Girişimcilik ruhunu çalışanlarına aşılıyor
Akbank’ın çalışanlarına kendi girişimlerini kurma fırsatı sunan kurum içi girişimcilik programı ‘Akbank+’, 1.4 milyon dolarlık yatırımla 3 girişimciyi destekleyerek Türkiye’de bir ilke imza attı. Yatırım alan kurum içi girişimciler, kendi şirketlerini kurarak kariyerlerine girişimci olarak devam ediyorlar.
Gazete Haberi
EKOSİSTEM GENİŞLİYOR
Çalışanların yaratıcı fikirlerini ortaya koymalarına ve bunları hayata geçirmelerine olanak tanıyan kurum içi girişimcilik kültürü sürdürülebilir büyümede kritik önem taşıyor. Bu ekosisteme yeni bir soluk getiren Akbank, kurum içi girişimcilik programı ‘Akbank+’ ile çalışanların hayal güçlerini sınırlamadan, onların fikirlerini yeni ürün ve hizmetlere dönüştürmeyi hedefliyor. Programın çalışanlara sunduğu fırsatları ve buradan doğan yeni iş fikirlerini Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ve Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa ile konuştuk.
İKI FAZDAN OLUŞUYOR
Akbank geçtiğimiz yıl Türkiye’de bir ilk olarak adlandırabileceğimiz bir kurum içi girişimcilik programını hayata geçirdi. Bu programı sizden dinleyebilir miyiz?
Burcu Civelek Yüce: Akbank+’ı girişimcilik kaslarımızı güçlendirmek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla başlattık. Bildiğiniz üzere Akbank olarak, 2016 yılında kurduğumuz inovasyon merkezimiz Akbank LAB çatısı altında birçok farklı alanda önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’den ve dünyanın farklı bölgelerinden startup’larla iş birlikleri geliştiriyoruz. Böylece yeni nesil çözümleri hayata geçirirken bir yandan da Akbank olarak yarattığımız güçlü ekosistemde girişimcileri destekliyoruz. Bu vizyon ile hayata geçirdiğimiz kurum içi girişimcilik programımız Akbank+, iki fazdan oluşuyor. İlk fazda, katılımcılar çeşitli eğitimler ve atölyelere katılarak, yoğun mentorluk seansları ile girişim fikirlerine yönelik iş modellerini tasarlıyor. İkinci faza geçmeye hak kazananlar ise MVP seviyesinde ürünlerini geliştirmek adına yazılım ve tasarım desteği alıyorlar. Program sonunda Akbank+ Yatırım Komitesi’nin değerlendirmesi sonucunda seçilen girişimler Akbank yatırımıyla hayata geçiriliyor.
YARATICILIĞI TEŞVİK
Bu programı tasarlamanızın arkasındaki sebepler neler?
Pınar Anapa: Akbank+ programı ile Akbanklılara hayal ettikleri yenilikçi fikirler üzerinde tam zamanlı olarak çalışabilme fırsatı sunuyoruz. Bu yönüyle ülkemizde bir ilk olan bu programımıza şirketimize yeni katılan veya yıllardır bizimle çalışan tüm Akbanklılar başvurabiliyor. Kurum içi girişimcilik programımız Akbank+ ile Akbanklıları girişimci olmaya, yaratmaya ve fikirlerini hayata geçirmeye teşvik ediyoruz. Programa katılan tüm Akbanklıları yetkinlik ve uzmanlıklarını geliştirecek kapsamlı bir gelişim yolculuğuna çıkarıyoruz. Akbank+ ile bir yandan yeni nesil bakış açılarını destekleyip güçlendirirken bir yandan da Bankamız içerisinde doğan girişimleri ekosisteme kazandırmayı hedefledik.
İLHAM VERİYORLAR
Programın ilk iki döneminde toplam 3 girişim hayat buldu. Bu girişimlerden bahseder misiniz?
