Merkez'den 27 ay sonra faiz artırımı: Yüzde 15
Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 8.5 olan faizi yüzde 15’e çekti. Böylece Mart 2021’den bu yana 27 ayın ardından faizlerde artışa gidilmiş oldu. Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin başladığı ve kademeli olarak devam edeceği mesajını verdi.
Yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından Merkez Bankası’nın merakla beklenen ilk faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın atanması sonrası toplanan ilk Para Politikası Kurulu’ndan (PPK), faiz artışına yönelik karar çıkacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Kurul, yüzde 8.5 olan 1 haftalık repo faizinin (politika faizi), 650 baz puan artışla yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Yalnızca faiz oranı değil Kurul’un vereceği mesajlar da dikkatle bekleniyordu. Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin başladığı ve gerektiği zamanda, gerektiği ölçüde kademeli olarak artışın süreceği mesajını verdi.
EN SON MART 2021’DEYDİ
Merkez Bankası en son 18 Mart 2021’de faiz artırım kararı almış, politika faizini yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltmişti. Ardından faizde indirim sürecine girildi. Eylül 2021’de yüzde 18’e indirilen politika faizi yıl sonunda yüzde 14’e kadar çekildi. 2022 yılına girildiğinde ise ilk yedi ay sabit kalan faiz, 2022’yi yüzde 9 seviyesinde kapattı. PPK bu yıl ise şubat ayında 50 baz puanlık indirim kararı almasının ardından mart, nisan, mayıs toplantılarında politika faizini yüzde 8.5’te sabit bırakmıştı. Dün alınan karar sonrası politika faizinin yüzde 15’e çıkarılmasıyla, 2 yıl 3 ay sonra (27 ay) faiz yeniden artırılmış oldu.
‘GEREKTİĞİ ZAMANDA GEREKTİĞİ ÖLÇÜDE’ KADEMELİ ARTIŞ MESAJI
Merkez Bankası’nın yeni yönetimiyle verdiği mesajlar, bundan sonra uygulanacak ekonomi politikalarına da ışık tutması açısından önem taşıyor. Kurul’un karar metninde yaptığı açıklamada, dikkat çeken mesajlar şöyle:
- Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.
- Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir.
- Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.
ENFLASYONA SIKI TAKİP
- Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.
- Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.
- Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır.
- Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.
5 ÜYE İLE TOPLANDI
PPK, 7 üyeden oluşuyor ancak dünkü toplantıda 2 eksik üye ile 5 kişi olarak toplandı. Kurulda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu ve Emrah Şener yer aldı. PPK, en son Ağustos 2021’de 7 kişiyle toplanmıştı.
KREDİ KARTI DETAYI
Faizin artırılmasının ardından ilk olarak politika faizine yakın olan ticari kredi faizleri, değişken faizler ve tahvil faizleri etkilenecek. Politika faizinin baz alındığı kredi kartı faizleri ile gecikme faizlerinde de artış görülecek. Şu anda referans oran yüzde 0.81, kredi kartı faiz oranı yüzde 1.36, gecikme faizi de yüzde 1.66 seviyesinde bulunuyor. Politika faizinin yüzde 15’e çıkmasıyla, kredi kartlarına uygulanan faizin de yüzde 1.96, gecikme faizinin ise yüzde 2.25 olması bekleniyor. Ayrıca ihtiyaç gibi tüketici kredilerinin de maliyeti yükselecek.
PİYASADA SON DURUM
Kararın ardından Borsa İstanbul’da yükseliş görülürken, BIST günü yüzde 4.67 artışla 5 bin 427 puanla tamamladı. Karar öncesi 23.55 seviyelerinde bulunan Dolar/TL, 24.62 liraya kadar yükselip, 24.50 seviyesine çekildi. Euro ise 27 lirayı aşarken, 26.86 seviyesine geldi. Dolardaki artış gram altını da etkiledi. Gram altın 1.518 lirayla yeni tarihi zirvesine çıkarken, 1.510 lirada dengelendi.
HANGİ BAŞKAN DÖNEMİNDE NASIL BİR DEĞİŞİM OLDU?
Hafize Gaye Erkan’dan önce Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Şahap Kavcıoğlu, 20 Mart 2021’de Naci Ağbal’ın yerine göreve getirilmişti. Ağbal’dan önce ise Murat Uysal başkanlık yapıyordu. Merkez Bankası, Murat Uysal’ın başkanlığı döneminde Mayıs 2020’ye kadar aralıksız 9 kez faiz indirmiş ve faizi yüzde 24’ten yüzde 8.25’e çekmişti. Ağbal’ın başkanlığı döneminde ise faizde artış sürecine girilmişti. Ağbal göreve başladıktan 12 gün sonra yani 19 Kasım 2020’de yapılan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında, 4.75 puanla son 2 yılın en sert faiz artırımı yapılmıştı. Faiz artırımı daha sonra da devam etmiş, Ağbal görevden ayrılırken politika faizi yüzde 19 seviyesinde bulunuyordu. Kavcıoğlu döneminde faizler yüzde 19’dan yüzde 8.5’e indirilmişti.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi