki değerli eşyalara ne olacak? Uzman anlattı: En az 3 kişi gerekiyor!

Paylaş
Enkaz altındaki değerli eşyalara ne olacak? Uzman anlattı: En az 3 kişi gerekiyor!

41 binden fazla vatandaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli felakatin ardından, yaralar sarılmaya çalışılıyor. Öncelik depremzede vatandaşların barınma ve temel ihtiyaçlarına verilirken, depremden kurtulanların yeni bir hayat kurabilmesi için gereken enkaz altında kalan maddi birikimleri de bulunmaları halinde yetkililere teslim ediliyor. Hassasiyetle yürütülen süreç hakkında bilgi veren uzmanlar, yapılması gerekenleri adım adım anlattı.

Büşra Özbelli/ Posta.com.tr  Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi yıkan asrın felaketinde, 41 bin 156 kişi hayatını kaybetti. Depremden kurtulan vatandaşların binbir emekle biriktirdiği paraları ve ziynet eşyaları da enkaz altında kaldı. Enkaz altında bulunan değerli eşyalar, depremzedelerin yeni bir hayat kurabilmesi için toplanıyor ve yetkililere teslim ediliyor. Özellikle bu bölgede birikimleri için yastık altı olarak tabir edilen evde saklama yöntemini tercih eden vatandaşların birikimlerine kavuşma süreci de hassasiyetle yürütülüyor.

Haberin Devamı

Enkaz altından çıkarılan para ve ziynet eşyaları arama kurtarma ekipleri tarafından çıkarılıp tutanak tutularak polise teslim ediliyor. Enkaz altından çıkarılan bilezik, küpe, değerli takılar, sahipleri tarafından alınmak üzere bekletiliyor. Birçok depremzedenin enkaz altında kalan eşyalarının tespitinin savcı ve polis nezaretinde yapılması mal güvenliği açısından önem taşıyor. Ziynet eşyalarının enkaz altında kaldığını belirterek polise başvuranların beyanları ve buluntular karşılaştırılarak teslimat yapılıyor.

Enkaz altındaki değerli eşyalara ne olacak Uzman anlattı: En az 3 kişi gerekiyor

Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Son 6 aydaki rakamlara baktığımızda Türkiye'nin altın ithalatında ne kadar ön planda olduğunu dünya gibi biz de biliyoruz. Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde, paranın değerini korumak için altın alma alışkanlığı Türkiye'de yaklaşık 40-50 senedir var. Enflasyonun düştüğü dönemlerde ise bu alışkanlıktan vazgeçilmiş" dedi. "Türkiye'de yastık altı altın miktarının 3 bin 500'le 5 bin ton arasında değişen bir rakam olduğunu tahmin ediyoruz" diyen Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Özellikle depremi yaşayan Kahramanmaraş bölgesi takı üretiminin önemli merkezlerinden biri. Kendi öz ürünlerini üretiyorlar, ihracat yapıyorlar. Gaziantep de önemli merkezlerden biri" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YASTIK ALTI DOĞRU BİR YÖNTEM Mİ?

Yıldırımtürk, "Yastık altı altınları evde veya ofiste saklamak çok doğru bir yöntem mi? Deprem çok doğru olmadığını gösteriyor" diyerek, "Vatandaşın nereye güveniyorsa altınını orada tutması kendi insiyatifine kalmış bir şey. Bankada da tutabilirsiniz. Bankanın kiralık kasasında da tutabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesindeki insanların birikimleriyle ilgili endişesini dile getiren Yıldırımtürk, "Deprem bölgesinde fazla miktarda yastık altı altınların olduğunu düşünüyorum. Hatta oradaki kuyumcular bile enkaz altında kalmış olan kasaları çıkarabilmiş değil. Yani bir sürü sorunun önümüzdeki dönemde gündemde olacağı kanaatindeyim" dedi.

"YEDİEMİN MÜESSESİNE TESLİM EDİLMELİ"

Altınların yediemin müessesine teslim edilmesi gerektiğini belirten Yıldırımtürk, "O enkaz kaldırılırken görevli en az 3 kişi oluyor ve çıkan altınlar bir yerde kayıt altına alınıyor. Bu şekilde sahiplerini bulup teslim etmekte fayda var. İnsanların birikimlerinin hakkaniyetle geri dağıtılmasına dikkat ediliyor" diye konuştu. 

Haberin Devamı