EkonomiKirası düşük olanlar için sıkıntı kapıda! Uzmanı uyardı: 'Geriye dönük fark' detayı

Kirası düşük olanlar için sıkıntı kapıda! Uzmanı uyardı: 'Geriye dönük fark' detayı

Paylaş
Kirası düşük olanlar için sıkıntı kapıda! Uzmanı uyardı: 'Geriye dönük fark' detayı

Kiralara gelen zamlar gündemdeki yerini korurken, aldıkları kira tutarı rayiç bedelin altında kalan ev sahipleri de çareyi hukuki yollara başvurmakta buluyor. Ev sahiplerinin kira tespit davası açabilmesi için belirli şartlar olduğunu belirten Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, kiracıları uyardı: 'Geriye dönük fark' ödeyebilirsiniz!

Büşra Özbelli Gürsoy / Bir konutun piyasada bulunan emsallerine ilişkin değeri, rayiç bedelini belirliyor. Peki rayiç bedel nasıl hesaplanıyor? Kira artışında yüzde 25'lik zam sınırı 2 Temmuz'da sona ermişti. Yeni dönemde kira artışı 12 aylık TÜFE oranına göre belirlenecek. Peki ev sahibi kiracısından aldığı kiranın çevreye göre düşük olduğunu tespit ettiğinde yapması gerekenler nelerdir?

Haberin Devamı

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Rayiç bedel, bir konutun kendi emsalleri ile kıyaslaması yapılarak hesaplanır. Yani bir konutun rayiç bedelini hesaplamak için, konutun yer aldığı bölgede aynı özelliklerdeki konutların bedellerine bakılır' dedi.

Hüseyinoğlu, ev sahibinin kira tespit davası açabilmesi için belirli şartlar olduğunu belirtti. Öncelikle kiracı ile ev sahibi arasında geçerli bir kira sözleşmesinin bulunması gerekir. Ev sahibinin kira tespit davasını açmasında hukuki bir yararının bulunması gerekir. Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinin 5 yıl veya daha uzun süredir devam etmesi gerekir.

"Ev sahibi kiracısından aldığı kiranın çevreye göre düşük olduğunu tespit ettiğinde yapması gerekenler nelerdir?" sorusuna yanıt veren Hüseyinoğlu, "Ev sahibi kiracısından aldığı kiranın çevreye göre düşük olduğunu tespit ettiğinde kira tespit davası açabilir. Kira tespit davasında, kira bedelinin piyasa koşullarına göre belirlenmesi mahkemeden talep edilir." dedi.

Haberin Devamı

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, çevereye göre düşük ücretle oturan kiracıları ilgilendiren 'Ev sahipleri kiracısından geriye dönük kira farkı isteyebilir mi?' sorusuna yanıt verdi.

Kadıköy ilçesindeki bir taşınmazla ilgili açtığımız davadan örnek verebilirim. Müvekkilimizin konutunda kiracısı 7.000-TL’ye oturmakta. Şu an için Kadıköy ilçesinde aynı sitede yer alan dairelerde minimum kira bedeli 30.000-TL civarındadır. Müvekkilimizin kiracısı 5 yılı aşkın bir süredir konutta oturuyor. Kiranın rayiç bedele uyarlayabilmesi için kira tespit davası açtık. Fakat mahkemelerdeki kira uyuşmazlıklarına ilişkin dava sayısındaki artış sebebiyle henüz ilk duruşması dahi görülmedi. Dava sonucunda kira bedelinin emsal taşınmazlardaki kira bedeline uyarlanmasını talep ettik. Mahkemelerdeki dosya yoğunluğu sebebiyle süreç uzun sürse bile yargılama neticesinde geçmişe dönük kira farkını talep edebilme hakkına sahip olacağız.

 AĞUSTOS AYI ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında son 2 senedir yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.

Haberin Devamı

Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kalktı ve ağustos ayında sözleşme yenileyecek olan kiracılar, TÜFE üzerinden kira zammı yapacak. Buna göre; Ağustos ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 65,93 olmasının ardından yüzde 65,93 olarak uygulanacak.

KİRA KONTRATLARINDA YENİ DÖNEM

e-Devlet Kapısı kullanıcıları kira kontratlarını yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler.

"Özel sigortalarım" bütünleşik hizmetinin kademeli olarak geliştirilmesi ile kullanıcılar tüm poliçe bilgilerine tek nokta üzerinden erişim sağlayabilecek ve işlemlerini gerçekleştirebilecekler.