Son dakika zorunlu karşılık haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan zorunlu karşılık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan zorunlu karşılık haber sayfamızda...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli Türk lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranını yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi büyümesi ve kompozisyonunun dezenflasyon patikası ile uyumlu seyrini temin etmek amacıyla kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulunun gelecek yıl 8 toplantı yapacağını, 2025 yılı toplantı ve rapor takviminin 5 iş günü içinde yayımlanacağını bildirdi. Açıklamada ayrıca, "KKM uygulamasının sonlandırılması planlanmaktadır" ifadeleri yer aldı.
Merkez Bankası son dönemde artan TL mevduat paylarını göz önünde bulundurarak bazı sadeleşme adımları attı. Buna göre kısa vadeli TL mevduatta yüzde 15 olan oran yüzde 17'ye çıkarıldı. Bankalar özellikle kısa vadede daha yüksek faiz oranı verirken, uzun vadede oranları düşürüyordu. Peki yeni karar faizleri nasıl etkiler? Vadeyi nasıl ayarlamak lazım?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası, piyasalar açısından iki kritik düzenleme yaptı. İlk adım BDDK’dan geldi. Kurum, konut ve bireysel kredilerdeki ‘ilave risk ağırlıklarını’ kaldırma kararı aldı. Bankada parası olanlar ev veya araba alacaklar dikkat! Yeni adımın sonuçları neler? Hangi kredi türleri nasıl etkilenecek? İşte detaylar.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası, art arda iki önemli düzenlemeyi devreye aldı. BDDK’nın kararıyla bireysel krediler ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıkları kaldırıldı. Bu hamle kredilere yönelik kısıtlamalarda ilk gevşeme sinyali olarak algılandı. Diğer yandan Merkez Bankası da ‘zorunlu karşılık’ hamlesiyle ‘sıkı duruşa devam’ mesajı verdi. Bu adım da piyasalarda erken gevşeme ve faiz indirimi bekleyenlere yönelik kararlı duruşu gösteriyor! Kararla ayrıca mevduat faizlerindeki yüksek seviyelerin desteklenmesi hedefleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporunu açıkladı. 'Yıllık kira enflasyonu azalacak' diyen Merkez Bankası Başkanı, 'Enflasyondaki düşüş öngörülenle uyumlu gidiyor' ifadelerini kullandı. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. Karahan, 'Enflasyonun 2024 yıl sonunda %38,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz' dedi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan başkanlığındaki ilk toplantısını 23 Şubat’ta gerçekleştirmiş ve 1 haftalık repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 45’te sabit bırakmıştı. Banka mart ayında ise sürpriz bir kararla politika faizini 5 puan artırarak yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkarmış, nisan ayında ise faize dokunmamıştı. Merkez Bankası, mayıs ayı toplantısını da dün gerçekleştirdi ve politika faizini piyasa beklentilerine paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.
Geçtiğimiz haftalarda yüzde 50 seviyesini aşan mevduat faizleri yukarı yönlü ivmesini sürdürüyor. Bankalarda mevduat faizleri önemli bir eşiği daha aştı. Peki şu anda 1 milyon TL’yi mevduata yatıran kişinin aylık kazancı ne kadar? İşte detaylar...
Enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartlarına sınırlama getirilmesi gündemde. Bu konuda çalışmalar devam ederken bazı bankalar, nakit avansta taksiti 3’e düşürdü, nakit limitini kart limitinin yüzde 25’iyle sınırlandırdı. Bankaların bu kararında aylık kredi büyümesine getirilen yüzde 2 kısıtlamasının etkili olduğu belirtiliyor.
Bankalarda mevduat faizleri şubat ayından bu yana yükseliyor. Bu hafta itibarıyla da bankalarda faizler yukarı yönlü revize edildi. Şu anda bankalarda mevduat getirileri yüzde 50’nin üzerine çıkmaya başladı. Peki faizler neden yükseliyor? İşte tek nedeni.
Merkez Bankası, TL ihtiyaç ve ticari kredi büyümesini sınırlandırmak için yeni kararlar aldı. Banka; ihtiyaç kredileri ve ticari kredilerde aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye düşürdü. Kararla birlikte bankaların kredi verirken daha seçici davranması bekleniyor. Ayrıca, kredi ve mevduat faizlerinde de artış olabileceği ifade ediliyor.
Merkez Bankası (MB) sıkı para politikasını destekleyici yeni ilave sıkılaşma adımlarını açıkladı. İhtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye, Türk lirası ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye indirildi.
Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan, mevduat ve kredi faizleriyle ilgili de konuştu.