Merkez'den bankaları rahatlatan 'zorunlu' hamle
Faizi yüzde 50’de sabit bırakan Merkez Bankası, bankacılık sektörüne yönelik önemli bir değişiklik yaparak zorunlu karşılık adımını devreye aldı.
Gazete Haberi
Resmi Gazete’de dün yayımlanan karara göre, bankaların sermaye yeterliliğini ölçen kaldıraç oranına bağlı olarak uygulanan ek zorunlu karşılık uygulaması 21 Haziran 2024’ten geçerli olmak üzere kaldırıldı. Zorunlu karşılıklar, bankaların Merkez Bankası’nda tutmak zorunda olduğu belirli bir miktar para olarak tanımlanıyor. Kararın bankaların maliyetlerini aşağı çekmesi ve elini rahatlatması bekleniyor.
KREDİ VE MEVDUAT FAİZİNE ETKİSİ
Ata Portföy GMY Batuhan Özşahin bu konuda şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık için kaldıraç oranına dayalı yükümlülüğü kaldırmasının pozitif ancak piyasa faizlerini aşağı yönde önemli boyutta etkileyecek bir adım olduğunu düşünmüyoruz. Mevduat faizlerinin kalıcı şekilde yüzde 45’lerin altına gelmeden tüketici kredi faizlerinin yüzde 4’ün altına gelmesini beklemiyoruz. Ekonomi yönetiminin de enflasyon seviyesinde ciddi bir düşüş olmadan talebi canlandırıcı tüketici faizlerinin aşağı gelmesi gibi bir gelişmeyi destekleyeceklerini düşünmüyorum.”
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aç bırakıp ölümlerini seyrettiler
- Harvard ve Oxford'dan araştırmacılar Türk üniversitelerinde
- Silahlı saldırıda hayatını kaybeden belediye başkanının, AK Parti'ye geçiş hazırlığında olduğu ortaya çıktı
- Ordu-Giresun Havalimanı'nda uçuşlar yeniden başladı
- Fenerbahçe tribün liderlerinden Cem Gölbaşı tutuklandı