Musk'ın Twitter planı ne?
Sosyal medya uygulaması Twitter’ın sahibi Elon Musk, Twitter’a yeni düzenlemeler uyguladıklarını duyurdu. Musk, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada “Aşırı veri kazıma ve sistem manipülasyonu düzeylerini ele almak için geçici sınırlar uyguladık” dedi.
Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldıktan sonra yöneticileri kovan ve ‘mavi tik’ için paralı abonelik sistemi getiren Elon Musk, önceki gün de ‘aşırı veri kazıma’ ve ‘manipülasyonları önleme’ iddialarıyla kullanıcılara içerikleri görüntüleme sınırı getirmiş, kullanıcılar “Üzgünüz, takip limitine takıldın. Lütfen biraz bekle, sonra tekrar dene” uyarılarıyla karşılaşmıştı. Uygulamayla doğrulanmış hesaplara (mavi tik almış olanlara) günde 10 bin gönderi okuma hakkı verilirken, doğrulanmamış hesaplara 1000 gönderi, yeni doğrulanmamış hesaplara ise 500 gönderi hakkı tanınmıştı.
'DÜNYA İÇİN İYİLIK YAPIYORUM’
Kısıtlama uygulaması başta para verip mavi tik alanlar olmak üzere tüm kullanıcılardan tepki gördü. Musk, daha sonra Elon Musk (parody) hesabından atılan şu tweet’i takipçileriyle paylaştı: “Bir görüntüleme sınırı belirlememin nedeni, hepimizin twitter bağımsız olmamız ve dışarı çıkmaya ihtiyaç duymamızdır. Burada dünya için bir iyilik yapıyorum. Ayrıca şu an bir görüntüleme hakkın daha bitti” diyerek kafaları karıştırsa da bu durum kullanıcılara pek inandırıcı gelmedi. Peki Musk’ın bu agresif politikasının arkasında yatan bazı önemli sebepler neler olabilir?
REKLAM GELİRLERİ HIZLA DÜŞÜYOR
Musk, Twitter’ı geçen yıl satın aldığından bu yana, kilit yöneticileri kovması, platformun yapı taşlarıyla oynaması, yasaklı kullanıcıları geri alması, trol hesapların artması, doğrulanmış hesapları (mavi tik) ücretli yapması, eski ‘mavi tik’leri kaldırması gibi nedenlerle Twitter’ı yüzde 50’nin üzerinde reklam kaybına uğrattı. Çoğu dev şirket, reklamları tamamen keserken, bazıları da büyük ölçüde kısıtladı. Musk da bu gibi taktiklerle Twitter’ı yeniden güçlü hale getirmek ve maliyetleri düşürmek için harekete geçti.
HOSTING MALİYETİNİ AZALTMA ÇABASI
Musk’ın sözünü ettiği veri kazıma olayı bot yazılımlarla, ChatGPT gibi yapay zekalı uygulamalarla kullanıcı taklidi yapıp kritik verilere (e-posta, iş, Instagram, linkedin hesabı gibi) hızlıca ulaşılması anlamına geliyor. Bu bilgiler halka açık olsa da hızlı veri çekimi için yapılan işlemler platformu zorluyor, bulut ve hosting maliyetlerini de yükseltiyor. Musk, cuma gecesi, yapay zeka şirketlerinin platformdan aşırı şekilde veri aldığını tweetlemişti. ChatGPT gibi yapay zeka botları, internetten çekilen oldukça büyük miktardaki içeriği okuyarak eğitiliyor ve Musk, yapay zekâ şirketlerinin Twitter verileri üzerinden ödeme yapmadan eğitmelerine karşı. Musk’ın bu nedenlerle tüm kullanıcılara sınırlama getirdiği tahmin edildiyor.
ALTERNATİFLERE AKIN ETTİLER
Musk’ın platformda yaptığı sınırlamalar üzerine çok sayıda kullanıcı kendilerine yeni bir platform aramaya başladı. Bu kapsamda kullanıcılar, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in Bluesky’ından Mastadon’a kadar alternatif platformlara adeta akın ettiler. Hatta Dorsey’e ait Bluesky o kadar çok ilgi gördü ki Twitter’dan katılan çok sayıda insan olduğu için kayıt işlemlerini geçici olarak durdurdu.
- Çocuk istismarları önleme ve bebek ölümleri komisyonlarına üye seçimleri Resmi Gazete'de
- İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı: Yasadışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
- Dışişleri'nden Türk firmasına ait gemiye düzenlenen füze saldırısına kınama
- İzmir'de silahlı saldırı! 3 polis yaralandı
- Düzce'de "Afet, Güvenlik ve İletişim Stratejileri Sempozyumu" düzenlendi