Burcu Civelek Yüce: Programın ilk dönem mezunlarından Waste Log, bir etki girişimi olarak hizmet ediyor ve işletmelerin atık süreçlerini dijitalleştirerek takip edilmesini kolaylaştırıyor. Waste Log, ayrıca bireysel kullanıcıların da bitkisel yağ, elektronik ve pil atıklarını kolaylıkla geri dönüşüme kazandırmalarına olanak sağlıyor. Bir diğer ilk dönem mezunumuz Voltla girişimi ise çok büyüyen bir alanı hedefliyor. Tüm elektrikli araç şarj istasyonlarının tek noktadan görüntülenmesini, istasyonlara rota oluşturulmasını ve tek noktadan ödeme gerçekleştirilmesini sağlayarak elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırıyor. Programın ikinci dönem mezunu Metriqus ise mobil oyun stüdyolarına yönelik yapay zekâ destekli bir analitik platformu sunuyor. İkinci dönemin tamamlanması ile Akbank’ın çalışanlarının geliştirdiği fikirleri hayata geçirmeleri için yaptığı toplam yatırım 1 milyon 400 bin dolara yükseldi.
400’ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU
Programın sağladığı faydalar neler? İlk iki yılda nasıl bir katma değer gözlemlediniz?
Pınar Anapa: Programımızın hızla benimsenmesi ve ilk iki yılda 400’ün üzerinde Akbanklının başvuruda bulunması Akbank+’ın yarattığı değerin en önemli göstergesi. Yatırım desteği alan ekipler, kendi şirketlerini kurarak kariyerlerine girişimci olarak devam ederken, diğer katılımcılar ise edindikleri yetkinliklerle İnovasyon Elçisi rolüyle Akbanklılara rehberlik ediyor. Programın ilk iki döneminde 23 Akbanklı, bankamız bünyesinde yenilikçi fikirlerin geliştirilmesinde rol alan İnovasyon Elçisi rolünü üstlendi.
DESTEKLER HIZLA ARTIYOR
Programın geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Burcu Civelek Yüce: Gelecek dönemde de yenilikçi çözümlerle Türkiye inovasyon ekosistemini güçlendiren Akbanklıları desteklemeye devam edeceğiz. Akbank+ programı, girişimcilik ve inovasyon yetkinliklerinin geliştirilmesi ve bu ruhun yaygınlaştırılması anlamında önemli katkılar sağlıyor. Amacımız, daha fazla Akbanklı’yı bu programa dahil ederek, girişimcilik ekosistemine yeni ve anlamlı çözümler kazandırmak
VERİ ODAKLI STRATEJİ
Metriqus Girişimcileri Esra Atakişi ve Timur Demirkıran da süreçle ilgili düşüncelerini paylaştı.
Metriqus girişimini sizden dinleyebilir miyiz?
Esra Atakişi: Timur Demirkıran ile birlikte geliştirdiğimiz Metriqus, mobil oyun stüdyolarının pazarlama faaliyetlerinde akıllı iç görüler elde etmelerini sağlayan bir platform. Oyun stüdyoları, pazarlama stratejilerini daha veri odaklı hale getirerek doğru hedef kitleye ulaşmak için öneriler alabiliyor. Tüm verilerini tek bir noktadan yönetebiliyor ve böylece pazarlama faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yürütebiliyorlar.
YAPAY ZEKALI PLATFORM
Bu yolculuğu nasıl tanımlarsınız? Akbank+ ile birlikte hayatınızda neler değişti?
Timur Demirkıran: Bu yolculuk, bizim için bir öğrenme ve dönüşüm süreci oldu. Eğitimler, atölyeler ve mentorluk seansları sayesinde girişimcilik yetkinliklerimizi geliştirdik ve iş modelimizi daha sağlam temeller üzerine inşa ettik. Akbank+ sayesinde, sadece bir fikir olarak başlayan Metriqus, bugün oyun stüdyolarının pazarlama faaliyetlerinde kullanabilecekleri yapay zekâ destekli bir platform haline geldi. Bir diğer deyişle, Akbank+, bize hayallerimizi gerçekleştirme imkânı verdi.
- Arama motorları üzerinden yapılan bu sorgulara dikkat! Tüm bilgilerinizi ele geçiriyorlar | Hangi kelime ve yönlendirmeler riskli?
- MİT, Serhat Tagay'ı etkisiz hale getirdi
- 5 kardeşin hayatını kaybettiği yangında kahreden detaylar! İtfaiye raporu ortaya çıktı
- Jhon Arias'tan Galatasaray hamlesi!
- İDO ve BUDO'dan sonra GESTAŞ AŞ'den açıklama! Bazı seferler iptal edildi